Dunărea Brăila împlinește, peste câteva zile, 2 luni de când a susținut ultimul joc oficial de handbal în Liga Florilor Mol, partida cu U Cluj (scor 33-25, 29 februarie). La data la care ar trebui să susțină sfertul de finală cu SCM Rm. Vâlcea în Cupa României, în 5 iunie, se va înregistra o distanță de fix 97 de zile între două partide oficiale disputate în același sezon. Un adevărat record! Toate celelalte echipe din ligă au susținut partide oficiale și în luna martie.
Jucătoarele de la Dunărea Brăila, dar și staff-ul tehnic și conducerea clubului au primit cu mare surprindere vestea că se va juca din nou handbal în sezonul 2019-2020. Cel mai bulversant lucru a fost programul întocmit, adică posibilitatea de a juca până la 10 meciuri (cu partide adunate în Cupa României) într-un interval de 21 de zile. În medie, un joc la două zile, după mai bine de trei luni de pauză în timpul unui sezon.
„Mi-a fost frică de accidentări și că nu o să putem să facem față unui asemenea program”, a fost primul sentiment trăit de Aneta Udriștioiu, imediat după ce planul federației de a se relua competiția a fost votat în Consiliul de Administrație. „Eu aș putea spune că am fost puțin nervoasă, puțin recalcitrantă, dar a fost o reacție pe moment. Nu credeam că poate să se întâmple asta, ca după o perioadă de lungă de pauză, fără o pregătire adecvată, să joci atâtea meciuri într-o perioadă atât de scurtă. Nimeni nu s-a gândit și la noi”, ne-a declarat Elena Dache.
Aneta Udriștioiu a susținut că este inuman ca un sportiv să joace în ritmul propus de federație, după o pauză mai mare de 3 luni: „Dacă ar fi fost timp de pregătire înaintea reluării sezonului, atunci probabil că nu ar mai fi spus nimeni nimic. Dar cu două săptămâni de pregătire, apoi să mergi să joci într-un program foarte încărcat, nu cred că îi convine vreunui sportiv”. Bianca Tiron a mărturisit că simte teamă, nu din cauza unei posibile infestări, ci în primul rând de riscurile pe care le presupune programul: „Antrenamentele de acasă nu se compară cu pregătirea fizică de care avem nevoie. E foarte greu să facem față unui asemenea program. Sincer, mi-e teamă mai mult de accidentare, decât de infestare. Eu doar ce am revenit anul trecut după o accidentare gravă. Îmi este foarte greu, cel puțin din punct de vedere fizic, să fac față încă o dată la o accidentare gravă”. Bianca Tiron a stat 7 luni pe margine, după ce a suferit o ruptură de ligament încrucișat anterior.
„Mă antrenez cum pot. Este greu, dar am noroc că locuiesc la casă în aceste zile și mai pot face antrenamente și în curte, în aer liber (n.r. handbalista este azi în Drobeta Tr. Severin, la părinți). Dar tot nu poți să faci un antrenament obișnuit, nu poți să mergi la o sală de forță, trebuie să improvizezi”, Aneta Udriștioiu
Jucătoarele echipei Dunărea Brăila au susținut că toate această perioadă este foarte dificilă. „Am avut deja două luni foarte grele fără jocuri, având în vedere și situația în care ne aflăm cu pandemia. Eu mă antrenez în doi metri pătrați într-o cameră. Este foarte greu față de ceea ce trăiam în fiecare zi”, a evidențiat Bianca Tiron. La fel ca și colegele ei, interul stânga se simțea într-o formă sportivă foarte bună. Lucru confirmat și de clasamentul echipei Dunărea Brăila la momentul întreruperii campionatului, locul 5.
Toate cele trei fete cu care ProSport a stat de vorbă au legătură cu trecutul, prezentul ori viitorul echipei naționale. Clasată pe locul 4 cu naționala la Euro 2018, Aneta Udriștioiu și-a anunțat retragerea de la prima reprezentativă la numai 30 de ani. „Am vrut să mă retrag de la echipa națională înaintea Campionatului Mondial din Japonia, dar am decis să merg mai departe. După turneul final de la Kumamoto am spus însă că este timpul să mă retrag, să mă axez mai mult pe echipa de club”, a subliniat extrema dreaptă, care a întărit faptul că nu mai există cale de întoarcere.
Elena Dache și-a câștigat locul în echipa națională la Mondialul din 2019, iar acum visează să prindă și o ediție a Jocurilor Olimpice: „În această perioadă am avut timp să mă gândesc și la ce mi-au spus fetele la lot, că Jocurile Olimpice nu seamănă cu un Mondial sau European, că totul este diferit. Pur și simplu îmi doresc și sper din tot sufletul să ne îndeplinim obiectivul, să ajungem acolo, să văd și să simt și eu această diferență”.
Prima reprezentativă este un obiectiv și pentru Bianca Tiron. Handbalista a luat deja pulsul la lot, dar își dorește să evolueze și la un turneu final. „Eu îmi doresc să prind din nou naționala. Am să trag mai departe, iar când o să-mi vină vremea, o să răspund prezentă la echipa națională”.
Deocamdată, jucătoarele încearcă să găsească totuși un răspuns, cum ar putea să joace între 8 și 10 meciuri de handbal în decurs de 21 de zile, după o pauză de trei luni în timpul sezonului.
Fotografii: Sport Pictures
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER