Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, a demarat discuții în această săptămână cu toți candidații pentru ocuparea funcției de antrenor al naționalei feminine. Colaborarea cu Tomas Ryde a încetat la începutul acestei săptămâni, iar subiectul „arde” în handbalul românesc.
Imediat după ședința Comisiei Tehnice, șeful handbalului românesc a confirmat faptul că pe lista „potențialilor” se regăsesc patru antrenori: Bogdan Burcea, Adrian Vasile, Florin Pera și Aurelian Roșca. După declarațiile publice oferite în ultimele două zile, primii doi au dat de înțeles că au declinat oferta. Atât Bogdan Burcea, cât și Adrian Vasile și-au arătat disponibilitatea de a antrena echipa națională pe viitor, dar în momentul de față nu se poate.
„Nu voi prelua naţionala, cel puţin nu acum. Concret, au fost multe lucruri care nu mi-au convenit. Au fost multe persoane care au spus că sunt antrenorul potrivit pentru a prelua naţionala, dar, fiind o persoană incomodă şi capricioasă, nu pot face acest pas, fiindcă vreau să ni se acorde şi nouă, românilor, respectul şi sprijinul de care au avut parte străinii. Nu m-aţi văzut să lăcrimez că nu sunt selecţioner! Am mai fost la naţională, am văzut cum e, chiar dacă din postura de secund. I-am spus lui Florin Pera că nu vreau să vin în tandem cu el, să ne rupem gâtul împreună, să zică lumea că-şi rupă gâtul copiii lui Tadici. Oricare dintre colegii mei va face mai mult decât s-a făcut şi trebuie să-l susţinem necondiţionat, cu tot ce putem, pe următorul selecţioner. Preşedintele Dedu nu poate schimba regulile în timpul jocului. Ryde şi Ambros erau antrenori şi la echipe de club când au preluat naţionala, de ce ar fi altfel acum, cu un antrenor român?”, a declarat Bogdan Burcea, ieri, într-o conferință de presă.
Adrain Vasile este într-o situație și mai complicată, pentru că el se află azi pe banca Muntenegrului, în postura de secund. Apoi, în cazul antrenorului de la CSM București este vorba și despre o chestiune de onoare, având în vedere că face echipă cu prietenul Per Johansson. În plus, este vorba de a respecta și niște angajamente pe care și le-a asumat. „Ştiu că se spune în general că echipa naţională nu se refuză, dar e un subiect delicat. Cred că cine refuză echipa naţională, simte că e foarte greu de făcut asta. E clar că fiind în Muntenegru, turneul preolimpic jucându-l în Muntenegru, complică foarte mult situaţia. Mi-aş fi dorit să nu fie România ţara care intra în acest turneu. Tot ce îmi doresc e să jucăm bine, să prindem ambele echipe o zi foarte bună şi să eliminăm Norvegia. Mă onorează. Vă spun foarte sincer că e un lucru la care în urmă cu ceva timp nici nu îndrăzneam să visez. Pentru mine e o mare onoare şi vă asigur că voi munci cât de mult pot ca în viitor să vină încă o întrebare”, a declarat Adrian Vasile după partida de campionat Rapid – CSM București, conform Telekom Sport.
Așadar, în cursă au mai rămas doi antrenori, Florentin Pera și Aurelian Roșca. Președintele Alexandru Dedu va veni, foarte probabil, cu o propunere în următoarele zile, pentru că timpul nu este un aliat în această perioadă. Pe 19 ianuarie, echipa națională are deja o primă acțiune în vederea pregătirii turneului preolimpic de la Podgorica.
Dincolo de „identificarea” antrenorului sau antrenorilor care să preia echipa națională, subiectul plecării lui Tomas Ryde este intens comentat. Chiar tehnicianul suedez, „secundul” Costică Buceschi și Bogdan Burcea s-au exprimat public pe marginea lui.
În timp ce Buceschi a susținut: „Ceea ce s-a întâmplat acolo (N.R. cu trimitere la ședința tehnică) a fost o treabă foarte bine regizată de câțiva oameni din handbalul românesc”, Tomas Ryde a vorbit în presa suedeză pe larg despre tot acest subiect.
Fostul selecționer și-a prezentat propria versiune, după ce într-o publicație din România a apărut o informație conform căreia, înainte de a pleca din ședința Comisie Tehnice, ar fi spus: „Să nu vă bată Muntenegru!”. De fapt, Ryde a urat baftă echipei naționale la final. „Noroc în viitor, știți ce responsabilitate aveți. Asigurați-vă că bateți Muntenegru!”, a susținut Ryde.
Antrenorul suedez a vorbit despre impactul pe care l-a avut scandalul de la Corona Brașov:
„Tocmai făcusem un antrenament fantastic cu echipa înaintea Campionatului Mondial, pe 18 noiembrie. Apoi, la o jumătate de oră distanță, am primit un mesaj că avem un caz de dopaj în echipă. Știrea a creat haos și o dispoziție incredibil de proastă în echipă. Și chiar ne-a fost rușine de celelalte națiuni, Brașovul a avut jucători și în naționalele Muntenegrului, Braziliei și Ucrainei. CSM Corona Brașov a manipulat probabil sângele sportivelor cu ajutorul terapiei cu laser. A fost un pic neclar, dar probabil că asta a fost”. Selecționerul a precizat și faptul că handbalistele de la Corona riscă 1-2 ani de suspendare! De asemenea, Ryde este convins că de aici au pornit și problemele pentru România la Campionatul Mondial.
Dezvăluirile lui Ryde din Comisia Tehnică:
„Am venit cu Raportul de la Campionatul Mondial, pe care l-am dat tuturor antrenorilor și liderilor federației. Am întrebat dacă l-au citit, nu au făcut-o. Așadar, Cristina Varzaru a trebuit să citească rezumatul de trei pagini. Textul a descris puțin ce s-a întâmplat la Campionatul Mondial, schimbările din componența echipei și cum am crezut că vom merge mai departe cu echipa națională. Înainte de a discuta despre viitor, criticile au început să se întețească.
Bogdan Burcea a susținut că am jucat defensiv în mai multe meciuri. Apoi a început să mă critice Tadici. Că nu vorbesc și limba română, că am fost prea liniștit. A urmat apoi o expunere de şapte minute, că sunt suedez şi că am pierdut cu Suedia, s-a spus că i-am oferit un loc în turneul preolimpic.
Curând, Bogdan Burcea a ridicat mâna și a sugerat ca România trebuie să schimbe antrenorul. A propus un vot, în care 11 dintre antrenori trebuie să-și exprime opțiunile. Șapte persoane au votat pentru ca Tomas Ryde să plece.
Am fost condamnat, dar nu am spus nimic. Le-am transmis doar: Noroc în viitor, știți ce responsabilitate aveți. Asigurați-vă că bateți Muntenegru! Am zâmbit, am dat mâna cu președintele Dedu și apoi am părăsit încăperea și am plecat cu un Uber la aeroport.
La scurt timp după întâlnire, în mass-media din România a apărut informația despre plecarea mea, un titlu a sugerat că eu aș fi spus: Nu veți învinge Muntenegru! Mai târziu le-am scris jucătoarelor pe WhatsApp și sms și le-am explicat că nu a fost adevărat și că le doresc mult noroc.
Tadici are contacte bune în presă și cu ajutorul ei vrea să își recapete puterea și influența asupra echipei naționale. E vorba de politică. În România, handbalul și politicul sunt două lucruri foarte bine împletite”.
Ce a mai spus Ryde:
„Au existat nişte zvonuri, nu ştiu dacă sunt adevărate sau nu, că titlul a fost decis într-o şedinţă a Comisiei Tehnice. Au fost persoane care mi-au spus că Vâlcea va câştiga titlul în sezonul trecut şi aşa s-a întâmplat”, a mai spus Ryde, care mai mai vorbit de faptul că sportivii de la CSM București nu sunt plătiți din septembrie, deși li s-a promis altceva, despre cum sunt finanțate cluburile, etc.
Faptul că a condus România în câteva dintre cele mai umilitoare înfrângeri din istoria naționalei feminine. Acel 20-37 cu Japonia nu va fi uitat niciodată, chiar dacă nu au jucat Cristina Neagu, Eliza Buceschi și Cristina Laslo! Orice antrenor și-ar fi prezentat demisia de onoare după cum s-a prezentat naționala la ultimele meciuri, ca o selecționată de „lumea a treia”. Însă a preferat să închidă ochii, iar lumea handbalului, fanii, mass-media să accepte pur și simplu tot ce s-a întâmplat.
Faptul că a ratat obiectivul de a calilica echipa națională în turneul preolimpic! România încă mai are șanse să ajungă la Tokyo, iar asta i se datorează exclusiv lui Ambros Martin, după ce a condus România pe locul 4 la Europene în 2018. Tomas Ryde nu a contribuit cu absolut nimic. După rezultatele la Mondiale, România ar fi fost azi OUT.
Faptul că Federația Română de Handbal a fost nevoită să schimbe ora ședinței Comisiei Tehnice pentru că Tomas Ryde și-a rezervat biletul de avion chiar în ziua respectivă. Duminică, cu o zi mai devreme, la Buzău s-a jucat un meci de campionat foarte important, Gloria – SCM. Rm. Vâlcea. Cu siguranță, selecționerul ar fi avut jucătoare pe care le-ar fi putut urmări la acest meci, dar nu a fost în tribună. Tomas Ryde a preferat să zboare spre București doar în ziua ședinței.
Ce garanții ar fi oferit României că va arăta altfel mai departe?
Și pentru că Bogdan Burcea a avut la rândul lui o intervenție pe acest subiect, încheiem cu declarația antrenorului de la SCM Craiova:
„Şi eu puteam ocupa un loc 10-12 la Mondiale şi dacă stăteam cu spatele la meciuri! Ryde ne crede pe toţi nişte dobitoci! A spus în faţa Comisiei că dacă noi considerăm că trebuie să plece, atunci va pleca. Acum ce face, ne dă în judecată? Putem noi să-l dăm în judecată! Comisia care l-a demis pe Ryde nu l-a validat niciodată. Ilegal a fost că a primit al doilea mandat. Mai bine i-ar face statuie preşedintelui FRH, fiindcă l-a pus selecţioner! Poate să plece în vacanţă 20 de ani cu banii pe care i-a luat de la Federaţie. Sau poate 40 de ani, că ne dă şi în judecată! Nu e exclus, la tupeul lui, se poate orice. Este o pată ruşinoasă pe istoria handbalului românesc ce s-a întâmplat la Mondiale, Ryde ne-a dus în lumea a treia a handbalului. Putem să-l dăm noi în judecată, că a lipsit la meciul cu Suedia, unul decisiv, a pregătit meciul Costică (n.r. – secundul naţionalei, Costică Buceschi). Cea mai bună decizie care s-a luat este că a plecat Ryde”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER