„Federația Maghiară a luat o decizie foarte slabă. La ce experiență au ungurii, mă așteptam la o hotărâre mai aproape de spiritul sportiv”. Flaviu Sâsâeac a vorbit despre marile teme din handbal | EXCLUSIV

Redactor:
Marius Hutu
„Federația Maghiară a luat o decizie foarte slabă. La ce experiență au ungurii, mă așteptam la o hotărâre mai aproape de spiritul sportiv”. Flaviu Sâsâeac a vorbit despre marile teme din handbal | EXCLUSIV
Bucurie a handbalistilor din Turda dupa meciul de handbal masculin dintre Steaua Bucuresti si Potaissa Turda, contand pentru Liga Florilor, desfasurat in Sala Sporturilor Concordia din Chiajna, joi 27 februarie 2019. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
  • Publicat:
  • Actualizat:

Flaviu Sâsâeac este unul dintre actorii principali de la Turda, de care se leagă ascensiunea echipei Potaissa în ultimii ani: Top 4 fără întrerupere din 2014 și două finale de Cupa Challenge, una câștigată. De asemenea, formația ardeleană a propulsat în ultimii ani mai mulți jucători către echipele naționale.

Oficialul echipei din Turda, un actor principal și în handbalul românesc, fiind și un membru al Consiliului de Administrație, a acceptat un interviu pentru ProSport, în care a vorbit despre toate marile teme din handbal: înghețarea sau continuarea sezonului 2019-2020, șomajul tehnic la care au apelat mai multe cluburi, dar și criteriile de valoare pentru sportivii străini, modificate înaintea pandemiei de coronavirus. Flaviu Sâsâeac a avut o opinie tranșantă și după ultima decizie a Federației Maghiare. În rândurile următoare aveți întregul dialog.

Buna ziua, cum este această perioadă fără handbal la Turda?
Cruntă, nimic nu are farmec fără handbal, nu este doar un fenomen sportiv, cel puțin pentru mine este și un fel de a fi. Este o parte însemnată din mine în fiecare zi a săptămânii. Am ajuns să îmi fie dor efectiv de un antrenament de handbal, ce să mai vorbesc de meciuri.

Profitând de pauza forțată, ați apucat să revedeți anumite jocuri?
Am început să revăd inclus meciuri ale altor echipe, am vizionat inclusiv finala Cupei României dintre Bacău și Constanța, cu reprizele de prelungiri și aruncările de la 7 metri (n.r. disputată în 2014 la Ploiești și câștigată de HCM cu 45-44!). Am ajuns să revedem tot și să ne fie și mai dor de handbal cu această ocazie.

Dintre jocurile revăzute în aceste zile, este vreunul care v-a ridicat din nou pulsul?
Da, a fost jocul nostru retur cu Valur Reykjavik, în care am refăcut diferența de minus opt din tur (n.r. semifinală Challenge Cup 2017, scor 32-23, în urma căreia ardelenii au obținut calificarea pentru finala cu Sporting Lisabona). Dar au mai fost și altele. Noi am avut la Turda o sumedenie de jocuri pe muchie de cuțit și care au ieșit bine în sala noastră, iar acelea îmi sunt cele mai dragi.

Apropo de sală, când estimați că vă mutați în noua casă?
Eu am mare încredere că în 24 de luni vom juca în noua sală. Încă două sezoane în această arenă (n.r. „Gheorghe Barițiu”) și după aceea ne putem muta în cealaltă sală.

Flaviu Sâsâeac: „La cum simt, cred că nimeni nu își dorește înghețarea campionatului. Cred că maximum ce se poate atinge este însă terminarea sezonului regulat”

Subiectul care interesează pe toată lumea în această perioadă, se mai joacă sau nu în sezonul 2019-2020. Cum vedeți d-voastră problema?
La cum simt, cred că nimeni nu își dorește înghețarea campionatului. Cred că maximum ce se poate atinge este însă terminarea sezonului regulat.

V-a surprins decizia federației din Ungaria de ieri?
De a nu a mai acorda titlurile?

Dincolo de acest aspect, pentru că o astfel de abordare am văzut-o și în alte țări. De a nu avea clasament în sezonul 2019-2020, iar ca suport pentru calificarea în cupele europene să fie folosită ierarhia din 2018-2019.
Apreciez că este o decizie slabă! La ce experiență au ungurii în handbal, mă așteptam să aibă o hotărâre mai aproape de spiritul sportiv. Mi se pare o decizie foarte slabă luată de Federația Maghiară.

Și dacă va continua Liga Zimbrilor și dacă nu se va mai relua, Potaissa Turda va termina foarte probabil pe locul 2. Cum apreciați acest parcurs?
În campionatul românesc ar însemna cea mai înaltă treaptă ocupată de Potaissa Turda. Noi am mai terminat pe locul 2 la finalul sezonului regulat, dar ulterior l-am pierdut în play-off. Totodată, am încheiat și pe locul 8 în sezonul regulat, iar apoi am urcat până pe 3. Play-off-ul are ceva aparte în campionat, un ingredient de adrenalină, un ingredient al neprevăzutului, acorda tuturor o șansă. Mulți se pot considera dezavantajați, alții privigeliați, dar la sfârșit această atracție a play-off-ului se regăsește în plăcerea publicului, în fiecare dintre noi. Are ceva aparte. Mă bucur de șansa de a termina pe locul 2, de a deveni vicecampion, dar în același timp mărturisesc că mi-ar fi plăcut să fie în urma finalizării complete a campionatului, să fie satisfacția completă. Dar asta nu înseamnă că băieții nu și-au făcut treaba, au avut un sezon extraordinar, am avut cele mai puține înfrângeri într-un sezon din întreaga noastră istorie (n.r. 4 jocuri pierdute din 22). Deci am avut un an foarte bun, iar rezultatul nu ne surprinde. Cred eu că după Dinamo, care indiscutabil face notă discordantă prin valoarea lotului față de acest campionat, suntem noi și după aceea vin alții.

Cum a gestionat Potaissa Turda contractele cu jucătorii în această perioadă. Sâsâeac: „Nu sunt adeptul șomajului tehnic”

Reușiți să păstrați echipa și pentru sezonul următor? Vor fi și noutăți?
Am încredere că da, am prelungit contractele jucătorilor. În proporție de 99%, lotul Potaissei Turda este configurat pentru următorul sezon. Avem o singură noutate și încercăm să mai aducem o dublură la Cristian Ghiță, dar un jucător tânăr care să crească la noi. Dacă va fi apt, Ghiță poate juca în atac în următorii 2 ani. Că apărători avem suficienți.

Sunt convins că sunteți la curent, mai multe echipe au decis ca sportivii să intre în șomaj tehnic în această perioadă. Cum s-a procedat la Turda?
Nu sunt adeptul acestei decizii. Eu spun că nu toate echipele își bagă jucătorii în șomaj tehnic, sunt mai multe cluburi cu plata la zi. Iar jucătorii mei sunt ofertați de aceste echipe, cred că în această perioadă fiecare așteaptă greșeala adversarului. Ar fi o greșeală pentru noi și cred că i-am pierde.

Deci, Potaissa Turda nu a adoptat decizia cu șomajul tehnic.
Nu, am abordat altfel situația. Am avut o discuție individuală cu fiecare jucător și le-am propus să decidem împreună cum s-ar cuveni să se împartă pierderile în activitatea noastră. Pierderi sunt la nivel mondial pe toate palierele economice și nu numai, pierderi sunt în toate sferele de muncă din România. Este normal că sportul este lovit și afectat, ca atare mi se generează o pierdere, ca jucător, antrenor, club. Băieții au fost foarte receptivi și se va ajunge la o diminuare convenită pentru perioada Stării de Urgență, cât stau acasă, o diminuare convenită împreună și o decizie luată de club pentru cele 2 luni de zile. Au fost jucători responsabili și maturi din acest punct de vedere.

Flaviu Sâsâeac: „Nu-mi pot imagina un sezon cu 16 echipe ca fiind o rețetă de succes”

Cum credeți că va trece handbalul românesc peste această criză globală?
Dacă scăpăm în 15 mai de ea, iar în 18 mai ne putem întoarce la pregătiri, dacă se joacă chiar și în formula prezentată de domnișoara secretar general (n.r. Cristina Vărzaru), este o soluție de avarie, dar ne-ar ajuta să închidem sezonul în iunie cum s-ar cuveni. Să nu-l stricăm și următorul, să nu-l defectăm, să-l putem desfășura normal. Și atunci trebuie să ne asumăm toți că va fi o modalitate mai neobișnuită de a-l încheia pe acesta. Decât să-l întindem pe acesta nefiresc în luni de vară, noi trebuie să găsim formula câștigătoare de a-l închide până la finalul lunii iunie.

Vedeți să treacă toate cluburile cu bine peste această perioadă, după semnalele pe care le aveți?
Îmi doresc din tot sufletul să treacă peste această criză cu bine, pentru că nouă ne trebuie cât mai multe cluburi, nu să dispară. Trebuie să reziste Liga Zimbrilor și în același timp să nu pierdem liga a doua, să reziste. Cel puțin pentru Turda, liga a doua a fost rampa de lansare pentru mai mulți jucători, au crescut în acele jocuri. Ne-a ajutat să îi promovăm mai ușor și la prima echipă. Pentru noi, ca pepinieră, este extraordinar să existe liga a doua și să fie cât mai tare. De asemenea, este importantă concurența la promovare, să fie cât mai accerbă, pentru că atunci crește în valoare competiția și urci în prima ligă mai pregătit, decât să ajungi aici doar cu scopul de a încerca să nu retrogradezi. Dacă nu durează mai mult de 15 mai această situație, cred că suntem capabili să supraviețuim cu toți, eu nu văd atât de tragică situația, cum o prefigurează alții. Cred că va fi greu, dar în același timp cred că vom supraviețui. Ne-am obișnuit noi și în situații mai grele.

Vedeți un sezon următor cu 16 echipe și fără play-off și play-out?
Un sezon cu 16 echipe nu mi-l pot imagina ca fiind o rețetă de succes. A pierde play-off-ul, spun eu că ne scade din atractivitatea competiției față de televiziuni, față de spectatori. Cred că ar fi un sezon foarte anost cu 16 echipe, cu patru echipe despre care s-ar ști că ar fi retrogradate dinainte de decembrie. Nu ar avea sens, s-ar dilua foarte tare competiția. Trebuie găsită formula să rămânem în 14 echipe. Trebuie întrebate cluburile din liga a doua, dacă vor să promoveze și dacă au perspectivă. Trebuie găsită o cale, în așa fel încât Liga Zimbrilor să rămână cu 14 formații.

„Contractul trebuie să aibă 12 luni. Chiar dacă sportivul nu joacă în iunie, are și el dreptul la concediu”

Bineînțeles, nu putem ocoli subiectul criteriilor de valoare pentru sportii străini. Dinamo este deja în dificultate, nici nu ar putea să joace optimile de finală cu PSG în Liga Campionilor în actuala situație.
Acum trebuie făcută diferența între criterii și strategie de managemant. Mie mi se pare un risc managerial orice decizie de a face un contract cu un sportiv până în 31 mai, când sezonul competițional durează până în 30 iunie.

Dar sunt mai multe cluburi în România în această situație, cu jucători care își încheie contractele în 31 mai, nu doar Dinamo.
Nu așa se face managementul. Eu vă dau un exemplu, U Cluj-Napoca la feminin. Anul trecut a ajuns în barajul de menținere fără patru jucătoare, pentru că au avut contracte până în 31 mai. Și-au asumat riscul și au avut de pierdut. Este un raport direct cu jucătorul, când îți expiră contractul, tu îți asumi că nu îl mai plătești după contract, nici el nu mai joacă după contract, decât dacă vrea. Anumiți conducători care folosesc acest lucru ca și o scuză, ar face bine să nu bată monedă pe asta, pentru că și-ar putea atrage o critică asupra felului în care își fac managementul. Contractul trebuie să aibă 12 luni. Chiar dacă sportivul nu joacă în iunie, are și el dreptul la concediu. Sezonul are 12 luni, federația poate jongla în această perioadă, mai ales dacă apar situații neprevăzute, în a prelungi, în a juca anumite competiții. Asta nu este o scuză.

Dacă facem referire strict la Dinamo, clubul vrea să le prelungească aceste contracte, să îi plătească, dar nu poate după ultima decizie în privința criteriilor sportive, legată de numărul de extracomunitari. Apoi, în această vară s-a pierdut o competiție care ar fi putut ajuta lărgirea ariei de selecție pentru cluburile de la feminin, Jocurile Olimpice de la Tokyo. Dincolo de problema contractelor care se termină la 31 mai, cum vedeți această problemă a criteriilor de valoare?
Problema cu criteriile, oricum am suci-o, la urmă cineva ar urma să fie nemulțumit. La modul general, trebuie găsită soluția care mulțumește pe cei mai mulți care participă în competiție și în același timp reprezintă o strategie viabilă atât pentru loturile naționale în echilibru cu interesul cluburilor. Până la urmă, loturile naționale sunt cele care reprezintă România și sunt cele mai importante pentru toți, care nu pot exista însă fără cluburi, fără ce fac acestea în Europa. În ultimul timp, handbalul masculin, care era mai în urmă față de cel feminin, cel puțin în acest sezon, ca și atracție, cu tot ce a făcut Dinamo în Liga Campionilor, plus și CSM București și Turda în Cupa Challenge, dar ne referim la cea mai reprezentativă competiție (n.r. Velux Champions League), băieții au făcut o figură fantastică. Dinamo a făcut o figură fantastică. Trebuie găsită soluția de echilibru și acum. După toată povestea asta cu Starea de Urgență, cu posibilitățile economice de susținere a sportului, eu spun că se poate relua în discuție, strict raportat la momentul acesta, o dezbatere pe tema tutoror aspectelor legate de handbal. Și putem să ne referim aici și la criterii, sigur că da.

În final v-aș întreba, trofeul Challenge Cup reprezintă și în acest sezon un obiectiv pentru Turda?
Este un obiectiv pentru noi. Ne dorim asta, am înțeles că va rămâne acel studiu de fezabilitate propus de EHF, anume că am juca tur-retur sfertul de finală cu AEK Atena în prima săptămână din iunie și sub formă de Final Four faza finală în 27-28 iunie, ceea ce este extrem de atractiv dacă trecem de greci.

Vă gândiți să aduceți la Cluj acest Final Four în cazul în care treceți de greci?
Dacă se permite ca o echipă participantă să aibă o opțiune de a organiza, vă spun deschis că mi-aș dori să-l facem la Cluj. Avem toate condițiile să facem la Cluj un Final Four de cel mai înalt nivel.

Fotografii: Mircea Rosca, Răzvan Păsărică / SportPictures

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Reacţia unui turist grec, venit la schi în
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
VIDEO Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis.
VIDEO Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de…
×