Doliu în handbalul românesc. Laura Lunca, finalistă a Cupei Campionilor Europeni, s-a stins prematur din viață. „Antrenorul nu trebuia să ne spună nimic pentru a ne motiva. Era suficient să intrăm în sală și să vedem tribunele arhipline”
O veste șoc s-a răspândit vineri în handbalul românesc. Laura Lunca, căpitanul Științei Bacău, una din cele mai mari echipe din istoria handbalului românesc, s-a stins din viață la numai 57 de ani, ca urmare a unei boli incurabile. A plecat dintre noi discret, așa cum a fost, de altfel, în întreaga ei carieră sportivă. Apropiații au descris-o pe fosta hadbalistă ca fiind o persoană demnă, deosebită, căreia nu i-a plăcut să se plângă niciodată, care nu și-a arătat slăbiciunile, un om de o mare calitate!
Plecată după 1990 în Spania, Laura Lunca a fost una dintre cele mai importante jucătoare ale formației care a adunat nu mai puțin de 9 titluri de campioană. Cu coordonatorul de joc în lot, Știința Bacău a jucat finala Cupei Campionilor Europeni în 1986 și a câștigat Cupa Cupelor în 1989. Regretata handbalistă a devenit liderul unei echipe formidabile, din care mai făceau parte Mariana Târcă, Lidia Drăgănescu, Gabriela Antoneanu, Filofteia Danilof și care a dominat handbalul românesc în anii ’80, până când Oltchim (fostul Chimistul) a preluat ștafeta.
În urma evoluțiilor de la echipa de club, Laura Lunca și-a câștigat și locul la echipa națională, cu care a ocupat locul 5 la Campionatul Mondial din 1986. Căsătorită cu fostul fotbalist de la Sport Club Bacău, Florin Lunca, jucătoarea s-a mutat în Spania la începutul anilor ’90 și mai bine de 15 ani a activat în cadrul unei alte mari echipe, Mar Valencia!
„Cei 12 ani petrecuți la Știința Bacău au fost cei mai frumoși ani din viață. Eram peste tot ca o familie, dar și munceam foarte mult. Noi aveam doar două săptămâni libere pe an, nu ca acum. În tot acest timp, Știinta devenise un fenomen. Antrenorul nu trebuia să ne spună nimic pentru a ne motiva. Era suficient să intrăm în sală și să vedem tribunele arhipline”, a declarat Laura Lunca pentru ziarul „Deșteptarea” într-un interviu pe care l-a dat în urmă cu câțiva ani, când a revenit acasă într-o vacanță.
„Laura a fost pentru noi un adevărat căpitan de echipă, o sportivă cu un caracter deosebit. A fost o colegă de la care ai avut numai de învățat, un model pentru toate generațiile care am crescut pe lângă ea. Rămâne în memoria noastră așa cum am cunoscut-o în teren, o persoană deosebită”, ne-a declarat Mariana Târcă, antrenoarea care ne-a mai deezvăluit faptul că primul pas spre marea performanță l-a făcut în orașul Victoria, fiind descoperită de Marian Nicolae. „Soarta a făcut să fim descoperite de același antrenor și să ne întâlnim mai târziu și la lotul național, și la Știința Bacău”, a mai spus Mariana Târcă.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?