Turneul de baraj de la Sf. Gheorghe a pus punct final sezonului intern în handbalul feminin. Unirea Slobozia și Danubius Galați au rămas în Liga Națională, după ce au câștigat ambele partide susținute cu echipele din liga secundă. Dinamo București a terminat pe locul 3, iar proiectul pus pe hârtie de Constantin Căliman, fostul director general al CSM București, a devenit un mare semn de întrebare.
Rezultate turneu baraj Sf. Gheorghe:
Grupa A: Dinamo – Universitatea Reșița 32-23, Unirea Slobozia – Dinamo București 19-17, Univ. Reșița – Unirea Slobozia 16-41
Grupa B: Minaur Baia Mare – HM Buzău 35-25, Danubius Galați – Mianur Baia Mare 26-20, HM Buzău – Danubius Galați 20-39
Meci de clasament. Locurile 3-4: Dinamo București – Minaur Baia Mare 31-28
Interesul pentru turneul de baraj din acest an a fost mult mai mare față de anii precedenți tocmai prin ceea ce își propunea Dinamo pentru viitorul sezon. Adică o echipă cu mari pretenții, cu daneza Mette Klit în postura de antrenor principal, dar și multe jucătoare interesante, unul din numele care urmau să vină fiind daneza Mette Gravholt. Dinamo nu a avut însă echipă de promovare, cel puțin după modul cum s-a exprimat la Sf. Gheorghe. De fapt, toate cele șase echipe prezente la turneul de baraj au arătat un handbal departe de pretențiile primei ligi, slde calitate slăbuță, cu multe greșeli tehnice.
Revenind la Dinamo, pentru că există multe întrebări în acest moment. Două scenarii principale sunt vehiculate în acest moment și din fericire niciunul nu vizează desființarea echipei de handbal feminin.
Primul scenariu are în calcul promovarea în Liga Națională, în urma unei invitații trimise de Federația Română de Handbal, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți. Asta ar însemna, în primul rând, ca o echipă să se retragă în Liga Națională. Iar în acest caz ochii sunt îndreptați către Universitatea Cluj, una din formațiile cu probleme financiare serioase în acest moment. Jucătoarele nu și-au primit salariile de câteva luni. Cinci componente ale echipei, Sheiko, Bokaric, Dindiligan, Prodan și Vasiliu și-au depus memorii la FRH prin care și-au cerut drepturile financiare și au și câștigat la Comisia de Memorii. În cazul primelor două s-a trecut deja și de etapa Apelului, Clujul fiind obligat să plătească sportivele până în 25 iunie, în sens contrar urmând să aibă din nou transferurile blocate, așa cum s-a mai întâmplat în trecutul apropiat. De altfel, formația ardeleană a scăpat de acea interdicție în urma unui regulament schimbat de Federația Română de Handbal! Conform unor informații, alte jucătoare care nu și-au primit banii sunt tentate să-și depună memorii zilele următoare. Cristina Laslo va pleca la rândul ei la Buducnost, iar Laura Popa a devenit liberă încă din iarnă. În acest caz se pune următoarea întrebare: Va reuși U Cluj să-și rezolve problemele destul de serioase sau se va retrage din camionat și o va lua de la capăt din liga secundă cu o echipă nouă de jucătoare tinere? Anumite voci susțin că formația ardeleană nu se va retrage și va continua cu echipă de tineret în Liga Națională, indiferent de consecințe.
Al doilea scenariu al CS Dinamo are în calcul o continuare a activității și în sezonul următor în Divizia A, dar fără managerul Constantin Căliman. În acest sezon, Dinamo a plecat la drum în baza unui protocol încheiat între Clubul Sportiv și fostul director general al CSM București. Între cele două părți au existat mai mereu probleme, momente de tensiune, alimentate în principal de problemele financiare care au apărut și s-au amplificat în timpul sezonului. Dincolo de relațiile foarte reci între oficialii clubului și ai echipei de handbal feminin, există protocolul despre care am amintit și care are o durată de valibilitate până la 30 iunie 2017. Conform contractului, protocolul se va prelungi, cu acordul părților, prin act adițional. Protocolul de colaborare se poate rezilia la expirarea duratei de valabilitate, când nu s-a dispus prelungirea acestei a prin act adițional. În condițiile în care Dinamo nu a realizat promovarea în Liga Națională, este foarte posibil ca oficialii Clubului Sportiv să nu mai dispună prelungirea protocolului.
Probabil că un răspuns mai aproape de adevăr îl vom afla zilele următoare, când lucrurile vor deveni mai clare în tabăra Universității Cluj, în cadrul CS Dinamo, poate vor apărea și elemente noi care ne scapă sau scapă părților în acest moment. Cert este că timpul lucrează nefavorabil în favoarea unui viitor în Liga Națională a echipei Dinamo chiar din sezonul următor, în condițiile în care înscrierile în prima ligă se fac până pe la jumătatea lunii iulie.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER