Echipa de handbal Poli Timișoara a fost izolată din cauza unei singure infectări cu coronavirus. DSP Timiș ia deciziii tot mai haotice și vine cu explicații goale de sens
Poli Timișoara era pregătită să plece joi dimineața spre Sfântu Gheorghe, unde se joacă toate meciurile din etapa a zece din Liga Zimbrilor. Bănățenii urmau să joace cu Minaur Baia Mare, dar în lot s-a descoperit un caz de coronavirus. DSP Timiș a decis să carantineze echipa. În ultimele două săptămâni, în cinci situații diferite, instituția a avut măsuri diferite!
Din informațiile ProSport, handbalistul infectat este portughezul Sergio Monteiro de Barros, care are deja simptome! DSP a carantinat echipa pentru șapte zile.
”Nu am primit nicio explicație de la DSP. Nu ne-au dat decizie să putem pleca. Astăzi vine ambulanța la jucătorul infectat, să-l evalueze. Nu știm dacă e grav sau nu, are simptome”, a declarat, pentru ProSport, managerul sportiv Dan Dumitru.
La SCM, echipa de baschet are 11 cazuri. Anterior, trei cazuri au apărut la echipa de rugby, la trei testări diferite. Reprezentanții de la rugby veneau aiurea la Sala ”Constantin Jude”, la biroul directorului, pentru a aduce acte ce se puteau trimite foarte bine și pe e-mail.
Directorul clubui este foarte relaxat!
De remarcat că Vasile Rușeț, directorul SCM Timișoara, a dat o declarație nu tocmai conformă cu realitate. Echipele cu cazuri de COVID-19 nu pot juca fără hârtie de la DSP, iar Rușeț vorbește în termeni mai mult decât eufemistici despre o ”recomandare”, deși nu este vorba de așa ceva!
De altfel, Rușeț spune că Monteiro de Barros se simte bine, deși are deja simptome! ”În urma testării întregului lot și a staff-urilor tehnic și administrativ al secției de handbal a SCM Timișoara, înaintea deplasării în turneul de la Sfântu Gheorghe, un jucător a fost depistat pozitiv la testul COVID. DSP Timiș a început ancheta epidemiologică și ca o primă măsură, a recomandat sistarea participării în competiție, vreme de șapte zile, după care se va face o retestare a întregului lot de jucători și a staff-ului tehnic. Jucătorul depistat pozitiv se simte bine, iar pe parcursul zilei de azi i se va face o evaluare medicală”, spune Rușeț.
Teoretic, echipele cu cazuri de coronavirus pierd meciurile cu 10-0. Deocamdată însă, FRH nu a luat o decizie.
DSP Timiș, un haos care nu se vrea explicat muritorilor de rând!
Deciziile DSP Timiș în cazul echipelor de sport par de neînțeles. În ultimele două săptămâni au apărut cazuri la cinci echipe din Timiș. ASU Poli a avut 11 cazuri, a fost carantinată 7 zile și nu a fost niciodată declarată focar. Apoi, au apărut 11 cazuri, toate asimptomatice, la echipa de baschet SCM Timișoara. Echipa a fost carantinată și declarată focar. A urmat Ripensia, cu 5 cazuri, nu a fost carantinată nici declarată focar, deși, legal, focarul se declară la trei cazuri legate între ele. CSC Ghiroda are 10 cazuri și a fost declarată focar, dar nu și carantinată!
Acum, SCM Poli Timișoara, echipa de handbal, e carantinată pentru un singur caz!
Directorul DSP Timiș, Flavius Cioca, nu a dat declarații direct
Deși Octavian Benga, antrenorul echipei de fotbal ASU Poli, l-a criticat public pe Flavius Cioca, instituția s-a ascuns în spatele unui comunicat cu considerații generale.
DSP Timiș a bâjbâit niște explicații generale, refuzând să explice concret diferențele.
”Având în vedere informațiile apărute in spatiul public referitoare la o serie de întrebări pe care și le ridică un club sportiv din judetul Timiș, vă asigurăm pe această cale de imparțialitatea și echidistanța Direcției de Sănătate Publică a județului Timiș în analizarea situațiilor epidemiologice, tocmai pentru a nu aduce prejudicii niciunei persoane afectate de infecția cu virusul SARS-CoV-2. Totodată, precizăm că măsurile instituite de către specialiștii noștri au ca unic scop sănătatea populației și prevenirea răspândirii infecției.Având în vedere că analiza epidemiologică se face tinând cont de un complex de factori, atitudinea făță de fiecare caz poate să fie diferită chiar dacă aparent se pornește de la aceeași situație. În activitatea pe care o desfășuram în această perioadă extrem de solicitantă avem la bază și ne ghidăm după definiții și precizări metodologice eliberate de instituții reprezentative din domeniul medicinei preventive. Ancheta epidemiologică reprezintă un document medico-legal, tratat cu maximă rigurozitate și profesionalism. Menționăm faptul că în stabilirea deciziilor, o pondere importantă o au și informațiile furnizate Direcției de Sănătate Publică Timiș, de către persoanele implicate, în acest sens fiind necesară o colaborare deschisă între părți. Prin tot ceea ce facem ne străduim să venim în sprijinul tuturor, reducând la minim impactul pandemiei asupra sănătății locuitorilor din Județul Timiș. În desfășurarea anchetelor epidemiologice se respectă metodologia coroborat cu informațiile pe care le primim de la persoanele implicate, în primul rând de la persoana depistată pozitiv. Se carantinează persoanele care se încadrează în definiția contactului direct”, au transmis reprezentanții DSP.