România a pierdut ultimul meci din Grupa A a Campionatului Mondial de handbal feminin, 17-26 cu Franța. A fost însă un eșec asumat, Ambros Martin menajându-și vedetele pentru meciul din optimi, în condițiile în care naționala obținuse locul 1 cu o zi mai devreme. În optimi, România va înfrunta Cehia!
De-a lungul turneelor finale, România a fost obișnuită cu munca grea, cu situațiile complicate, fiind pusă la diverse încercări în tentativa de a-și croi drum către fazele superioare. De multe ori, eforturile au fost răsplătite, dar au fost și cazuri în care echipa a suferit. Înaintea meciului cu Franța, naționala feminină s-a aflat într-o postură nouă. Să fie deja calificată, nu oricum, ci de pe locul 1 în grupa de la Trier. România a fost prima națională de la Campionatul Mondial care și-a ocupat poziția pe tabloul de „16” în dreptul A1, chiar și înaintea Norvegiei și Rusiei.
Ultima situație de acest, ca România să fie calificată mai devreme către o fază superioară și să nu mai aibă nicio miză la ultima partidă, s-a întâmplat la Campionatul European din 2010. După ce au învins Croația și Muntenegru, jocul cu Rusia nu a mai contat deloc. Naționala a fost interesată doar de jocul care urma cu Suedia în semifinale, astfel că la întâlnirea respectivă cele mai importante au fost menajate, nu și-a asumat niciun risc. Deconectată, România a pierdut la scor cu 35-20.
Încă de la încălzire a devenit clar că Ambros Martin nu va conta pe toate jucătoarele. Eliza Buceschi a rămas pe banca tehnică, astfel că în primul „7” urma să apară Cristina Laslo în centru, mai ales că și Mădălina Zamfirescu a fost înlocuită cu Gabriella Szucs. Jucătoarea de la Buducnost a fost și printre primele fete care s-au dezechipat de trening, fiind nerăbdătoare să înceapă prima partidă ca titulară la acest Campionat Mondial. După câteva minute de încălzire, Cristina Neagu a venit la rândul ei pe margine și a continuat să lucreze doar pentru musculatură.
Din echipa tip, selecționerul a început meciul doar cu Udriștioiu și Geiger, în timp ce Cristina Florianu a a primit sarcini și în atac, nu numai în apărare. România a intrat în formula: Dumanska – Popa, Florianu, Laslo, Geiger, Udriștioiu, Tomescu. Jocul a debutat cu un gol înscris de Udriștioiu de la 7 metri și cu o eliminare de 2 minute la Melinda Geiger.
Franța s-a încălzit destul de greu, fiind blocată în drumul spre gol de Denisa Dedu, care a avut trei parade în primele 6 minute, cu un 7 metri apărat între acestea. România s-a desprins la 2-0 în minutul 6, dar au fost și singurele momente în care a contat în această partidă. Adversara s-a așezat tot mai bine în apărare, iar tricolorele au început să dea de greu. Fără Cristina Neagu, Eliza Buceschi, dar și fără aportul unor handbaliste precum Crina Pintea și Valentina Ardean, atacul a avut de suferit. Florianu, Laslo și Dragut ori Geiger au jucat poate pentru prima dată în această formulă în atac, iar în fața unei formații precum Franța, care se apără agresiv le-a fost foarte greu să „lege” acțiunile.
Franța a înscris 7 goluri la rând, 7-2 (min. 13), iar lucrurile au început să devină destul de clare. Diferența dintre o echipă motivată și alta cu gândul la următorul joc a început să fie tot mai evidentă inclusiv pe tabela de marcaj. Și privirile noastre s-au îndreptat tot mai des către Ungaria – Cehia, partidă care a început la aceeași oră și care avea să decidă adversara tricolorelor din optimi.
Selecționerul a continuat să testeze pentru ce va urma și a părut că este interesat în mod direct doar de apărare, motiv pentru care le-a trimis în compartimentul defensiv pe Pintea și Ardean pentru jocul 5 plus 1 în fața adversarului. În pozițional, Franța nu a ajuns ușor în fața porții, dar a reușit să-și mărească diferența pe ceea ce a realizat în apărare. Adică să recupereze mingi și să plece pe contraatac. Astfel, până la pauză a ajuns la un avans de 10 goluri: 17-7. Meciul a devenit relaxant pentru ambele părți.
În partea secundă, echipa României nu a venit cu modificări semnificative, fiind de menționat poate revenirea Yuliei Dumanska în poartă. Ea s-a și remarcat, de altfel, la primele acțiuni ale Franței cu două intervenții. Jocul nu a mai avut însă nerv, ambele echipe fiind preocupate să evite accidentările. Pe un fond de concentrare tot mai scăzut, jocul nu a mai avut intensitate, s-au înmulțit greșelile, iar Franța și România au fost tot mai „zgârcite” în reușite. Lucrurile au devenit mai fierbinți în tribune, acolo unde românii și francezii și-au dat mâinile și au început să facă valuri, fanii ambelor echipe fiind mulțumite de realizările în prima fază a grupelor.
Diferența de scor a jonglat între 7 și 11 goluri, la final Franța impunându-se cu 26-17. Tot la final am aflat și adversara României în optimi, adică Cehia!
Franța – România 26-17 (17-7)
Leynaud, Darleaux – portari; Dancette 1, Ayglon, Pineau 1, Landre 1, Zaadi 2, Houette 7, Niakate 4, Dembele 2, Flippes 4, Kanor, Edwige 1, Nze Minko, Niombla 1, Lacrabere 2. Antrenor: Olivier Krumbholz
Dedu, Dumanska – portari; Udriștioiu 2, Szucs, Geiger 1, Buceschi, Neagu, Laslo 2, A.M. Popa 1, Ardean Elisei, Florianu 6, Pintea 1, Berbece, Tomescu, Tatar 1, Dragut 3. Antrenor: Ambros Martin
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER