Fabuloasă poartă, minunată victorie! România învinge Rusia după 20 de ani într-un meci oficial și este aproape calificată în grupele principale. Cronică de suflet
- Noua echipă a României arată superb după al doilea joc de la Euro. Naționala a învins Rusia cu 22-17 în Grupa D și este aproape calificată în grupele principale. În primul meci, fetele au pierdut cu Norvegia, 21-23.
În urmă cu 20 de ani, fix pe 7 decembrie 1996, la Vejle, România obținea ultimul succes într-o partidă oficială cu Rusia, tot la un Campionat European: scor 29-26. De atunci, pe unde s-au întâlnit, tricolorele n-au mai avut sorți de izbândă, fie că a fost vorba de finală de Campionat Mondial, semifinală de Campionat Mondial sau chiar Campionat European, când au urcat pe podium, iar adversara a rămas în afara medaliilor (cazul Euro 2010, scor 20-35 în grupele principale). Ce șanse ai să bați acum aceeași națională, este adevărat cu alte „artiste”, tocmai după ce a obținut maximum posibil la nivel de handbal feminin, titlul olimpic? Șanse bune, dacă este să ne ghidăm după starea de încredere afișată de mezina Cristina Laslo înainte de meci. Mai mici însă după părerea generală în centru de presă.
Tricolorele sunt bine intrate în atmosfera jocului, conectate la importanța jocului. Știu că doar un succes le oferă „deschidere” spre o performanță deosebită. Un „Haideeeeee!” puternic răzbate dincolo de căile de acces în arenă. Fetele se încarcă înaintea unui meci care se anunță teribil, iar încurajările „curg” pe întreaga perioadă a încălzirii.
Meciul începe cu o primă supriză oferită de Ambros Martin. Sau de Jaume Fort, antrenorul cu portarii: Denisa Dedu este titularizată în meciul cu campioana olimpică. Iar banca tehnică a României trage lozul câștigător. Portarul de la Brașov intră în meci cu două parade, iar naționala preia inițiativa. În primele 5 minute, România are totuși trei bâlbâieli în atac, iar Rusia profită de două ori de contraatac! Moș Nicolae a trecut, tricolore se bat admirabil în apărare, iar Cristina Neagu rupe ritmul în atac. Cu două goluri și două pase decisive ale interului stânga, Românai se desprinde la 5-2 și îl forțează pe vulcanicul Trefilov să ia un time-out mult prea devreme. La reluare se remarcă însă tot Denisa Dedu, careapără și a 6-a, și a 7-a, și a 8-a minge!!! Este fabuloasă, închide toate unghiurile, rusoaicele sunt descumpănite, naționala ajunge la un neașteptat 7-2 (min. 16).
România transmite din teren ceea ce așteaptă toată lumea să vadă: spirit de luptă, sacrificiu, unitate! Atacul nu merge de fiecare dată, mai apar și greșelile, dar naționala dictează ritmul. Rusia înscrie primul gol din pozițional abia în minutul 17, după aproape 13 minute de secetă. Dar Denisa Dedu nu se lasă doborâtă și continuă să facă minuni. Suporterii români din tribună au adoptat-o deja. Pe fondul unor reușite care au alternat cu nerealizările în atac, adversara revine la 9-10 în minutul 28. Melinda Geiger închide tabela în prima repriză la 11-9, dar ultimul cuvânt îi aparține tot Denisei Dedu, care încheie repriza cu 12 intervenții.
- Portarul nu pleacă la cabine, ci rămâne pe teren alături de Jaume Fort. „Bravo, Denisa! Încă o dată 58% și i-am omorât!”, vine încurajarea din tribune.
Meciul nu este nici pe departe jucat, iar Rusia egalaează după numai 3 minute de la reluare, 11-11. Denisa Dedu apără prima minge în partea secundă în minutul 37, dar în teren se ridică în aceste minute un alt MVP, Eliza Buceschi. După câteva acțiuni în prima parte în care mingea nu prea a „ascultat-o”, coordonatorul de joc „îmblănzește” obiectul mingii și înscrie 4 goluri consecutive. În plus obține un 7 metri, irosit însă de Cristina Neagu. Desprinderea vine însă din nou în minutul 40, după primul contraatac reușit al meciului, finalizat de Ana Maria Iuganu: 16-14.
- În toate cele trei superiorități numerice jucate până în minutul 40, România nu a ieșit niciodată în minus.
Tensiunea crește în teren, iar greșelile se înmulțesc. Nota 10 o primește Denisa Dedu, care apără în continuare fabulos și ajunge la 19 intervenții. Ajunge din nou la o serie de 12 minute fără gol. Partea neplăcută este că nici România nu reușește să înscrie, ratează inclusiv din situații de unu la unu. Până la urmă, Ambros Martin încearcă să „rupă pisica” și ia un time-out în minutul 50. Cristina Neagu nu găsește calea spre gol în partea secundă, iar Rusia este cea care înscrie prima după un meci fără gol timp de 12 minute: 16-15. Off, respirăm tot mai greu. Pintea reușește în cele din urmă să înscrie pentru România, dar Sen egalează în minutul 52: 17-17.
Tricolorele nu renunță la poartă. Eliza Buceschi are tupeu și pătrunde prin apărarea Rusiei: șapte metri și gol cu sânge rece. Aneta Udriștoiu recuperează o minge în apărare, iar Neagu înscrie atunci când echipa avea cea mai mare nevoie: 19-17 (56). Barele țin tot cu Denisa Dedu, apărarea are adrenalină și scoate încă o minge. Atac și …. gooollllllll Cristina Neagu: 20-17. Denisa Dedu apără și a 22-a minge, iar Eliza Buceschi duce România la 21-17 cu 100 de secunde înainte de final. Este victorie, România încearcă să obțină să facă și diferența care va ajuta mult România mai departe. Udriștoiu înscrie cu poarta goală, 22-17, România învinge Rusia după 20 de ani
România – Rusia 22-17 (11-9)
Dedu, Ungureanu – portari; Udriștoiu 1, Szucs, Geiger 2, Pintea 2, Buceschi 7, Neagu 7, Florica, Laslo, Iuganu 2, Zamfir, Manea 1, Zamfirescu, Chintoan, Chiper. Antrenor: Ambros Martin
Utkina, Kalinina – portari; Postnova 4, Dmitrieva 3, Sen 2, Vyakhyreva 3, Sudakova, Bobrovnikova 1, Samokhina 2, Makeeva, Zhiliskayte, Sabirova, Kozhokar 1, Malashenko, Gorshenina 1, Skorobogatchenko. Antrenor: Evgeni Trefilov
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?