Gyor este vechea și noua campioană a Europei, după succesul cu Rostov Don în marea finală de la Budapesta, cu 25-24. Finalul a fost dramatic, Grimsbo reușind să evite prelungirile cu o paradă în ultima secundă la o aruncare a olandezei Abbingh.
După Spartak Kiev și Hypo Viena, Gyor a devenit a treia mare echipă din istoria handbalului feminin, reușind să câștige cinci titluri din opt finale disputate în ultimele 11 ediții. După 3 ani la rând în care a cedat o finală cu CSM București după prelungiri și aruncări de la 7 metri, apoi a câștigat două trofee cu Vardar Skopje, tot după prelungiri, reprezentanta Ungariei a dat senzația că se va impune fără mari probleme în fața echipei Rostov.
Gyor a dominat categoric sezonul de Champions League până la ora finalei, iar în ultimul act a fost echipa care a controlat ostilitățile în cea mai mare parte. După un debut de joc într-un ritm foarte ridicat (în primele 2 minute s-au marcat 5 goluri), echilibrat, echipa maghiară a pus stăpânire pe joc. De la 7-9 a reușit să facă o diferență de patru goluri până la pauză, 15-11. Grimbso a intrat foarte bine în poartă, iar Eduarda Amorim a fost jucătoarea de decizie în atac, care a apărut des la finalizare.
În partea secundă, Gyor s-a desprins la cinci goluri, 16-11 și 17-12, dar Nycke Groot a fost descalificată în minutul 37, iar mecanismul lui Danyi Gabor a început să se deregleze în atac. Lois Abbingh a fost o jucătoare inspirată pentru Rostov, iar trupa lui Ambros Martin a reușit să reintre în meci, nu dintr-o dată, ci treptat. A avut și ghinion, așa cum s-a întâmplat în minutul 52, când Makeeva a trimis mingea în bară la scorul de 21-24.
Pe măsură ce jocul s-a apropiat de final, Gyor a început să sufere, pentru că și a doua jucătoare de creație, Stine Oftedal, a obosit. Rostov a simțit că are o șansă bună de a reveni, Pessoa a adus un plus de putere prin stilul de apărare, iar diferența s-a redus până la urmă la două goluri, 23-25 (min. 59).
Finalul a fost dramatic. Echipa maghiară nu a mai găsit drumul spre gol de 8 minute, ba, mai mult, Amorim a fost și ea descalificată cu 37 de secunde înainte de final. Rostov s-a apropiat la un gol, 24-25 și a recuperat și mingea cu vreo 12 secunde înainte de auzul final al sirenei. S-a „aruncat” imediat în atac, iar în ultima secundă a găsit culoarul de a arunca la poartă. Lois Abbingh a tras de la distanță, dar Grimsbo s-a opus și a adus din nou tilul la Gyor.
Crina Pintea a intrat pe parcurs în ambele reprize. Nu a marcat, dar a pus umărul la performanța excepțională a echipei din Gyor. La final, la Budapesta, a fluturat și steagul României. CSM București nu a ajuns în acest an în Final Four, dar România a fost acolo prin pivotul echipei naționale, care și-a îndeplinit un alt mare vis al carierei.
Rostov Don – Gyor 24-25 (11-15)
Mekhdieva, Sedoykina, Pessoa – portari; Slivinskaya, Managarova 5, Sen 1, Abbingh 7, Vyakhireva 3, Bobrovnikova 1, Maslova, Makeeva 5, Kalinichenko , Tazhenova, Kozhokar, Kuznetsova 2, Borshchenko. Antrenor: Ambros Martin
Leynaud, Kiss, Grimsbo – portari; Brattset 3, Hansen 1, Mork, Gorbicz 6, Oftedal 3, Amorim 7, Kristiansen 1, Tomori, Groot 1, Fodor, Bodi 3, Puhalak, Pintea. Antrenor: Danyi Gabor
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER