După 10 ani, o nouă națională de junioare atacă o medalie la Campionatul European. Cine ar putea fi urmașele Cristinei Neagu și Adrianei Țăcălie
Naționala de junioare a României (Under 17) va înfrunta, vineri, de la ora 21:30, echipa Danemarcei în semifinalele Campionatului European din Macedonia. Echipa pregătită de Mariana Târcă, Nadina Dumitru și Luminița Huțupan-Dinu este practic la un pas de câștigarea unei medalii. În cealaltă semifinală, tot vineri, se vor înfrunta Rusia și Ungaria, cu începere de la ora 19:00.
România produce valori pe bandă rulantă în handbalul feminin și nu se dezminte nici cu ultima „generație” pe care tocmai a „scos-o” pe plan internațional. După un loc 5 la Festivalul Olimpic al Tineretului European de luna trecută, întrecere unde junioarele născute în 98-99 și-au făcut debutul într-o competiție oficială, naționala a făcut un pas și mai în față la Campionatul European. Calificată și cu șansă în turneul 1-8, juniorele s-au descătușat în Main Round și au obținut două victorii categorice, cu Suedia și Slovenia. Rezultate care au întărit încă o dată faptul că handbalul românesc se descurcă de minune la început de drum, la cadete și la junioare. Problemele sunt la promovarea tinerelor jucătoare la seniori, dar acesta este un subiect pe care îl vom aborda cu altă ocazie.
Rezultatele obținute de naționala U17 la Campionatul European din Macedonia
- România – Spania 29-20.
- România – Germania 27-30
- România – Rusia 27-29
- România – Slovenia 34-25
- România – Suedia 28-21
Naționala de junioare s-a calificat pentru a 6-a oară în semifinalele unui Campionat Euiropean, din cele 11 ediții de până acum. Performanța este cu atât mai prețioasă cu cât ultima echipă care a acces în careul de ași a fost cea din care au făcut parte Cristina Naegu, Adriana Țăcălie, Patricia Vizitiu & Co, la ediția din 2005. Atunci s-a obținut și ultima medalie la această categorie, cea de argint. De atunci, România s-a clasat pe locul 14 (2007), locul 10 (2009), locul 7 (2011, generația Gabrielei Perianu) și locul 6 (2013, generația Biancăi Bazaliu).
- După modul cum s-au prezentat la Campionatul European din Macedonia, fetele merită urmărite cum vor evolua pe viitor. Genă și valoare au, rămâne de văzut și cum vor reuși să le dezvolte și să le fructifice în anii ce vor urma.
Daciana Hosu poate fi unul din viitorii portari ai echipei naționale în următorii ani. Cu o statură foarte bună la 17 ani, impozantă, jucătoarea care a debutat deja în Liga Națională la Corona Brașov a fost MVP-ul echipei în două partide foarte importante ale României la Skopje, cea cu Spania, în care echipa a câștigat la scor (golaverajul a fost criteriul în urma căruia naționala s-a calificat în turneul 1-8) și cea cu Suedia în urma căreia junioarele s-au calificat în semifinale.
Sorina Târcă este una din mezinele echipei, având puțin peste 16 ani. Interul stânga a reușit să aducă naționala de la minus 10 la minus 3 goluri în partida cu Germania, dar să contribuie decisiv la o altă victorie fantastică, 34-25 cu Slovenia. Fiica Marianei Târcă este și golgheterul echipei la acest turneu final, cu 36 de goluri, la rândul ei fiind desemnată în MVP în două partide, cu Rusia și Slovenia. Ea a împrumutat deja din personalitatea mamei și este foarte tehnică și agilă.
Teodora Popescu este unul dintre pivoții despre care se vor mai auzi multe lucruri bune în viitor, dacă va reuși să mențină trendul de creștere. Cu excepția partidei cu Germania, jucătoarea de la CNE Rm. Vâlcea s-a remarcat în fiecare joc la Euro, fiind ca un ghimpe în coasta apărărilor adverse. România a avut joc cu pivot la acest turneu final tocmai pentru că Teodora se demarcă foarte bine și, totodată, a creat multe culoare pentru linia de 9 metri. De asemenea, este și o jucătoare bună de apărare.
Alexandra Muntean a asigurat spatele portarilor Daciana Hosu și Elena Nagy, având deja calități certe pentru o viiitoare foarte bună apărătoare centrală. Jucătoarea de la CNE Rm. Vâlcea este și o excelentă jucătoare de atac, îi place să marcheze spectaculos. Spre exemplu, în partida cu Slovenia a avut o serie de trei goluri consecutive la vinclu! Ea aduce deja, ca și stil de joc, cu handbalista maghiară Tomori.
Daria Bucur vine de la Corona Brașov și poate fi o soluție de viitor în inter dreapta. Are deja un fizic foarte bun pentru un inter, mai are de lucrat la masa musculară și cu multă atenție și antrenamente poate călca și pe urmele Katarinei Bulatovic. Deocamdată, mai are unele ezitări să arunce la poartă, dar joacă foarte bine cu pivotul, știe să âîși pună în valoare coechipierele. Întrecerea pe post cu Bianca Dinuț, MVP în partida cu Germania, și Andreea Tecar, toate trei de valori apropiate, va conduce la apariția acelui inter dreapta pe care România îl așteaptă de câțiva ani la echipa națională de senioare.
Alexandra Badea este o jucătoare de mâna stângă cu foarte mult tupeu, dar și cu procedee variate de aruncare la poartă. Ea este deja și în circuitul lotului de tineret al României (Under 19).
Raluca Petruș este un alt inter stânga de mare perspectivă, care are toate șansele să se impună peste câțiva ani. Experiența pe care deja o acumulează prin jocurile susținute în Liga Națională la „U” Cluj o ajută să progreseze destul de rapid.
Și celelalte jucătoare din naționala Under 17 sunt de urmărit, oricare fiind o opțiune pentru viitorul handbalul românesc. Acum, totul va depinde de traseul pe care îl vor urma în viitoarea perioadă.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?