Georgiana Lungu și Mihaela Paraschiv au condus la sfârșitul săptămânii trecute a doua finală ca importanță din cadrul turneului de vară Partille Cup, cea feminină Under 21. Ascensiunea celor două tinere studente a fost fulminantă, din moment ce ele au aflat că vor arbitra la aceste întreceri cu numai 5 zile înainte de start.
Partille Cup este cel mai mare turneu internațional de handbal rezervat copiilor și juniorilor (10-21 de ani), care se desfășoară de fiecare dată în a 27-a săptămână a anului. Competiția care se desfășoară neîntrerupt din 1970 adună la start peste 1.100 de echipe și aproximativ 20.000 de participanți din peste 40 de națiuni. Întrecerile sunt un bun prilej de pregătire și pentru tinerii arbitri care își doresc o carieră la cel mai înalt nivel. Participarea se face individual, adică fiecare se înscrie pe site-ul oficial, iar organizatorii îi acceptă sau nu.
Georgiana Lungu și Mihaela Paraschiv nu au fost selecționate în primă fază pentru Partille Cup. „Au fost selectate în primul rând cuplurile care au mai fost și în anii trecuți. Pentru noi era prima participare”, ne-a povestit Georgiana Lungu. Până la urmă, cele două tinere arbitre din Roman au prins „tabloul” după ce Alina Muntean și Mirabela Turdean din Tg. Mureș s-au retras. „N-au mai putut face deplasarea din cauza serviciului, astfel că ne-au cedat locul, motiv pentru care ținem să le mulțumim”, a continuat Georgiana Lungu. Cele două au profitat de șansa avută, de a conduce jocuri la un turneu internațional, și au ajuns până în cea mai importantă finală feminină de la Partille Cup, cea de Under 21. „Pentru noi a fost cel mai important meci pe care l-am arbitrat până în prezent. Am ajuns la concluzia că arbitrajul ni se potrivește cel mai bine și visăm să ajungem cât mai sus. Pasul următor ar fi să conducem jocuri în Liga Națională”, ne-a mărturisit Georgiana Lungu.
Povestea celor două arbitre a început încă de la vârsta de 16 ani! „Acum 5 ani am luat-o ca pe o joacă. După un antrenament, m-am dus în vestiar și am întrebat-o pe colega mea dacă ar vrea să arbitrăm noi un meci amical de junioare III. Ne-am dus la domnul profesor, l-am întrebat dacă ne lasă să arbitrăm, ne-a răspuns afirmativ și ne-a dat fluierul!”, așa a început povestea în arbitraj a celor două tinere de 21 de ani, care pentru o vreme au mers în paralel și cu activitatea sportivă la LPS Roman.
Încurajate de antrenorul Cornel Bădulescu, antrenor la vremea respectivă la HCM Roman, Petru Sandu și regretatul Dan Moisii, care au început să le invite să arbitreze diverse jocuri amicale și chiar la turneele internaționale organizate de echipa din Liga Națională, Lungu și Paraschiv au decis la 18 ani să renunțe la carierele de handbaliste și să meargă pe acest drum. „Am analizat acest lucru și am ajuns la concluzia că această meserie ne avantajează mai mult. Ca jucătoare aveam șanse mai mici să ajungem sus din cauza taliei. Eu aveam 162 cm, iar Mihaela – 167 cm”, a precizat Georgiana. În paralel cu activitatea din handbal, cele două tinere au decis să meargă și la Facultate. Lungu studiază la IEFS în Bacău, în timp ce Paraschiv este studentă la Litere în Iași. Cum se împacă studenția cu arbitrajul – un domeniu în care și când poți arbitra corect te poți trezi contestat -, mai ales în cazul celor două tinere la 21 de ani? „Se împacă foarte bine. Avem niște profesori care ne înțeleg atunci când avem meciuri de arbitrat. Și oricum, încercăm să nu încurcăm lucrurile. La meciuri au mai fost cazuri în care profesorii au fost nemulțumiți de arbitraj, dar nu ne-a afectat, am încercat să ne facem treaba cât mai bine până la capăt”, a răspuns interlocutoarea.
Pentru cele două arbitre, lucrurile sunt clare când este vorba de activitatea lor în handbal: „să știm bine regulamentele, să ne luăm toate examenele cu brio, dar mai ales să arbitrăm bine”. Profesorul Cornel Bădulescu a fost cel care le-a încurajat pe fete să meargă mai departe, „a fost prima persoană care a sesizat calitățile noastre și ne-a recomandat ulterior și la federație”. Astfel, Lungu și Paraschiv au ajuns să lucreze, de 4 ani, împreună cu Horațiu Belu, membru în CCA, „sub îndrumarea căruia am ajuns la acest nivel”. Și chiar dacă, de curând, nu au prins programul Young European Referies – program EHF – în cadrul căruia au fost selecționate alte cupluri, Georgiana și Mihaela susțin că sunt și mai ambiționate și au ca obiectiv pe termen scurt promovarea la jocurile din Liga Națională.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER