Fals în acte**
„Scandalul Sexcelența” intră într-o nouă fază. De la acuzele cu tentă sexuală, s-a ajuns la fals în acte. ProSport a intrat în posesia unor documente ridică multe semne de întrebare la CNOE Rm. Vâlcea. Timp de două săptămâni, mai multe sportive au fost plecate la Tulcea pentru Bacalaureat, dar au fost trecute ca prezente pentru a se încasa bani de masă pe seama lor.
Totul a început cu un telefon primit la redacție când încă se discuta aprins pe seama suspiciunilor de hărțuire sexuală ce-l vizau pe coordonatorul Lucian Râșniță. „Nu doar comportamentul lui Râșniță trebuie verificat, ci și documentele de la centru. La Vâlcea s-au întâmplat lucruri necurate. Aruncați o privire asupra pontajelor din lunile mai și iunie, veți avea mari surprize”.
Centrul Național de Excelență funcționează prin efortul financiar al mai multor instituții. Cazarea este asigurată de Primărie, iar hrana este suportată de COSR și Ministerul Educației, Cercetării și Inovației (MECI), din bani publici. Pentru masă, decontul se face lunar, în baza unui pontaj nominal. „Pontajul e alcătuit de organizatorul de competiții, Ionel Gheorghe”, spune Lucian Râșniță, coordonatorul suspendat.
Liberul acces la informațiile publice
Printr-o simplă cerere, susținută de legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, ProSport a intrat în posesia pontajelor din cele două luni denunțate. Stupoare: printre sportivele care apar ca prezente în perioada respectivă, și pentru care s-au solicitat bani, se aflau și handbalistele care între 23 mai și 5 iunie au susținut Bacalaureatul la Tulcea, în sesiune extraordinară. Cu alte cuvinte, COSR și MEC au plătit servicii inexistente.
Râșniță a schimbat cantina cu un restaurant privat
Să facem un pic de istorie. Când centrul a fost inaugurat la Rm. Vâlcea, sportivele serveau masa la Colegiul Energetic, unde erau și cazate. „Cantina este una decentă. La masă a stat chiar și ministrul Marga”, povestește unul dintre cei implicați în bunul mers al centrului. Ulterior, Lucian Râșniță a luat însă decizia ca sportivele să mănânce la un restaurant privat, din cauză că nu era asigurat necesarul de calorii pentru un sportiv de mare performanță. „La noi mâncau cu 12 lei, civilizat, aș spune eu. La privat se plătește 47 de lei”, subliniază același personaj. Banii ajungeau de la COSR și MEC în contul Colegiului Tehnic Rm. Vâlcea, iar de acolo direct la restaurant.
„La Bacalaureat a plătit ministerul”
Pe 23 mai, 14 fete din centrul vâlcean au plecat la Tulcea pentru Bacalaureat. Sesiunea extraordinară a fost susținută la Liceul Economic Delta Dunării, iar toate cheltuielile au fost suportate de MECI. „A fost vorba de 389 de olimpici, nu doar sportivi. Toți au fost cazați în internatele din oraș, iar masa și casa au fost achitate de minister pe baza listelor de înscriere”, spune directorul liceului tulcean, Liviu Lucan.
Complicitate sau neglijență federală?
Cum a fost posibil ca sportivele să apară în două locuri, în același timp, și nimeni să nu își dea seama? Mister total. Federația ar fi trebuit să descopere inadvertența, pentru că există o persoană din cadrul FRH care contrasemnează pontajele ce ajung la COSR. De asemenea, înscrierea în sesiunea extraordinară de Bacalaureat s-a făcut în baza unui tabel înaintat de FRH. „Cred că eu am semnat tabelul pentru Bacalaureat. Nu știu însă cine a validat pontajele pentru COSR”, a declarat antrenorul federal Remus Drăgănescu. Robert Licu și Drăgănescu sunt persoanele care apar în actele COSR ca fiind responsabili de contract cu FRH.
30 de lei
Suportă COSR pentru fiecare jucătoare din centrul de excelență. Restul până la 47 de lei este asigurat de MECI
„Am avut aprobarea domnului Gațu”
Deși suspendat, Lucian Râșniță se află încă la Centrul de la Rm. Vâlcea. Chestionat pe seama documentelor descoperite de ProSport, fostul coordonator susține că are acoperire: „Am făcut referat către domnul președinte Cristian Gațu prin care i-am cerut ca în perioada Bacalaureatului banii de masă să le fie virați fetelor, pe card, pentru a-și suplimenta alimentația. Cazarea și masa au fost asigurate de MECI, dar suma de 18,75 lei pe zi era insuficientă. Banii au fost virați jucătoarelor pe card de firma care a deservit masa”.
ProSport a luat legătura cu patronul restaurantului. Constantin Chitu, el însuși fost arbitru de handbal, confirmă varianta lui Râșniță: „Există chitanțe, pentru fiecare domnișoară în parte. Banii s-au dat pe 25 mai”. Sportivele confirmă și ele, dar spun că sumele s-au dat diferențiat.
Chiar și așa, problema rămâne. Federația Română de Handbal a rezolvat prin intermediul COSR o problemă internă.
COSR a cerut Federației Române de handbal să nu mai folosească termenul „Olimpic” în titulatura Centrului de Excelență de la Râmnicu Vâlcea
Â