Un punct pierdut cu Danemarca în ultimele 3 secunde. Două puncte ratate cu Ungaria într-un final de meci nebun. Cu cel puțin două puncte în plus obținute în cele două jocuri, care i-au stat la îndemână, România ar fi evoluat în fața Poloniei pentru calificarea în semifinalele Campionatului European. Nu a fost însă să fie, astfel că naționalei i-a mai rămas doar soluția unei finale pentru locurile 5-6, înaintea ultimei sale partide de la Debrecen
Tricolorelor nu le-a fost indiferent cum vor reveni acasă. „Vrem să ne întoacem cu capul sus!”, a fost mesajul transmis de jucătoare încă după terminarea partidei cu Spania de luni după-amiază. Înscrisă în lupta pentru cel mai bun inter stânga de la turneul final, dar și pentru titlul de golgheter, Neagu a ieșit la rampă încă din primul minut, când a înscris dintr-o situație în care echipa era în pre-pasiv. În primele 5 minute au urmat alte două goluiri ale Cristinei, o reușită a Aureliei Brădeanu și trei parade marca Paula Ungureanu, motiv pentru Kim Rasmussen, antrenorul danez al Poloniei dorit la HCM Baia Mare, să ceară time-out. România și-a „stricat” însă procentajele de 100% abia în minutul 8, la scorul de 5-0, când Pîrvuț a ratat prima ocazie de a înscrie. A fost și momentul în care tricolorele au intrat într-un joc de uzură, cu evoluții oscilante. Veșnica problemă a naționalei a reapărut!
Polonia s-a apropiat până la pauză, dar nu a fost amenințătoare în niciun moment. Cristina Neagu și Paula Ungureanu, cele mai bune handbaliste ale României la Euro, au făcut din nou diferența: interul stânga prin 7 goluri și două pase decisive, iar portarul prin 10 intervenții. Trupa lui Gheorghe Tadici a intrat la cabine cu două goluri: 11-9. O diferență mai mică față de cea înregistrată în urmă cu un an, în optimile Campionatului Mondial, dar după o evoluție mai sigură.
România a căzut în startul reprizei secunde, însă Neagu și Ungureanu au dat aripi echipei lui Tadici
4 minute de coșmar
Ce s-a agonist în 30 de minute, s-a risipit în numai 4 minute de la reluare! Superioritarea numerică, bate-o vina (!), a avut efect de bumerang, pentru România. Într-o „combinație” cu două pase greșite în atac ale Laurei Chiper și Danielei Băbeanu, Polonia a preluat conducerea, scor 12-11. A fost nevoie din nou de Paula Ungureanu pentru ca naționala să iasă dintr-o evoluție întunecată. Cu trei intervenții consecutive ale portarului, tricolorele au luat din nou viteză. Tadici a făcut o schimbare și în atac, Gabrierla Perianu a înlocuit-o pe Băbeanu, iar România a căpătat consistență în ambele faze. Rezultatul pe tabelă: 16-13 (min. 43).
Certitudinea unui al treilea succes la Debrecen a venit tot din poartă. Nou-intrata Ionica Munteanu a ținut tabela imaculată la două aruncări de la 7 metri ale Poloniei, Ungureanu a ținut, la fel, ștacheta sus, astfel că România a intrat în ultimele 10 minute cu 5 goluri avans (20-15). Rasmussen a mai luat încă un time-out pentru o ultimă răbufnire a Poloniei. Tricolorele s-au ținut însă bine și au obținut la final un succes fără emoții. Ba, mai mult, au vrut parcă să arate că se descurcă mai bine în inferioritate numerică: scor 2-2 în șase minute cu jucătoare în minus.
Defensiva României a funcționat bine în repriza secundă, fiind unul dintre atuurile tricolorelor
Prima reprezentativă a câștigat cu 24-19, rezultat care a venit și ca o palidă consolare după înfrângerea de anul trecut cu Polonia (scor 29-31), din optimile CM. Dacă România continuă cursa la Euro, într-o finală pentru locurile 5-6 la Budapesta sau se va întoarce acasă, rămâne de aflat după ultimele două meciuri din grupă Spania – Danemarca și Ungaria – Norvegia.
România – Polonia 24-19 (11-9)
România: Ungureanu 18 intervenții, Munteanu 1 intervenție – Neagu 9, Perianu 4, Elisei 3, Brădeanu 2, Chintoan 2, Chiper 2, Bondar 1, Pîrvuț 1.
Polonia: Wysokinska 14 intervenții – Kocela 3, Kulwinska 3, Byzdra 3, Kudlacz 3, Siodmiak 3, Zalewska 2, Niedwiedz 1, Gega 1.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER