Rareș Fortuneanu: „Ar trebui să se lase criteriile libere timp de 2 ani, pentru a lăsa spațiu cluburilor de a se reorganiza. Bineînțeles, cu unele obligații față de jucătorii români și o protecție a tinerilor” | EXCLUSIV

Redactor:
Marius Hutu
Rareș Fortuneanu: „Ar trebui să se lase criteriile libere timp de 2 ani, pentru a lăsa spațiu cluburilor de a se reorganiza. Bineînțeles, cu unele obligații față de jucătorii români și o protecție a tinerilor” | EXCLUSIV
Rares Fortuneanu a comentat șansele Românieid e calificare la Euro 2022. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
  • Publicat:
  • Actualizat:

ProSport a dedicat ziua de azi selecționerilor echipelor de seniori, iar după ce a stat de vorbă cu Bogdan Burcea (feminin), s-a „oprit” în Franța, la Rareș Fortuneanu (masculin), antrenor și la echipa de primp ligă St. Raplael, la care mai activează Mihai Popescu și Alexandru Șimicu.

Franța este unul dintre focarele importante ale pandemiei de coronavirus în aceste zile, dar oamenii dintr-un handbal foarte performant sunt într-o permanentă comunicare, în tentativa de a găsi cele mai optime soluții pentru a reporni motoarele atunci când se va ieși din Starea de Urgență. Rareș Fortuneanu ne-a relatat amănunte din problematica handbalului francez. De asemenea, el a vorbit despre handbalul românesc și a atins subiectul criteriilor de valoare impuse pentru jucătorii străini.

Salut, Rareș! Cum se trăiesc aceste vremuri în Franța, una dintre cel mai afectate țări din cauza pandemiei de coronavirus (n.r. la ora redactării interviului, în Franța erau înregistrate 132.591 de cazuri și 14.393 de morți)?
Suntem deja de patru săptămâni în izolare, începe să fie cam grea această perioadă. Am epuizat toată inspirația de a ocupa timpul, începi să te cam învârți în cerc. Dar nu avem ce face, trebuie să respectăm măsurile, stăm în casă, ieșim doar la cumpărături. Așteptăm și noile măsuri, președintele Macron este așteptat în această seară să vorbească despre ce va urma. Ca să vorbesc exact de Covid-19, în regiunea mea, în sudul Franței, cazurile sunt mai puține, dar cu perioada vacanțelor am auzit că sunt mulți turiști. Au venit, dar nu știu cum, pentru că libera circulație a fost cam restricționată. Am înțeles că sunt turiști din nordul Franței care au venit spre zonele de aici. Dar noi respectăm măsurile luate.

Este panică în Franța, având cifrele amețitoare din ultimele zile?
Nu prea am intrat în contact cu lumea, nu am ieșit. Singurii cu care interacționez sunt jucătorii de la echipa de club, de la prima reprezentativă, oamenii din conducerea clubului meu, oameni din conducerea federației. Nu este chiar panică, mai degrabă este vorba doar despre o stare de îngrijorare, despre ce va fi după, asta însemnând economia handbalului. Toată lumea face strategii, scenarii, ce lucruri se pot întâmpla după ce ieșim din starea asta.

Am citit în presa franceză faptul că la feminin s-a aprobat creșterea numărului de echipe la 14 în prima ligă. La fel, la masculin, se discută despre posibilitatea de a se juca din sezonul următor cu 16 echipe. Ce alte discuții sunt în aceste zile în handbalul francez?
În Franța sunt câteva grupuri de lucru, a factorilor decizionali. Este conducerea Ligii Profesioniste, apoi este Sindicatul Jucătorilor, care are reprezentanți la fiecare club, președintele fiind Vicent Gerard, portarul de la PSG, Sindicatul președinților din primele două ligi și Sindicatul Antrenorilor, despărțiți în două categorii, prima ligă și divizia secundă. Sunt grupuri de lucru în fiecare săptămână, de când a început starea asta, am avut patru video-conferințe. Fiecare am încercat să expunem problemele pe care le avem la clubul nostru și cel mai mult am lucrat pe strategia viitoare, ce se va întâmpla din momentul în care se va ieși din starea de urgență. Adică, întrecerile se reiau, nu se reiau, trecem la 16 echipe ori ba, se retrogradează ori ba, sugestii pentru sezonul următor, ce poate să se întâmple. Cea mai mare îngrijorare este partea economică și vizibilitatea handbalului în peisajul francez. Toate echipele vor avea o diminuare enormă de bugete. Cu diminuarea bugetelor va interveni și diminuarea contractelor tuturor membrilor unei echipe, administrativ, staff și jucători.

„Suntem în concurență cu mai multe sporturi. Suntem destul de vizibili, pentru că beIN Sports a semnat un contract pentru o perioadă de 5 ani cu Liga Profesionistă în detrimentul altor sporturi, precum baschetul, spre exemplu. În Franța este o concurență între sporturi, fotbalul este numărul 1, rugby-ul este numărul 2, iar apoi este o bătălie între baschet și handbal și nu prea am vrea să ne pierdem locul în perisajul mediatic”, Rareș Fortuneanu

Rareș Fortuneanu nu mai crede în reluarea sezonului 2019-2020

Ce premise sunt în Franța, se mai reia sau nu sezonul 2019-2020?
Sunt pregătite toate scenariile, dar din punctul meu de vedere trebuie să se pună problema încheierii campionatului. Este cel mai previzibil scenariu. Stăm în casă pentru a ne proteja, iar reluarea campionatului prea repede este un risc foarte mare pentru jucători. Trebuie să ținem cont de faptul că suntem într-o Stare de Urgență. Iar jucătorul nu este în vacanță să se relaxeze, ci stă în casă, condiția psihologică este pusă la încercare foarte mult. Apoi, nu trebuie să se gândească nimeni la faptul că din momentul în care ne vor lăsa să ieșim din case, jucătorul o să-și intre în formă în 8-10 zile. Fiecare săptămână de stat în casă echivalează cu aproximativ o săptămână de antrenament, dacă vrem să reluăm lucrurile cum trebuie, altfel riscurile de accidentare sunt foarte mari. Trebuie să protejăm jucătorii.

Mai crezi în reluarea acestui sezon?
Personal, nu mai cred în reluarea acestui sezon. Cred că ar fi o decizie cu minte. Suntem într-o perioadă de protecție. Apoi, reluarea campionatului fără spectatori este ca și cum ai pune jucătorii să evolueze într-un cadru fără sare și piper.

În competiția masculină din Franța, lucrurile par tranșate, cel puțin la nivelul primelor trei clasate, cu PSG, Nantes și Nimes desprinse și distanțate între ele în același timp. Dacă ar fi să nu retrogradeze nimeni, s-a rezolvat și această problemă din subsolul clasamentului. Ar mai avea vreo miză, așadar, să se joace?
La cupe europene, ar mai fi de jucat pentru locul 5, între Toulouse, Aix și chiar St. Raphael și Dunqerque. Dar noi suntem la 5 puncte în spate. Bineînțeles, că prin decizia de a îngheța campionatul, nu poți să satisfaci pe toată lumea. Dar cum spuneai și tu mai devreme, în Franța lucrurile sunt clare, s-a jucat 75% din campionat, PSG este desprinsă, podiumul este conturat. Important este ce se va întâmpla de acum încolo, cum vor fi lucrurile după. Cum va fi economia handbalului.

Ești pentru acordarea titlului sau înghețarea campionatului fără o câștigătoare?
Sunt pentru acordarea titlului. Echipa care este pe locul 1 a meritat să fie aici. Bineînțeles că sunt pentru acordarea titlului, PSG nu a avut rival în acest sezon în campionat, a făcut un singur egal, în rest a câștigat tot. Și echipele care sunt în față, la data la care s-a întrerupt sezonul, își merită locul.

Dacă la masculin lucrurile sunt clare, la feminin situația este complicată, Brest Bretagne și Metz sunt la egalitate de puncte…
Dar sunt despărțite de golaveraj. Este mai complicat aici, dar dacă nu se mai poate juca, echipa care are golaverajul mai bun, ar trebui să câștige campionatul. Bănuiesc că ambele echipe vor participa în viitoarea ediție a Ligii Campionilor, cred că de fapt asta este miza mai mare. Aici, toată lumea se așteaptă ca ambele echipe să fie primite în Liga Campionilor în sezonul următor. Titlul are o importanță mai mică decât accederea în Liga Campionilor. Mai este și ideea unui meci de baraj între cele două pentru titlu, sunt și alte variante, dar nu sunt în contact cu factorii de decizie de la feminin. Presupun că măsurile le vedem în această săptămână, după alocuțiunea președintelui Macron din această seară. În funcție de anunțurile șefului de stat, se vor lua decizii în această săptămână și la handbal.

