Experți fără nicio exagerare. Francezii au câștigat 91% din finalele pe care le-au disputat în handbalul masculin

Franța a câștigat, duminică, în Qatar, a 24-a ediție a Campionatului Mondial de handbal masculin, după ce s-a impus în fața reprezentativei țării gazde cu 25-22. Echipa pregătită de Claude Onesta a stabilit, cu această ocazie, două recorduri fabuloase: al 5-lea titlu mondial și al 10-lea trofeu în ultimii 20 de ani.

Echipa de handbal masculin a Franței a intrat deja în istoria sportului mondial. „Les Experts”, așa cum sunt porecliți băieții lui Onesta, formează, probabil, una dintre cele mai redutabile naționale din toate timpurile, indiferent de disciplina la care ne referim. În Qatar, Franța și-a îmbunătățit toate cifrele, care oricum erau impresionante: a devenit prima națiune care câștigă titlul mondial la cinci ediții, a reușit să facă din nou „tripla”, să dețină toate trofeele importante în același timp (Jocuri Olimpice, Campionat Mondial, Campionat European), și-a trecut în cont al 10-lea trofeu în palmares din ultimii 20 de ani.

De altfel, Franța se descurcă de minune atunci când ajunge într-o finală de turneu final: din cele 11 finale pe care le-a disputat de-a lungul timpului a pierdut una singura, prima jucată la Monduial din 1993. De atunci, Richardson, Mahe, Omeyer, frații Gille, Dinart, Karabatic, Abalo, Fernandez și toți ceilalți mari jucători care au reprezentat Franța nu au mai pierdut nicio ocazie când au jucat cu trofeul pe masă și au câștigat absolut tot. 10 trofee în handbal a mai obținut doar naționala feminină a Norvegiei, dar din 18 finale!

Din punct de vedere al finalelor câștigate în handbal, Franța conduce detașat într-o ierarhie a naționalelor care au disputat cel puțin 10 meciuri cu trofeul pe masă (Jocuri Olimpice, Mondial și European)

  • Franța (handbal masculin)       10 titluri (11 finale)          90,9%
  • Rusia (handbal feminin)             9 titluri (13 finale)          69,2%
  • Danemarca (handbal feminin)   7 titluri (11 finale)         63,63%
  • Rusia (handbal masculin)          8 titluri (14 finale)         57,1%
  • Norvegia (handbal feminin)      10 titluri (18 finale)         55,5%
  • Suedia (handbal masculin)        8 titluri (15 finale)         53,3%
  • Germania (handbal masculin)   5 titluri (10 finale)         50%

Spre exemplu, naționala de handbal masculin a României a avut un procentaj de 80% în finalele pe care le-a disputat de-a lungul timpului. Tricolorii au susținut cinci finale, patru de Campionat Mondial și una la Jocurile Olimpice, aceasta din urmă fiind pierdută (1976, Montreal: 15-19 cu Uniunea Sovietică)

O altă situație inedită la Mondialul din Qatar l-a avut în prim-plan pe portarul francez Thierry Omeyer. Goalkeeper-ul de la PSG a fost desemnat cel mai valoros jucător al turneului final, acest titlu fiind câștigat, de regulă, de handbaliști care evoluaeză în linia de 9 metri. În cei 15 ani de activitate la cel mai înalt nivel, Thierry Omeyer (38 ani) a contribuit la patru din cele cinci titluri ale Franței. Jerome Fernandez (37 ani), căpitanul „Experților”, este al doilea handbalist din toate timpurile care reușește să-și treacă în palmares patru titluri mondiale. Dacă Fernandez și-a anunțat retragerea din națională după acest turneu, în schimb, Omeyer nu dă semne că ar spune stop.

În „7”-le ideal de la Campionatul Mondial și-au făcut loc doi jucători din naționala Franței, dar și doi din echipa finalistei, Qatar:

  • portar: Thierry Omeyer (Franța)
  • extremă stânga: Valero Rivera (Spania)
  • inter stânga: Rafael Capote (Qatar)
  • centru: Nikola Karabatic (Franța)
  • inter dreapta: Darko Markovic (Qatar)
  • extremă dreapta: Dragan Gajic (Slovenia)
  • pivot: Bartosz Jurecki (Polonia)

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

 

Publicat: 02 02. 2015, 14:17
Actualizat: 02 02. 2015, 14:40