Ungaria se pregătește să ia o decizie importantă înaintea startului de sezon, să comprime calendarul competițional. Întrecerea sezonului regulat pe etape ar urma să se încheie pe 17 ianuarie. După această dată ar mai rămâne de disputat doar jocurile restanță ale echipelor care activează în cupele europene! Pe de altă parte, toate cluburile din Ungaria sunt puternic susținute financiar de Federația Maghiară de Handbal, în urma unui acord încheiat în urmă cu ceva timp cu loteria – Szerencsejáték Zrt. pentru dezvoltarea handbalului din țara vecină.
Ungaria are azi două dintre cele mai puternice ligi din Europa, conform Ranking-ului EHF. Sectorul feminin este lider detașat, iar cel masculin ocupă locul 4, fiind la mare luptă cu Spania (locul 3). Germania și Franța se luptă pentru locul 1.
Vecinii au ajuns o forță în Europa la nivel de cluburi, pentru că au investit foarte mult în handbal, iar asta fără a impune restricții jucătorilor străini. Pentru a-și proteja și handbaliștii autohtoni, Federația Maghiară a impus taxe de transfer foarte mari de la un anumit număr de străini în lot. De asemenea, susține cluburile cu sume foarte importante pentru a crește și a promova inclusiv tineri. Și Gyor are în lot câteva jucătoare Under 21 care fac parte din echipă inclusiv la meciuri din Liga Campionilor.
Mai concret, pentru primele patru jucătoare străine din lot, cluburile nu trebuie să plătească nicio taxă. În schimb, cine își dorește mai multe sportive din afara țării, atunci trebuie să achite sume importante. Pentru a cincea sportivă, taxa este de 5 milioane de forinți (în jur de 14.300 de euro), pentru a șasea – 10 milioane de forinți și așa mai departe. Astfel de taxe nu și le permit azi decât Gyor și Siofok. A treia mare echipă din Ungaria, FTC Rail Cargo, s-a limitat la patru jucătoare străine. La masculin, cluburile încep să plătească taxe de la al șaselea străin în lot.
Cluburile primesc și un sprijin financiar important din partea federației maghiare, după încheierea unui parteneriat încă din 2016 cu loteria națională – Szerencsejáték Zrt. Aproximativ 3,3 miliarde de forinți (aproape 9,5 milioane de euro) ajung la cele 28 de cluburi din primele ligi. Există, sigur, și câteva condiții ca aceste sume să fie virate, dar cea mai importantă ar fi ca echipele să nu aibă datorii. La nivel de recomandare, federația le-a solicitat cluburilor ca o parte din bani să meargă în infrastructură, pentru dezvoltare, pentru promovarea tinerilor sportivi și mai puțin în salariile sportivilor. Pentru determinarea sumelor care ajung la cluburi, clasamentul este foarte important.
Spre exemplu, Veszprem și Pick Szeged primesc aproximativ 600 de milioane de forinți de la Federația Maghiară de Handbal, asta însemnând în jur de 1,7 milioane de euro! Echipele de top din România abia ajung la astfel de bugete. La feminin, sumele sunt mai mici, dar și Gyor obține o sumă importantă, adică 300 de milioane de forinți. O echipă din a doua jumătate a clasamentului în Ungaria primește un sprijin financiar de aproximativ 40 de milioane de forinți (aproximativ 115.000 euro)!
În România, ajutorul Federației înseamnă în general în jur de 200.000 de euro din drepturile TV pentru 28 de cluburi (medie de 7.100 euro per echipă). Însă nici această sumă nu a ajuns la cluburi în sezonul 2019-2020!
Rusia și Danemarca sunt primele campionate din handbalul feminin care demarează în sezonul 2020-2021, chiar din această săptămână, cu partidele Zvezda – Rostov Don, respectiv Odense – Esbjerg. Privind și mai aproape de România, întrecerile în Ungaria sunt programate să înceapă pe 28 august la masculin și pe 4 septembrie la feminin. Federația Maghiară de Handbal a stabilit însă pentru această săptămână o ședință foarte importantă, în cadrul căreia ia în calcul comprimarea sezonului.
La feminin ar urma să programeze toate etapele până la data de 17 ianuarie, câte două în fiecare săptămână. Partidele echipelor care reprezintă Ungaria în cupele europene și nu se vor putea desfășura la datele stabilite, vor fi reprogramate după 17 ianuarie. Gyor și Ferencvaros ar putea ajunge la 17 ianuarie cu 11 restanțe, care ar urma să se dispute în perioada ianuarie – martie.
„Se speră astfel să avem suficiente jocuri disputate, pentru a putea fi validat la final un clasament, în cazul în care vine un al doilea val de Covid-19 și ar întrerupe din nou campionatul”, ne-a relatat Botond Bako, antrenorul echipei din prima ligă maghiară, Kisvardai KC.
Federația Maghiară a pregătit mai multe scenarii înaintea unui sezon care se anunță la fel de complicat din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, dacă se joacă 50% din meciuri și se oprește campionatul din cauza Covid 19, în momentul în care întrecerile s-ar putea relua, NB1 ar urma să se încheie direct cu un play-off sub forma unor turnee (locurile 1-4, locurile 5-10 și locurile 11-14). Dacă se dispută cel puțin 75% din jocuri și se oprește campionatul din cauza Covid 19, atunci va fi validat clasamentul final de la data respectivă.
Există și posibilitatea ca numărul de jocuri disputate să fie diferit de la un caz la altul. Pentru ca toate echipele să fie aduse la un număr egal de meciuri jucate, se vor lua în considerare numai etapele în care s-au încheiat toate jocurile! Exemplu: Dacă Gyor și Ferencvaros nu au evoluat într-o etapă pentru că au avut partide în Liga Campionilor, iar restanțele nu au putut fi reprogramate, atunci se anulează toate rezultatele din runda respectivă!
Ungaria vine după un sezon anulat din cauza pandemiei de coronavirus.
Azi, în Ungaria se pot desfășura fără probleme jocuri de pregătire, ba chiar este permis și accesul spectatorilor. Decizia în acest sens este la latitudinea cluburilor. O singură recomandare au avut însă autoritățile și federația maghiară, ca meciurile amicale să nu fie programate în alte țări sau cu echipe din străinătate. „Ni s-a recomandat să rezolvăm partide amicale numai cu echipe din Ungaria. Nimeni nu a riscat și s-a conformat. Chiar și noi am renunțat la două turnee din România. De asemenea, la voi trebuia să vină Vâlcea și Zalău, dar acest turneu a fost anulat”, a susținut Botond Bako, născut în Odorheiu Secuiesc, unde a și jucat handbal înainte de a pleca în Ungaria.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER