Norvegia nu i-a oferit sâmbătă seara nicio șansă Poloniei, care se poate considera norocoasă pentru faptul că a scăpat cu o înfrângere la numai 2 goluri differență: 30-28. Nordicii au condus aproape tot meciul, în câteva rânduri și la 4 goluri diferență. Astfel, cu cele 2 puncte, Norvegia are maximum de puncte în grupa I (6 puncte). Tot atâtea puncte are și Franța, dar cu un joc în plus disputat, în timp ce Polonia a rămas la cota 4 puncte.
În urma rezultatului Norvegia – Polonia, calculele pentru calificarea în semifinale s-au complicat foarte mult. Norvegia a început să emită pretenții, astfel că Franța are serios de tras pentru a pătrunde din nou între cele mai bune 4 reprezentative ale Europei. Polonia nu va fi afectată de înfrângerea de sâmbătă, dacă își va câștiga următoarele două partide cu Belarus și Croația, care par ieșite din lupta pentru semifinale. Victoria obținută cu Franța în grupă (scor 31-25) s-ar putea să-i fie suficientă în eventualitatea în care va încheia la egalitate de puncte cu Franța și Norvegia.
Lucrurile se mai pot schimba doar dacă naționala Croației va trage tare să prindă locul 3 în grupa principală I, caz în care Polonia nu va termina între primele două, ci va „zbura” chiar pe locul 4. Croația ar mai putea conta și în lupta pentru semifinale, dar ar avea nevoie de ajutorul Macedoniei, care să învingă Norvegia în partida de luni – 25 ianuarie. Croația, Polonia și Norvegia (care ar trebui să piardă apoi și cu Franța) ar putea termina astfel la egalitate de puncte.
Campioana mondială, olimpică și europeană en-titre este în acest moment naționala aflată sub presiune. În mod normal, Franța ar avea nevoie de o victorie la cel puțin 4 goluri în partida cu Norvegia din 27 ianuarie pentru o calificare în semifinale. În caz de egalitate de puncte între Polonia, Norvegia și Franța vor conta meciurile directe. Polonia ar fi avantajată de golaveraj (plus 4) după partidele cu Franța și Norvegia, în timp ce Karabatic & Co ar avea acum „minus 6”.
Norvegia este revelația acestui turneu final, având în vedere că niciodată, fie că e vorba de Mondial, fie de European, nu a ajuns în situația de a lupta pentru o calificare în semifinale. În istoria CE, nordicii au terminat cel mai sus pe locul 6, la ediția din 2008 organizată pe teren propriu. Iar la Campionatul Mondial nu a participat la ultimele două ediții, iar cel mai bun loc ocupat a fost tot 6, în urmă cu 56 de ani!
Norvegia a venit la CE 2016 cu 5 handbaliști din Bundelinga, dar și cu jucători legitimați în întrecerea internă și în Austria! Vedetele echipei sunt interii Erlend Mamelund (Kiel), Robin Tonnesen (Fuchse Berlin) și Bjarte Myhrol (Skjern).
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER