EXCLUSIV | 56.000.000 de lei de la bugetul public pentru CSM București în primele 9 luni din 2018. Clubul Primăriei a consumat peste 400.000.000 de lei de la înființare și până acum. Graficul unor cheltuieli faraonice și comparația cu grupări din Franța

Redactor:
Matei Udrea
EXCLUSIV | 56.000.000 de lei de la bugetul public pentru CSM București în primele 9 luni din 2018. Clubul Primăriei a consumat peste 400.000.000 de lei de la înființare și până acum. Graficul unor cheltuieli faraonice și comparația cu grupări din Franța
  • Publicat:
  • Actualizat:

400.446.000 de lei. Atât a cheltuit din 2007 – adică de la înființare – și până în prezent CSM București, gruparea sportivă finanțată de Primăria Capitalei – asta, desigur, dacă nu cumva în scurt timp o nouă rectificare bugetară va suplimenta veniturile pentru club în ultimele luni rămase din 2018.

Din acești bani, aproape jumătate (48,4%) au fost cheltuiți doar în ultimii 3 ani, de la venirea Gabrielei Firea la Primăria Bucureștiului.

Cu două excepții (2010 și 2013), bugetul anual al CSM București a fost permanent ascendent. Circa 95% din acești bani au fost luați de la bugetul public – adică din buzunarele bucureștenilor -, pentru că sumele atrase de acest club din surse independente (sponsori, marketing, fonduri europene, vânzări de bilete, transferuri etc) sunt nesemnificative.

ProSport a urmărit odiseea financiară a acestui club public fondat în mandatul lui Adrian Videanu, preluat apoi de Sorin Oprescu și Gabriela Firea. Gruparea a ajuns, treptat, să consume un buget comparabil cu al celor mai importante formații de fotbal din România – deși NU are secție de fotbal.

 


În ultimii 3 ani, CSM București a avut buget total de 193,8 milioane de lei, din care 183,9 milioane de lei asigurați de la bugetul public

Anul 2018 se anunță pentru CSM București unul record atât în materie de cheltuieli, cât și în privința sumei alocate ca subvenție din banii publici: dintr-un buget total proiectat de 71,4 milioane de lei, 67 de milioane (93,8%) provin din fondurile Primăriei. Doar 4,4 milioane de lei (circa 6,2% din total) ar urma să fie asigurați din surse independente.

Precedentul record în materie de cheltuieli fusese stabilit de CSM București chiar anul trecut, în 2017, când dintr-un total de 64,3 milioane de lei cheltuiți, 62,5 (97,2%) milioane au venit din banii publici.

La rândul său, și această sumă o depășise pe cea din 2016, când bugetul CSM București fusese de 58,1 milioane de lei, din care 54,3 milioane (93,46%) fuseseră asigurați de Primărie.

O socoteală simplă ne arată că, în intervalul 2016-2018, CSM București a avut pe mână 193,8 milioane de lei, din care 183,9 milioane de lei (94,8%) au venit de la bugetul orașului.

Câteva lucruri merită spuse în privința acestui club care, până acum, a consumat echivalentul a peste 90 de milioane de euro (bugetele calculate la cursul euro-leu de la începutul fiecărui an. Spre exemplu, în ianuarie 2007 un euro valora 3,356 lei).


Cheltuielile CSM București au „decolat” începând cu 2015. Din acel moment, bugetul anual a depășit clar 10 milioane de euro

– În primul an de funcționare, 2007, CSM a cheltuit 866.000 de lei fără a avea măcar un singur sportiv legitimat.

– Până în 2012 inclusiv, adică în primii 6 ani de viață, clubul finanțat din banii bucureștenilor n-a avut legitimat nici măcar un singur junior sau copil. Toți banii s-au dus către aproximativ 200 de seniori, în doar câteva sporturi (handbal și volei până în 2010, iar din 2011 s-a înființat și echipă de baschet), a căror activitate a consumat aproape 97 de milioane de lei.

– Copiii și juniorii au început să apară la CSM București, brusc, în cantități industriale, în 2013. A fost momentul unui scandal gigantic, pentru că multe cluburi și antrenori de handbal au reclamat că le-au fost pur și simplu racolate echipe întregi și mutate la CSM. În felul acesta, clubul municipalității n-a sporit efectiv numărul de copii din București atrași către sport, ci a luat unii deja căutați, găsiți și instruiți de alte instituții. Șefii clubului municipalității au putut raporta îndeplinirea planului și rezultate spectaculoase în muncă, dar cu prețul destabilizării altor cluburi mai mici, private sau de stat, care n-aveau forța să se bată cu acest gigant bugetar al cărui buget anual se apropia deja vertiginos de 10 milioane de euro.

– Din 2014, cheltuielile anuale ale CSM București au căpătat proporții cu adevărat consistente. Explozia nu a avut la bază, așa cum s-ar putea crede, maturizarea unei echipe manageriale care a început să atragă sponsori puternici și să găsească surse independente de venit, ci pur și simplu pomparea a tot mai mulți bani din bugetul Bucureștiului în clubul Primăriei.

– Începând cu mandatul Gabrielei Firea, nu a trecut an fără ca suma alocată către CSM București să nu depășească recordurile anterioare. Anul acesta e vorba de aproximativ 14,4 milioane de euro virați de la buget, după ce anul trecut s-au dat 13,8 milioane, iar în 2016 – 12 milioane.

În acest moment, CSM București are 14 discipline: atletism, baschet, caiac-canoe, dans sportiv, handbal, judo, moto, natație, rugby, șah, scrabble și go, tenis, volei, iahting.


Evoluția subvențiilor de la bugetul Bucureștiului pentru CSM în primele 9 luni ale fiecăruia din ultimii 3 ani

Începând cu 2016, pe site-ul CSM București nu s-au mai făcut publice informații precum numărul exact de sportivi legitimați, câți seniori, câți juniori, câți copii și ce sumă pe cap de sportiv s-a cheltuit. Nici la Ministerul Finanțelor nu sunt disponibile date privind activitatea financiară a clubului Primăriei.

Pentru a obține o evaluare realistă a situației, alăturăm cazul primelor două cluburi de handbal feminin din Franța – cu care CSM București se și bate în Liga Campionilor: Metz Handball și Brest Bretagne (mai curând apărută în peisaj).

Prima observație care se impune este structura total diferită a finanțelor pentru cluburile din cele două țări.

Despre gruparea din România am vorbit deja: în sezonul trecut, 2017-2018, CSM București și-a asigurat 97,2% din venituri din banii publici, mai precis de la Primărie. Procentajul e fără comentarii.

În cazul românilor, e drept că banii nu vizează doar la secția de handbal și sunt alocați pentru tot clubul, însă această comparație nu vizează o disciplină sau alta, ci două mentalități și moduri de a gândi sportul total diferite.

Francezii, deși au, la rândul lor, posibilitatea să „tragă” bani „de la stat”, preferă o altă formulă de finanțare.

Brest Bretagne a avut în sezonul trecut un buget de 3,9 milioane de euro, din care 3 milioane de euro (76,9%) au provenit de la parteneri privați (sponsori), 600.000 (15,4%) din vânzările de bilete și numai 300.000 (7,7%) din subvenții publice (bani de la bugetul comunității locale).

Salariul mediu al jucătoarelor profesioniste de la Brest a fost de 3.000 de euro pe lună. 17 jucătoare au fost în această postură la clubul respectiv în 2017-2018.


CSM București nu a făcut niciodată public fondul de salarii al jucătoarelor de handbal de la prima echipă, deși banii provin din buzunarele locuitorilor Capitalei. Jurnaliștii ProSport au fost nevoiți să apeleze la sursele din interiorul clubului pentru a afla că:
8.000-10.000 de euro este salariul mediu lunar al jucătoarelor profesioniste de la echipa de handbal a CSM București


Metz Handball a avut un buget de 2,5 milioane de euro, din care 1 milion (40%) provin din subvenții publice, 750.000 de la parteneri privați (30%) și 750.000 (30%) din vânzări de bilete.

Salariul mediu al celor 11 jucătoare profesioniste de la Metz a fost de 2.500 de euro pe lună.

Anul trecut, bugetul total al celor 12 cluburi de handbal din prima ligă franceză feminină, în care au activat 145 de jucătoare profesioniste, a fost de 20 de milioane de euro.
 

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Reacţia unui turist grec, venit la schi în
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Călin Georgescu aruncă bomba: Ascunde o capcană! A existat un preț.
Călin Georgescu aruncă bomba: Ascunde o capcană! A existat un preț.
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a…
×