Liga Națională de handbal feminin începe sâmbătă și se anunță un campionat mai bogat ca niciodată.
Celor de la CSM București și Rapid, cu bugete în jur de 3 milioane de euro, li se alătură Gloria Bistrița și Dunărea Brăila, grupări care aruncă și ele cu banii în stânga și dreapta.
95 la sută dintre sumele vehiculate în handbalul românesc provin din bani publici, iar salariile jucătoarelor sunt cele mai mari din Europa. Suntem un fel de El Dorado al sportului cu balonul pe semicerc european. „Salarii nesimțite”, după cum a afirmă Gheorghe Tadici.
Supercupa României la handbal feminin a fost câştigată, marţi seară, de deţinătoarea Cupei şi vicecampioana CSM Bucureşti, după partida cu campioana Rapid Bucureşti în deschiderea noului sezon.
CSM Bucureşti s-a impus cu scorul de 28-26 (13-16), în prezenţa a peste 3.000 de spectatori, între care s-au remarcat fanii rapidişti prin galeria zgomotoasă.
Prosport demarează un serial dedicat acestui start de campionat și am stat de vorbă cu cei mai importanți antrenori din handbalul feminin cărora le-a adresat mai multe întrebări. Astăzi va fi primul episod, mai avem încă două seturi de întrebări.
1. Este cel mai disputat campionat feminin din istorie? 2. Trei echipe în Liga Campionilor (masculin + feminin) ar trebui să tragă ambele întreceri în sus?
1. Este prematur să dăm un verdict, dar dacă ar fi să ne raportăm la bugetele primelor 6 -7 echipe și transferurile realizate, se poate spune că vom avea unul dintre cele mai puternice campionate din Europa, însă rămâne de văzut cum se vor integra jucătoarele nou venite în campionatul nostru.
La prima vedere se prefigurează un duel echilibrat în lupta pentru titlu între CSM București și Rapid având în vedere că cele două echipe au în componentă un număr mare de jucătoare de top, campioane olimpice, campioane mondiale și câștigătoare de Liga campionilor.
Chiar dacă ponderea jucătoarelor străine este mai mare decât a jucătoarelor autohtone la ambele echipe, sper că jucătoarele românce să se impună prin evoluții cât mai bune în perspectiva Campionatului European.
Pentru medalie și un loc de cupa europeană va fi o lupta strânsă, multe echipe anunțând obiective îndrăznețe, așadar cel puțin 5-6 echipe pot produce surprize, totodată și lupta pentru evitarea retrogradării va fi una disputată .
2. Ținând cont de faptul că toate cele trei echipe care reprezintă România în Liga Campionilor au reușit transferuri importante și își propun să ajungă în fazele superioare ale competiției este de așteptat ca și în întrecerea internă să se vadă o creștere a nivelului competional.
1. Ei bine, nu sunt persoana cea mai potrivită pentru a răspunde la asta, locuiesc aici de mai puțin de doi ani, dar urmăresc liga română de aproximativ șase ani. A priori cred că ar putea fi unul dintre cele mai competitive ligi din ultimii ani.
Toate cluburile au proiecte competitive și cel puțin cinci sau șase echipe pot fi în fruntea clasamentului și pot lua puncte una de la cealaltă. Privind rezultatele meciurilor din pre-sezon va fi o ligă frumoasă pentru fani pentru ca vor avea parte de multe jocuri de calitate.
2. Cred că Federația Europeană încearcă să globalizeze handbalul și să-l facă vizibil în diferite tări. Acordând României trei locuri în Liga Campionilor ar însemna că mai multe țări nu ar avea reprezentare în această competiție.
De asemenea, cred că numărul de participanți nu poate fi mărit deoarece în acest format de competiție programul Ligii Campionilor este foarte solicitant, se joacă două meciuri pe săptămână aproape tot sezonul. Pe scurt, cred că România are privilegiul de a avea trei reprezentanți în această competiție și cred că trebuie să o privim pozitiv.
1. Probabil că aceste concluzii le vom putea trage la finalul stagiunii. Acum, cel puțin pe hârtie, lucrurile arată că avem în față un sezon interesant, cu echipe valoroase și jucătoare de top, un campionat de calitate, poate printre cele mai bune din Europa! Cât de disputat o să fie, o să vedem anul viitor, în mai!
2. Pentru handbalul românesc este o mare reușită să poată trimite 3 echipe din același oraș în cele mai importante competiții europene inter-cluburi. Categoric că acest fapt este întotdeauna un catalizator pentru întrecerea internă, chiar dacă pentru echipele implicate reprezintă de asemenea un program încărcat, cu multe deplasări și adrenalină la maximum!
Dar ne nouă place, suntem obișnuiți și suntem pregătiți pentru ceea ce urmează! Iar adversarele din Liga Florilor vor încerca mereu să ne învingă sau să speculeze orice moment de slăbiciune!
1. Așa ar părea la prima vedere după investițiile din banii publici fără discernământ într-un concurs penibil între Primării și Consilii Județene. Dar nu este așa pentru că valoarea unui campionat o dă evoluția echipei naționale. Iar primele reprezentative nu au fost niciodată atât de jos.
2. Răspunsul este nu.
1. Nu! 2. Nu!
▪️Sâmbătă, 27 august:
13:00 SCM Râmnicu Vâlcea – CSM Galați 17:30 SCM Craiova – Minaur Baia Mare (Pro Arena)
▪️Duminică, 28 august:
11:00 HC Zalău – Gloria Bistrița-Năsăud 12:00 CSM TârguJiu – CS Dacia Mioveni 2012 17:30 Rapid – CSM Bucuresti (Pro Arena) 18:00 Gloria Buzău – CSM Slatina 18:00 Măgura Cisnădie – Dunarea Brăila
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER