EXPLOZIV | Cum a fost eliminată Minaur din play-off-ul Ligii Naționale de handbal masculin și „răsplata” făcută la echipa națională. Răspunsul la interese este simplu: lumea a treia!

Handbalul românesc este împărțit în această perioadă în două părți distincte, deși funcționează sub aceeași tutelă: feminin și masculin. Între cele două setoare discrepanța este ca de la cer la pământ! Fetele sunt în vârf la nivel mondial și au ocazia chiar să lupte pentru o medalie la Jocurile Olimpice. În schimb, băieții stau azi la masă cu Bulgaria, Cipru, Kosovo și alte state nesemnificative la nivel european, după ce au alunecat vertiginos în lumea a treia. Nu mai are rost să amintim ce a însemnat România pe plan extern la masculin.

Cu fetele se construiește și imaginea handbalului la nivel național și mondial. În schimb, cu băieții se duce în continuare o luptă de credibilitate, este poate și motivul pentru care echipa națională încă nu reușește să evadeze din văgăuna în care a intrat. Iar de aici poate apar și anumite explicații pentru care cei mai buni handbaliști din România, gen Șimicu, Criciotoiu nu sunt interesați în acest moment de prima reprezentativă. Pentru că orice s-ar spune, nu există grad de comparație între handbalul care îl joacă băieții din România și cel care îl practică celelalte națiuni din lumea a treia. Valoare există, dar și interesele personale sunt pe măsură, reclamă mai mulți oameni din fenomen.

Ultimul caz expus pe „masă” este poate și chintesența înfrângerilor cu Finlanda și Austria din ultimii 3 ani, care țin România băgată la cutie. Înainte de a-l prezenta trebuie spus că nu acest lucru a contribuit direct la ratarea calificărilor în fazele superioare ale întrecerilor la care naționala masculină a luat parte, dar este unul din multele elemente de compromis care au condus la actuala stare de fapt! O situație acceptată însă tacit de toată lumea, din moment ce nimeni nu dă cărțile pe față, indiferent de tabără.

Scenariul a fost perfect! Dar cine l-a crezut?

În ultima etapă a Ligii Naționale de handbal masculin, două meciuri au mai avut miză, Minaur Baia Mare – Adrian Petrea Reșița (25-25) și HC Vaslui – Dunărea Călărași (37-30). Minaur Baia Mare și Dunărea Călărași erau în luptă directă pentru locul 8, iar Reșița și Vaslui, „arbitri”. Federația Română de Handbal a programat aceste două partide la aceeași oră, astfel încât să nu se facă anumite jocuri de culise. Dar acestea s-au făcut, după cum susțin mai mulți oficiali din Liga Națională de handbal masculin. Concret, la partida HC Vaslui – Dunărea Călărași s-a „tras de timp” pe parcursul jocului, gen accidentări și alte tertipuri, astfel încât aceasta să se termine mult mai târziu decât cea din Baia Mare. Astfel, în momentul în care la Minaur – Reșița partida se termina la egalitate, la Vaslui mai erau de joc vreo 10-11 minute! „S-a stat la 2-3 goluri distanță la Vaslui – Călărași până când s-a terminat meciul la Baia Mare. Apoi s-a jucat la liber și a bătut Vaslui ca să se închidă gura la toată lumea”, spune un conducător din handbalul românesc. Scenariul de la final a ieșit perfect: Reșița și-a apărat corect șansele cu Baia Mare, Sandu Iacob l-a învins pe Aihan Omer în duelul selecționerilor, iar Dunărea Călărași s-a calificat în play-off!

Minaur a ajuns o echipă „ploată” în acest moment și nu pare că mai are forța să lupte pentru dreptatea ei. Au sărit în schimb alți oficiali, după ce au văzut și urmările celor două meciuri, puse în scenă la echipa națională! La o zi distanță după respectivele jocuri, Aihan Omer a convocat la prima reprezentativă doi handbaliști de la Adrian Petrea Reșița, Florin Dospinescu și Mihai Rohozneanu. „Drept mulțumire pentru serviciul adus o zi mai devreme”, au comentat ironic doi oficiali sub protecția anonimatului. Un membru al Consiliului de Administrație, Flaviu Sâsâeac, a avut și un comentariu public pe Facebook la o poză făcută de Nicușor Negru cu selecționerul Aihan Omer: „Urmează o poză cu selectionerul îmbrăcat cu un tricou inscripționat cu sigla „Thank you Reșița!” și în jurul său întreg lotul echipei lui Adi Petrea selectat la echipa națională”.

Posturile noilor convocați nu s-au potrivit cu ale celor care n-au mai putut veni

Mihai Rohozneanu (31 ani), unul dintre handbaliștii talentați ai României în vremea UCM Reșița, a revenit la lot pentru un meci oficial după o pauză de 6 ani. În cazul lui Florin Dospinescu (30 ani) pauza a fost ceva mai mică, de 3 ani de la ultimul meci oficial. „A renunțat la Stavrositu, tocmai acum când a prins câteva meciuri foarte bune pe finalul sezonului regular, ca să îl aducă pe Rohozneanu. Iar decât Dospinescu erau cel puțin 2-3 extreme stânga mai bune în țară, Bera, Asoltanei, Florea, Chike, chiar dacă ultimul a trimis hârtie la FRH că se retrage de la națională”, spune un oficial important.

Interesant este faptul că Mihai Rohozneanu (centru) și Florin Dospinescu (extremă stânga) au fost convocați în 28 martie, după ce Dan Racoțea (inter stânga) și Marius Mocanu (pivot) au primit aviz negativ din partea INMS! Posturile nu s-au potrivit sub nicio formă, e clar. Este adevărat, selecționerul Aihan Omer poate jongla cu handbaliștii pe posturi. Spre exemplu, Csepreghi poate fi folosit inter stânga, iar Dospinescu a fost chemat ca măsură de precauție, în cazul în care Dragoș Oprea nu obține la timp actele de indentitate pentru a evolua pentru România.

Dar de ce jucătorii de la Reșița au fost convocați ca back-up? După discuțiile avute cu oficialii care s-au arătat indignați de toată această situație, au fost nominalizați 3-4 handbaliști care ar fi putut fi convocați mai degrabă pentru această acțiune. Ca și numitor comun a fost pronunțat numele pivotului Ionuț Rotaru (CSM București), aflat într-o formă deosebită în ultimele săptămâni.

„Antrenorul este cel care hotărăște ce jucători sunt convocați la echipa națională. Nu ne permitem noi ce handbaliști să cheme. Este alegerea lui Aihan Omer, el răspunde pentru rezultate. Sper să nu fie și cazul să răspundă”, a declarat Sorin Toacsen, director tehnic al echipelor naționale masculine. Oficialul FRH a explicat și cum s-a ajuns la soluția Florin Dospinescu: „Am stat de vorbă cu selecționerul și mi-a spus că Bera este ieșit din formă, joacă ce vrea în această perioadă la Minaur, Asoltanei s-ar putea să spună că are program, astfel că s-a ajuns la varianta Dospinescu. El a mai fost și înaintă să vină Omer la națională”.

În ceea ce îl privește pe Mihai Rohozneanu au ieșit și altfel de discuții. Faptul că handbalistul de la Reșița nu a fost inclus nici în lotul lărgit de 28, aprobat de Consiliul de Administrație la ultima ședință, înainte de a fi trimis la Federația Europeană de Handbal. Sorin Toacsen a infirmat însă această ipoteză și a susținut că Rohozneanu s-a aflat pe listă, astfle n-ar fi putut fi convocat!

Ce i s-a mai reproșat selecționerului:

  • „Bogdan Criciotoiu nu mai vine la lot din cauza lui Aihan Omer”
  • „Mocnește un conflict intern între anumiți jucători și antrenor. Motivul este pentru că li se spun niște lucruri și se întâmplă altceva”
  • „Naționala joacă la Călărași pentru că așa poate să se ocupe atât pe prima reprezentativă, cât și de echipa de club. La meciul cu Italia din grupa preliminară pentru CM 2017, întâi avea antrenament cu echipa națională, apoi cu Dunărea Călărași”.

Aihan Omer este din nou în centrul revoltelor din handbalul masculin în acest an, după ce a mai fost ținta unor oficiali ca urmare a ratării calificării în barajul pentru Mondialul din 2017 (în luna ianuarie). Selecționerul a primit însă atunci un vot de încredere din partea președintelui FRH, Alexandru Dedu, care l-a păstrat în funcție pentru barajul cu Israel (6 și 10 aprilie), de calificare în grupele preliminare ale CE 2018.

ProSport a încercat să stea de vorbă și cu Aihan Omer la toate speculațiile care se fac, pentru a-și expune punctul de vedere, dar nu a răspuns la telefon.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 30 03. 2016, 16:20
Actualizat: 31 03. 2016, 12:08