Eklemovic, Tatai, „câinele de luptă” și gladiatorul! Minaur Baia Mare a renăscut din propria-i cenușă. Omul din umbră care a ajutat la reconstrucția echipei
Finala din acest an a Ligii Naționale de handbal masculin se desfășoară între Minaur Baia Mare și CSM București, două formații care n-au rupt gura târgului în ediția trecută de campionat. Din contră, ambele s-au clasat în a doua jumătate a clasamentului, bucureștenii fiind chiar în lupta pentru evitarea retrogradării. Raport la ce a fost în 2014, saltul celor două finaliste este impresionat, dar bazat însă pe niște pași bine calculați: buget, jucători, lot, staff, atmosferă.
Înaintea primului joc din finală, programat vineri, de la ora 20:30, în Sala Polivalentă, ProSport încearcă să vă prezinte, în cinci puncte, cum au ajuns cele două formații până în finala Ligii Naționale. Și pentru a nu intercala cele două povești, fiecare echipă va avea propria „expunere”.
Spiritul echipei Minaur a reînviat cu adevărat abia în această primăvară, după ce formația băimăreană a câștigat Cupa României. A fost primul trofeu obținut de această grupare de tradiție după o pauză de 16 ani, timp în care echipa s-a zbătut în mediocritate, a jucat chiar și în liga secundă, iar interesul pentru handbal în Baia Mare s-a transferat către echipa feminină. HCM a profitat de dispariția Oltchimului și s-a impus ca principala forță, atât pe plan intern, cât și internațional, motiv pentru care și publicul a devenit foarte receptiv. Băieții au ajuns să umple din nou sala, iar la comun cu fanii au reușit să învingă Dinamo în semifinalele play-off, o altă formație redutabilă a sezonului.
Semnalul unei povești de succes a fost dat însă în vara trecută, după ce primarul Cătălin Cherecheș a dat undă verde pentru un proiect asemănător cu cel de la HCM. Pe lângă sprijinul autorităților locale, lângă echipă au fost aduși și trei sponsori, fiecare cu rol important.
Trei nume celebre dintr-un foc. Eklemovic, probabil cel mai cunoscut străin care a venit în Liga Națională
Minaur a început să fie luată cu adevărat în seamă din momentul în care a anunțat transferurile pentru acest sezon: Nikola Eklemovic, Peter Tatai, Cristian Malmagro! Toți trei au obținut de-a lungul timpului rezultate extraordinare, cu formațiile de club și echipele naționale. Dintre aceștia, primii doi au avut un rol esențial la parcursul Minaurului, atât în timpul sezonului regulat, dar mai ales la semifinala cu Dinamo: Eklemovic a dat golul decisiv în jocul doi, iar Tatai a apărat 5 aruncări consecutive de la 7 metri în meciul decisiv!
Rolul lui Valentin Ghionea
Un rol important la venirea lui Nikola Eklemovic l-a avut și Valentin Ghionea, cei doi fiind foști colegi la Wisla Plock. Vorbele spuse de extrema dreaptă au avut greutate în ambele părți, atât la club, cât și pentru fostul coordonator de joc de la Veszprem. Practic, venirea sârbo-maghiarului în Baia Mare a fost și garanția acestui proiect! Jucător emblematic în handbalul internațional, Eklemovic a generat un plus de încredere în echipa din Baia Mare și l-a convins și pe Peter Tatai să treacă granița. Cei doi au format centrul de greutate al formației pregătite de Lars Walther, iar în jurul lor s-a clădit și noua echipă. Antrenorul danez a legat apoi echipa și a pus-o pe trasa ideală, înainte de toate fiind un foarte bun psiholog.
Un prim „7” foarte solid. Revelațiile Fotache și Bera
Formația băimăreană a reușit să-și clădească un prim „7” destul de solid pentru acest sezon. Lângă Eklemovic și Tatai au fost așezați croatul Pribanic, descris ca un adevărat „câine de luptă”, norvegianul Stegavik și românul Marius Sadoveac, ajuns în Baia Mare în timpul sezonului. Iar alături de aceștia s-au ridicat doi handbaliști din propria pepinieră, Viorel Fotache, un alt gladiator al Minaurului în apărare, și Daniel Bera, ambii putând fi trecut la capitolul revelații. Saltul lor a fost important și s-a reflectat și în rezultate atât personale, cât și pentru echipă. De exemplu, în urma evoluțiilor de la Minaur, extrema stângă a intrat în această perioadă și în circuitul echipei naționale pregătite de Aihan Omer. Problema formației băimărene în acest sezon a constat în faptul că nu a avut mereu și linia a doua la nivelul primilor șapte jucători.
Un vestiar foarte unit: s-a vorbit aceeași limbă
Unitatea grupului a fost un alt aspect care a contribuit la rezultatele foarte bune obținute de Minaur în acest sezon. Deși au provenit din mai multe țări, jucătorii au reușit să vorbească aceeași limbă. Nikola Eklemovic a avut un rol și în această privință. „E s-a impus ca lider în teren, dar și în afara lui. Este un lider din toate punctele de vedere”, ne-a declarat Nicolae Făt, președintele echipei Minaur.
Nu a existat presiunea rezultatelor
Venind din a doua jumătate a clasamentului, Minaur și-a propus pentru acest sezon o calificare în cupele europene, pe care a obținut-o prin câștigarea Cupei României. Chiar dacă suporterii și-au dorit de la bun început ambele trofee, conducerea clubului nu a supralicitat niciodată în acest sezon și a rămas rezervată atunci când a vorbit despre câștigarea campionatului. Echipa nu a avut practic presiunea rezultatelor, iar lucrurile au evoluat în liniște. „Niciun director, niciun oficial nu a intrat în vestiar pentru a face vreun reproș, nimeni nu și-a permis să spună ceva de rău”, a susținut Nicolae Făt.
Acum, în Baia Mare totul este la dublu când vine vorba de handbal (inclusiv bugetul aprobat de autorități a fost împărțit egal), chiar și posibilitatea de a câștiga două titluri dintr-o lovitură.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?