Drumul spre RIO 2016 | Trei argumente solide pentru România să mai învingă încă o dată Danemarca la ea acasă: forța grupului, Uraganul „Neagu” și istoria. Partida începe la ora 20:00

La 3 luni și 2 zile distanță de un meci senzațional la Campionatul Mondial de handbal feminin, desfășurat la Herning, România și Danemarca se vor afla, vineri seara (ora 20:00, DigiSport), din nou față în față. În decembrie 2015, miza a fost calificarea în semifinalele turneului final, iar cea care a savurat victoria a fost naționala tricoloră. Acum, bătălia este pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Meciul de atunci a fost decisiv, jocul de la Aarhus, acolo unde are loc turneul preolimpic, va influența în mare măsură cine merge la Rio. Există în acest al doilea caz și varianta ca România și Danemarca să se califice împreună la Jocurile Olimpice programate în luna iunie.

  • România, Muntenegru, Danemarca și Uruguay vor lupta la sfârșitul acestei săptămâni pentru două locuri la Jocurile Olimpice de la Rio

Înaintea partidei, ambele naționale au destule argumente solide pentru a se gândi la victorie. Sunt două reprezentative care au câștigat medalii în ultimii ani la turneele finale, au de asemenea o istorie puternică în spate, iar handbalul este practic un „sport național” în ambele cazuri. Specialiștii neutri tind să spună că între cele două echipe există un oarecare echilibru, iar diferența va fi făcută de micile detalii. Acest lucru este evident și la casele de pariuri, unde cu câteva ore bune înaintea startului, Danemarca este văzută ușor favorită. Poate prin prisma faptului că va juca pe teren propriu.

Dar România a mai evoluat în ultimii ani de câteva ori pe terenul Danemarcei și a câștigat toate partidele importante: finala mică de la Euro 2010 (scor 16-15) și sfertul de finală de la CM 2015 (scor 31-30 după prelungiri). De altfel, atât în România, cât și în Danemarca, s-a amintit insistent în ultimele zile despre istoricul partidelor dintre cele două naționale. De fapt, tocmai aceste victorii mari ale naționalei tricolore „apasă” destul de serios pe psihicul reprezentativelor. România stă foarte bine mental, poate mai bine ca niciodată în ultimii ani, calitate cu care își poate domina adversara. Dacă Danemarca nu trece peste acest handicap, atunci tricolorele vor avea practic un nou meci câștigat. Dar cu siguranță că setea de revanșă a nordicelor va lucra serios la moralul gazdelor, iar balanța se mai poate echilibra în acest „război” al nervilor tari.

Danemarca și-a schimbat echipa în proporție de 50%

Din punct de vedere al loturilor, România iar stă destul de bine. Cu excepția a două handbaliste, Melinda Geiger și Ada Nechita, Tomas Ryde și Costică Buceschi au practic la dispoziție echipa cu care au câștigat medalia de bronz la ultimul Campionat Mondial. Dacă este pusă în valoare, Laura Chiper a arătat și în meciul cu Norvegia de la Cluj că poate suplini absența mult mai experimentatei Ada Nechita. Iar Melinda Geiger, o piesă importantă de asemenea din angrenaj, a făcut parte la Mondialul amintit din linia a doua a României. Aurelia Brădeanu a fost titulară pe postul de inter dreapta la turneu final din decembrie 2015 și este prima opțiune și acum. România stă bine din punct de vedere al lotului pentru că a deplasat la Aarhus o echipă destul de sudată, care are și un lider veritabil, Cristina Neagu, dar și un portar în mare formă, Paula Ungureanu!

De altfel, cele două handbaliste sunt și motoarele României din ultimii ani. Iar „Uraganul Neagu”, considerată cea mai bună jucătoare din lume în acest moment, chiar îi sperie pe nordici, după ce le-a înscris 15 goluri în decembrie la CM.

În schimb, Danemarca și-a schimbat echipa în proporție de 50% în decurs de numai 3 luni, fiind însă și forțată să facă acest lucru din cauza problemelor medicale. Mette Gravholt, Line Jorgensen, Maria Fisker și Louise Burgaard nici nu au intrat în vederile partidelor cu Rusia, probabil nici cu România, iar alte trei jucătoare, Stine Jorgensen, Norgaard și Ostergaard nu s-au pregătit în toată această perioadă la capacitate maximă. Pentru selecționerul Klavs Bruun Jorgensen a fost destul de dificil, spre exemplu, să găsească o soluție pentru postul de inter dreapta, până la urmă încercând să „forțeze” o promovare rapidă a handbalistei de la Copenhaga Handbold, Cecile Dornonville de la Cour în vârstă de 22 de ani. Este adevărat, întotdeauna apariția unor jucătoare noi poate avea și un revers al medaliei pozitiv, iar un tactician precum Tomas Ryde cu siguranță că a prevăzut și așa ceva.

Fără îndoială, organizarea turneului preolimpic este un mare avantaj pentru Danemarca. Toată lumea știe acest lucru, iar România clar trebuie să joace mai bine decât adversara pentru a compensa faptul că este totuși o națională în deplasare. Șansa de a ajunge la JO este cântărită însă foarte atent de tricolore, care nu vor să rateze sub nicio formă o astfel de oportunitate.

Cu siguranță că România – Danemarca va fi un joc care va face toți banii și care nu trebuie ratat. ProSport va prezenta meciul în format LIVE SCORE și LIVE TEXT. 

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 18 03. 2016, 09:09
Actualizat: 18 03. 2016, 14:19