EXCLUSIV | Imnul național la un iPhone și două boxe mici, în vestiar. Trei jucători ai naționalei de handbal vorbesc despre momentele bizare de la meciul cu Kosovo
Noua campanie europeană a naționalei masculine de handbal a debutat sub semnul bizarului: eșalon minuscul, cel mai de jos posibil, adversar nerecunoscut la nivel statal de țara noastră, imn ascultat doar în vestiar, niciun însemn național oficial în sală. Tricolorii au câștigat acest prim meci din Grupa C a precalificărilor pentru CE 2018, scor 36-24, dar nu-l vor uita atât de ușor.
- ProSport a stat de vorbă cu trei dintre handbaliștii români prezenți pe teren la jocul de miercuri seara din Sala Dinamo și toți cataloghează ceea ce s-a întâmplat la acest meci printr-un singur cuvânt: ciudat.
- Jucători cu o experiență vastă pe plan internațional, Marius Novanc, Rudi Stănesscu și Marius Stavrositu au descris o atmosferă pe care n-o mai întâlniseră vreodată
- Naționala masculină pleacă vineri spre Kosovo, pentru returul cu adversara din Grupa C. Meciul va avea loc sâmbătă, la Priștina, de la ora 19:00.
Marius Novanc (cu mingea) este unul dintre cei mai buni pivoți români ai ultimului deceniu. FOTO: Silviu MATEI
„Ideea de a pune imnul în vestiar i-a aparținut antrenorului Aihan Omer. Este un bun psiholog, foarte atent la orice detaliu, și chiar dacă urma să întâlnim un adversar mai slab cotat s-a gândit că imnul ne poate motiva mai bine. A fost un moment intens, chiar dacă a părut ciudat”, spune pivotul Marius Novanc. Jucătorul de la CSM București, marcator a patru goluri în meciul de miercuri, nu a dorit să comenteze pe marginea lipsei însemnelor naționale din sala de joc: „Nu a fost decizia noastră, noi nu am făcut altceva decât să intrăm pe teren și să încercăm să dăm totul pentru a câștiga”. Chiar dacă naționala a câștigat, Novanc crede că s-au făcut destule greșeli la meciul de miercuri: „Este o nouă campanie de calificare, cu o nouă formulă și poate din prea multă dorință de a arăta că locul nostru e într-o altă grupă valorică, s-au făcut multe greșeli. La retur va fi altceva”.
„Toți am ascultat imnul în picioare”
Portarul Rudi Stănescu (35 de ani) joacă de 13-14 ani la prima reprezentativă („știu că am debutat tot cu Omer”, susține el), dar nu a avut parte niciodată de un astfel de joc internațional oficial. „Am ascultat imnul în picioare, nu l-a cântat nimeni cu voce tare, dar sunt convins că fiecare în gând a repetat versurile. A fost un moment frumos, chiar dacă ar fi fost altceva dacă l-am fi trăit în sală, alături de suporterii noștri”. Despre meci, portarul de la HCM Constanța crede că a fost „ca orice început, ceva mai greu”, dar că în niciun caz Kosovo nu va pune probleme naționalei României.
„Suporterii ar fi putut cânta imnul. Nu-i oprea nimeni”
Marius Stavrositu (34 de ani), și el un veteran al echipei naționale, a dat detaliile tehnice. „Imnul a fost pus la un I-Phone, la care erau atașate două boxe mici. S-a auzit exact cum trebuia. Mi s-a părut extrem de ciudat, pentru că una este să-l asculți în sală, alături de spectatori și astfel să te încarci emoțional pentru meci, și altceva în vestiar, alături de colegi, în intimitate. Pe de altă parte, îl puteau intona suporterii noștri înaintea startului, nu i-ar fi oprit nimeni. Dar…”. Nici conducătorul de joc de la HCM Constanța nu e mulțumit pe deplin de jocul prestat miercuri. „Astăzi (nr – joi) am făcut vizionare și fiecare și-a făcut autocritica. Cine vede rezultatul final poate spune că am câștigat lejer, dar diferența reală a fost și mai mare. Au fost greșeli la finalizare pe care nu le vom mai repeta în deplasare. Suntem jucători experimentați și vom face totul pentru a califica echipa la turneul final, chiar dacă până în 2018 unii dintre noi nu vor mai prinde naționala”. În ce privește contextul politic, Stavrositu a parat: „Este o problemă care nu ne privește pe noi, jucătorii. E ciudat, dar nu e treaba noastră”.
România – Kosovo 36-24
Stănescu (20 intervenții), Szopka (2 intervenții) – Asoltanei 1, Șania 3, Toma 4, Ghionea 5, Racoțea 3, Ghișă 2, Iancu 1, Novanc 4, Csepreghi 4, Stavrositu 6, Buricea, Savenco 1, Criciotoiu 1, Grigoraș 1
Antrenori. Aihan Omer – Robert Licu
! DE ȘTIUT România a jucat împotriva unei țări căreia nu i-a recunoscut independența. Kosovo are calitatea de membru EHF din septembrie, după ce a fost primită cu drepturi depline la un Congres desfășurat la Dublin. Pentru Kosovo a fost și primul joc oficial de handbal. Disputa din Sala Dinamo a fost și prima în care orice reprezentativă din România a înfruntat o națională a provinciei Kosovo.
! DE AFLAT Cum în 2016 România nu mai poate ajunge la Campionatul European, următorul turneu final al Bătrânului Continent este în 2018. Până atunci, naționala va ajunge la 22 de ani de absență din această competiție (!). Ultima prezență la Euro a fost în 1996. Aihan Omer este antrenorul care a calificat România la un Mondial după 14 ani de absență.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?