Dinamo pregătește bugetul pentru Liga Campionilor, CSM București a parafat deja 4 transferuri, iar Turda are în plan o investiție majoră. Poli, la un pas de retragere din cupele europene
- Liga Națională de handbal masculin s-a încheiat luni seara cu succesul echipei Dinamo București, care a redevenit campioană după o pauză de 11 ani. Trupa din Ștefan Cel Mare a câștigat o finală pasionantă cu CSM București, 2-1 în serie. Echipa susținută de Primăria Capitalei se consolează însă cu al doilea trofeu intern, Cupa României. Ultimul loc pe podium a fost ocupat de Poli Timișoara, echipă care paradoxal trece prin clipe foarte dificile. Pentru al treilea an consecutiv, Potaissa Turda încheie în Top 4, fiind sigura echipă din România care s-a menținut la acest nivel în această perioadă de timp. Printr-o conjunctură, HC Odorhei – locul 5, prinde din nou Challenge Cup.
După foarte mulți ani, Dinamo București revine în grupele Ligii Campionilor. În 2005, „câinii” jucau într-o grupă fantastică, cu Ciudad Real și Veszprem. Acum vor intra, probabil, în grupa a doua valorică a Ligii Campionilor, dar cu ambiții de a ajunge în Top 16. Deocamdată, Dinamo își savurează titlul. În cursul dimineții, jucătorii au prezentat trofeul ministrului „Internelor”, Petre Tobă, ei primind în schimb asigurări că vor fi susținuți la un nivel corespunzător pentru a face față Ligii Campionilor. După ce euforia se va mai „consuma”, Dinamo va trece probabil la lucruri și mai serioase, cum ar fi întărirea lotului și… atragerea unor noi sponsori.
Dinamo a luat titlul în acest sezon cu un buget de aproximativ 800.000 de euro! Echipa va juca însă în Liga Campionilor, astfel că și pretențiile vor crește pe măsură, conform cu „puterea” întrecerii. Conform unor calcule sumare, gruparea din Ștefan cel Mare ar avea nevoie de un buget de aproximativ 1,5 milioane de euro, astfel încât să facă față cu succes competiției. Pe lângă actuala trupă, care în mare va fi menținută pe loc, la echipă vor fi efectuate alte 4-5 transferuri pentru întărirea lotului. Dinamo a avut un prim „7” solid pentru acest sezon al Ligii Naționale, dar banca de rezerve nu a fost la fel de „lungă”, din punct de vedere valoric.
CSM București s-a clasat pentru al doilea an consecutiv pe locul 2, dar a fost mai aproape ca niciodată de primul titlu și cu echipa masculină. „Am avut un sezon foarte bun, față de anul trecut am progresat, am luat și Cupa României. Toată energia din finală a fost îndreptată către Dinamo. Toată lumea din handbal, începând de la FRH și până la Minister, și-a dorit ca titlul să poposească în Ștefan cel Mare”, a comentat Bogdan Vasiliu, directorul general al CSM București. Deși ar fi o variantă de studiat, solicitarea unui wild-card pentru un turneu preliminar în Liga Campionilor, CSMB se va înscrie probabil în Cupa EHF, urmând să intre într-un tur superior. Clubul a efectuat deja și câteva transferuri pentru sezonul următor: Goce Gjorgjievski, denumit și „Dzomba” după celebrul handbalist croat (extremă dreapta, Toulouse), Saurina (centru, Nimes), Alin Roșu (HC Vaslui, extremă stânga) și Rolandas Bernatonis (Puerto Sagunto, inter stânga).
Marea surpriză a sezonului a fost Poli Timișoara, care a ajuns până pe locul 3 în Liga Națională. Bănățenii au reușit acest rezultat și în condiții financiare foarte proaste, neplătiți de luni de zile. De altfel, pe cât de spectaculos a fost rezultatul final, pe atât de dramatică este situația. În cursul acestei săptămâni, oficialii lui Poli vor decide dacă echipa se va înscrie în cupele europene. Oricum, la FRH sunt destule memorii, alți jucători sunt la final de contract sau au clauze eliberatoare. Cristian Fenici a anunțat deja că va pleca la HC Drobrogea Sud.
Potaissa Turda a ocupat locul 4 și așteaptă să vadă dacă va evolua în Challenge Cup sau în Cupa EHF, prin retragerea echipei Poli. Dincolo de această dilemă, trupa lui Horațiu Gal și-a făcut din nou loc printre granzii României, pentru al treilea sezon consecutiv. „Am obținut calificarea în cupele europene, am rămas totuși cu ceva după finala mică pierdută în fața Timișoarei. Per total am avut un sezon foarte bun, am eliminat din nou HC Odorhei în play-off și niciuna din finaliste nu a câștigat la Turda, CSMB a pierdut chiar de două ori la noi”, a declarat Flaviu Sâsâeac, președintele echipei Potaissa Turda. Reprezentanta județului Cluj a pierdut doar primul și ultimul meci din sezon pe teren propriu.
„Avem public, avem atmosferă, echipa se mobilizează bine la meciurile de acasă. Suntem singura echipă care ne-am menținut în Top 4 în ultimii 3 ani, iar constanța în rezultate este dată de atmosfera de la noi, dar și de faptul că nu am ajuns în extremă. Am raportat tot timpul contractele la nivelul jucătorilor și chiar handbaliștii au depășit nivelul contractelor prin ceea ce au arătat. Toată lumea a pierdut, toată lumea a câștigat”, a descris rețeta succesului, Flaviu Sâsâeac.
Un obiectiv major pentru Turda în perioada următoare este ridicarea unei săli polivalente cu o capacitate de 2.000-2.500 de locuri. „Se impune o astfel de arenă în Turda, mai ales că prin rezultatele obținute reprezentăm România și în Europa. Proiectul este deja făcut, autoritățile au pus la dispoziție terenul și au tras utilitățile, urmează ca CNI (n.r. Compania Națională de Investiții) să deblocheze suma de bani pentru a ridica sala”, a concluzionat președintele Potaissei Turda.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?