Din nou în finală. Gyor a învins-o fără probleme pe FC Midtjylland și e prima finalistă a Final Four-ului Ligii Campionilor

Câștigătoarea Ligii Campionilor din sezonul precedent, Gyor, este prima finalistă a ediției din acest an, după ce s-a impus sâmbătă după-amiază cu 29-26 în fața campioanei Danemarcei, FC Midtjylland, în prima semifinală a Final Four-ului de la Budapesta

  • Gorbicz a fost cea mai bună marcatoare a Gyorului, cu 7 goluri
  • Gyor s-a calificat în a treia finală consecutivă a Ligii și a patra în ultimii șase ani

Pentru prima dată în istoria Ligii Campionilor la handbal feminin, EHF a decis ca semifinalele și finala să aibă loc într-un turneu de două zile, un Final Four „împrumutat” cu succes din competiția masculină, acolo unde orașul Koln a găzduit trei Final Four-uri superbe. În traducere, câștigătoarea Ligii nu își mai putea permite niciun pas greșit, așa cum, spre exemplu, a avut Gyor în returul semifinalei cu Oltchim de anul trecut. Practic, pentru a câștiga Liga Campionilor în acest an, oricare dintre cele patru echipe prezente în Final Four-ul de la Budapesta trebuia să obțină două victorii consecutive.

Gorbicz, Loke și Amorim au făcut spectacol în prima repriză

Iar primele echipe aruncate în luptă au fost chiar deținătoarea Ligii, Gyor, și campioana Danemarcei, FC Midtjylland. Un duel dezechilibrat din toate punctele de vedere, dar mai ales în ceea ce a privit spectatorii din tribună. „Laszlo Papp Arena” din Budapesta, o sală impunătoare, de 9.000 de locuri, cu scaune predominant de culoare roșie, s-a transformat imediat într-un vulcan verde. Peste 5.000 de fani ai maghiarilor au făcut deplasarea de la Gyor pentru a-și încuraja echipa. Iar maghiarele nu au dezamăgit.


În momentele în care a contat cu adevărat, Gyor s-a comportat excelent în defensivă

 „Nu am deloc emoții. Așteptăm de aproape o lună acest meci și cred că l-am pregătit bine. Vom vedea cum va merge jocul, dar suntem pregătiți pentru orice. Danezele le-au bătut pe Ferencvaros, nu știu ce să zic, le va fi greu cu noi”, a spus Martin Ambros înaintea meciului. Poate că declarația tehnicianului actualei deținătoare a Ligii Campionilor părea arogantă. Însă adevărul din teren a susținut spusele lui Ambros. Parcă mult mai motivată, Gyor a/ intrat în teren perfect. Amorim, Gorbicz sau Bulatovic au fost perfecte în atac, în timp ce Lunde a scos 7 mingi în doar 15 minute. Transpusă pe tabelă, realitatea din teren era clară: 12-7 (min. 18). Un avantaj pe care Gyor l-a menținut până la finalul reprizei, când jucătoarele lui Martin Ambros conduceau cu 16-11, o diferență mai mult decât liniștitoare.


Amorim s-a dovedit decisivă, reușind să mențină avantajul maghiarelor în repriza secundă

La a treia calificare consecutivă în finala Ligii

Doar că actualele campioane au ieșit mult prea relaxate de la cabine. Iar Midtjylland a simțit asta și a apăsat pe accelerație în primele cinci minute, reușind să se apropie la doar două goluri (16-14, min.35). A fost momentul decisiv al partidei, marcat de un timeout cerut de Martin Ambros. Tehnicianul spaniol le-a explicat elevelor sale că meciul nu este deloc terminat. Iar Gorbicz a înțeles cel mai bine, marcând de două ori consecutiv pentru a reface o diferență suficientă. De aici, Gyor și-a dozat efortul pentru finală, jucătoarele evitând să forțeze pentru a nu risca accidentări. A rezultat un final destul de încins, în care Midtjylland a avut om în plus și un deficit de doar trei goluri (28-25, min.59). Experiența și-a spus însă cuvântul și, deși danezele au impus o apărare avansată, Gyor a menținut mingea și a reușit să câștige cu 29-26, reușind a treia calificare în finala Ligii Campionilor în 3 ani și a patra în ultimii șase ani.

Gyor – FC Midtjylland 29-26 (16-11)

Gyor: Lunde 15 intervenții – Gorbicz 7, Amorim 5, Kovacsics 5, Bulatovic 4, Loke 3, Orban 2, Bognar Bodi 2, Korsos 1.

Midtjylland: Englert 9 intervenții – Groot 9, Joergensen 8, Jensen Oestergaard 3, Moeller 3, Joergensen 1, Thorsgaard 1, Troelsen 1.

Au arbitrat: Duță/Stoia (România)

Evoluția scorului: 4-3 (5), 6-3 (10), 9-5 (15), 13-7 (20), 14-8 (25), 16-11 (pauză), 16-14 (35), 20-15 (40), 22-18 (45), 23-20 (50), 27-23 (55),

Eliminări: Amorim (28:38), Loke (53:46), Hornyak (57:20) / Spellerberg (12:57, 50:04), Troelsen (25:42) 

Publicat: 03 05. 2014, 17:58
Actualizat: 03 05. 2014, 17:59