Tot dinspre Franța, dar la nivel de federație vine și următoarea propunere. Să se anuleze meciurile de baraj pentru calificarea la Campionatul Mondial masculin din 2021 și să se ia ca reper pentru turneul final clasarea la Euro 2020. Cum comentezi o astfel de idee?
Cu decizia asta nu sunt de acord. Am văzut și eu că se dorește ca barajul dintre Franța și Macedonia de Nord să fie anulat și să se ia în calcul Ranking-ul. Ar fi injust pentru alte țări care au munci până acum și își doresc la rândul lor să ajungă acolo. Lucrurile trebuie să fie decise pe teren. Dacă în întrecerile interne s-au jucat partidele în cea mai mare parte, iar cei care sunt pe podium au ajuns  meritat, deci sunt pentru acordarea titlului și acordarea locurilor în cupele europene după munca depusă până în martie, în ceea ce privește calificările pentru Campionatul Mondial nu sunt de acord, pentru că nu se decide pe teren. Aici trebuie lăsate lucrurile să fie tranșate în arenă, iar cei care sunt implicați în fenomen să găsească o soluție de a reprograma aceste jocuri, astfel încât integritatea fizică a jucătorilor să nu prezinte un risc foarte mare de accidentări.

Rareș Fortuneanu: „Categoric, Dinamo are loc în viitoarea ediție a Ligii Campionilor”

În privința întrecerilor din România, cum vezi toată situația în acest moment?
La masculin, cred că Dinamo merită titlul, nimeni nu are cum să mă contrazică pe această propunere. Este echipa care a fost cea mai performantă în acest sezon, atât pe plan intern, cât și în Liga Campionilor. Au o distanță destul de confortabilă în clasament. În privința cupelor europene, trebuie decise locurile după clasamentul actual, iar dacă nu se poate face o departajare, participarea să fie pe bază de dosare de participare. României îi sunt atribuite două locuri în Cupa EHF și două locuri în Cupa Challenge, prioritate au primele patru echipe. Să se mai joace câteva meciuri pentru stabilirea clasamentului final, mi se pare riscant pentru integritatea jucătorilor. Problema se pune la feminin, pentru că Vâlcea și CSM sunt la egalitate de puncte, în condițiile în care București are un meci mai puțin. Brest și Metz au egalitate de meciuri. Asta mi se pare mie cea mai mare problemă, când una dintre formații are un joc mai puțin disputat.

Și cum vezi o rezolvare a unei astfel de situații, din punctul tău de vedere?
Aș vedea rezolvarea în felul următor. Ca să creăm un eveniment mediatic după ieșirea din Starea asta de Urgență, aș vedea o finală a campionatului cu un meci sec, pe teren neutru. Echipa care este cea mai bună în cele 60 de minute, să ia titlul. Oricum, orice decizie s-ar lua, una sau ambele echipe se pot considera dezavantajate. Cel mai important lucru pentru ambele formații este participarea în viitorul sezon al Ligii Campionilor. Bănuiesc că ăsta este țelul tuturor. Titlul are o importanță, dar spun eu, trece pe locul 2. Și la ce parcurs au avut ambele formații în acest sezon, la ce loturi au la dispoziție, mi-e greu să cred că EHF nu le va da acces ambelor formații în viitorul sezon al Ligii Campionilor.

Apropo de Liga Campionilor, ai mai multe instrumente de măsură pentru handbalul din Europa, Dinamo are loc între cele 16 echipe în sezonul următor? Vor fi invitate doar șase formații pe lângă cele 10 calificare în baza ierarhiilor.
Categoric că poate să aibă loc! Dinamo și-a demonstrat valoarea, a demonstrat că merită să aceadă în acest grup select al celor 16 echipe. Va fi ca într-o ligă închisă, două grupe a câte opt formații. Chiar dacă a jucat în grupele mai puțin puternic valoric, Dinamo este la această oră singura echipă neînvinsă în Liga Campionilor. Toată lumea ar fi vrut să vadă „dubla” cu PSG, trupa galactică în România. Eu am fost primul bucuros de a constata că Dinamo va juca împotriva celor de la Paris, pentru că este un moment unic de a vedea în România cei mai buni handbaliști din lume, din punct de vedere individual, pe Nikola Karabatic, Mikkel Hansen și Sander Sagosen. Iar Karabatic nu mai este chiar așa tânăr, are 35 de ani, și ar putea fi o ultimă șansă să-l mai vedem live în România. Nu știu dacă acest meci se va mai juca, dar Dinamo își merită participarea în viitoarea ediție a Ligii Campionilor.

Rareș Fortuneanu: „2 ani de zile ar trebui să se lase criteriile libere, pentru a lăsa spațiu cluburilor de a se reorganiza. Bineînțeles, cu unele obligații față de jucătorii români și o protecție a tinerilor”

Din punct de vedere al selecționerului României, dar și al unui antrenor din prima ligă franceză, cum ți se par criteriile de valoare impuse de Federația Română de Handbal pentru sportivii străini? În actualele criterii, Dinamo nu mai poate ține echipa pentru sezonul următor.
Având în vedere noile schimbări de date, eu spun că ar trebui rediscutată problema criteriilor. Ar trebui rediscutată în contextul întregii economii a handbalului european și mondial. Handbalul nu va mai fi în următorii 2-3 ani cum va fi înainte, iar aici mă refer la partea financiară, la valoarea contractelor. Trebuie luat puțin pulsul din mai multe domenii, așa cum se întâmplă acum în Franța. Antrenorii ar trebui să-și spună punctele de vedere în legătură cu dificultatea de a forma un grup de valoare. Președinții ar trebui să stea de vorbă și să ridice fiecare problemele în legătură cu partea economică. Aceste organisme ar trebui ascultate de factorii de decizie, să se ia niște hotărâri pentru ajutarea cluburilor, pentru a ajuta practic handbalul să revină în 2-3 ani la momentul în care a fost oprit brusc. Și ca să îți răspund la problema criteriilor, 2 ani de zile ar trebui să se lase criteriile libere. 2 ani mi se pare un termen mediu pentru a lăsa spațiu cluburilor de a se reorganiza, bineînțeles, cu unele obligații față de jucătorii români și o protecție a tinerilor, care sunt de viitor pentru echipa națională.

Știu că înainte de a se ivi această problemă globală, aveai o strategie de dezvoltare pe care ai vrut să o prezinți handbalului românesc. În noul context, mai poate fi vorba de ceea ce ți-ai propus?
În primul rând, ar trebui făcut un bilanț al pierderilor economice, pentru că în proiectul la care am lucrat cu staff-ul federației și în special cu Cristina Vărzaru necesită foarte multă implicare a regiunilor, necesită foarte multă implicare economică. Înainde de apariția acestui virus, lucrurile mi se păreau OK, proiectul putea fi dus la capăt, acum e nevoie de un bilanț și trebuie adaptat noua situație. Cel mai important proiect, este pregătirea antrenorilor de la copii. Și aici sunt trei categorii, de la babyhandbal până la juniori 3, de la juniori 3 până la finalul junioratului și de la 18 la 22 de ani. Jucătorii care termină juniori 1, din punctul meu de vedere nu sunt pregătiți să joace în prima divizie. Aici ar urma să creăm o nouă categorie, un Centru de Formare sau Academie, în care formațiile din Liga Națională să aibă echipa a doua. Astfel, am putea întări și liga a doua. Iar cu această ocazie să creștem jucători români, care de obicei se pierd la 18 ani din lipsă de minute, lipsă de antrenament.

În final, ce crezi, mai vedem Dinamo – PSG și România – Bosnia în iunie?
Sper din tot sufletul, dar va fi foarte greu. Gândul meu, deocamdată, este la protecția oamenilor, protecția sportivilor.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
”Următorul român vândut pe o sumă mare”: 20.000.000 €!
”Următorul român vândut pe o sumă mare”: 20.000.000 €!
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii…
Decizia luată de U Cluj în privința lui Alex Chipciu, „veteranul” intrat în ultimele 6 luni de contract
Decizia luată de U Cluj în privința lui Alex Chipciu, „veteranul” intrat în ultimele 6 luni de contract
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
BOOM | Un nou transfer istoric la FCSB. Nu e Olaru. Fotbalistul lui Becali pleacă şi semnează direct cu un club de TOP din Europa
BOOM | Un nou transfer istoric la FCSB. Nu e Olaru. Fotbalistul lui Becali pleacă şi semnează direct cu un…
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au…
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi vine!
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi…
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
Un fenomen meteorologic rar a băgat în spital 50 de persoane, la Cluj-Napoca. Ce alte zone au fost afectate
Un fenomen meteorologic rar a băgat în spital 50 de persoane, la Cluj-Napoca. Ce alte zone au fost afectate
Anomalie MISTERIOASĂ în câmpul magnetic al Pământului
Anomalie MISTERIOASĂ în câmpul magnetic al Pământului
Ce poreclă poate să aibă milionarul român care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Ce poreclă poate să aibă milionarul român care e coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
EXCLUSIV | Nu mai e niciun dubiu: Michele Morrone, dat de gol în camera de hotel! Unde a petrecut alături de iubita româncă
EXCLUSIV | Nu mai e niciun dubiu: Michele Morrone, dat de gol în camera de hotel! Unde a petrecut alături…
România a pierdut o legendă. Toată țara îl plânge pe marele actor și regizor. A fost stea pe scenă și în filme
România a pierdut o legendă. Toată țara îl plânge pe marele actor și regizor. A fost stea pe scenă și…
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au…
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în detaliu?
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în…
Dacia Duster second-hand (www.mobile.de). Cât valorează un exemplar cu 120.000 km la bord în Germania ?
Dacia Duster second-hand (www.mobile.de). Cât valorează un exemplar cu 120.000 km la bord în Germania ?
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
×