Federația Română de Handbal a deschis, la Timișoara, al patrulea centru de pregătire din țară. Dedu: „Vrem să fim bine dispuși geografic”. Mesajul lui Mihai Covaliu pentru sportivi
În prima zi de primăvară calendaristică din 2019, 1 martie, la Timișoara s-a deschis un Centru Național Olimpic de Pregătire a Juniorilor pentru handbaliștii născuți în anul 2003. În Banat se vor pregăti 19 jucători, sub comanda antrenorului spaniol Jordi Giralt Alberich, iar centrul din orașul de pe malurile Begăi este al patrulea de acest tip pentru handbalul masculin la nivel național, după CNE Sighișoara, CNOT Brașov și CNOPJ București. La deschidere au fost prezenți președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, președintele COSR, Mihai Covaliu, fostul mare handbalist român Alexandru Foelker și primarul Timișoarei, Nicolae Robu.
Alexandru Dedu le-a transmis jucătorilor care vor face antrenamente inclusiv în deja aglomerata Sală „Constantin Jude” un mesaj simplu: „Muncă și onoare!”. Președintele FRH și-a adus aminte de începuturile sale la seniorat, tot la Timișoara. „De fiecare dată când intru în această sală sunt emoționat. Aici s-a făcut trecerea mea de la juniorat la seniorat. Îmi aduc aminte de câte ori m-a pus nea Costică să urc aceste scări. A fost greu, dar a fost bine”, a rememorat Alexandru Dedu antrenamentele cu Constantin Jude, cel care și dă numele Polivalentei timișorene.
FRH vrea să mai deschidă un asemenea centru și în Moldova. Dintre cei 19 sportivi, doi sunt legitimați la CSS Craiova, doi la LPS Banatul și restul de 15 la SCM Poli, dar au fost selectați și din afara Timișoarei. „Timișoara este un centru de handbal de foarte, foarte mulți ani. Este un oraș care are afinități vechi față de sportul de echipă. Este o putere economică. Vrem să fim bine dispuși geografic cu centrele pe care le deschidem. Ne mai dorim un centru în Moldova”, a mai spus Dedu.
Copiii se pregătesc pentru JO de la Paris și Los Angeles
Mihai Covaliu a avut și el un mesaj de încurajare pentru sportivii de la centru. „Vreau să le transmit că au pornit pe un drum foarte, foarte frumos, care îi poate duce la Jocurile Olimpice din 2024 la Paris, sau în 2028 la Los Angeles. Bornele, țintele, sunt fixate. Ei știu unde pot ajunge. Depinde ei să muncească, să fie serioși. Să fie cu picioarele pe pământ și să viseze la acest vis olimpic de a reprezenta România la cea mai importantă competiție de pe planetă și de a urca pe podium acolo unde le poate cânta imnul național”, a spus președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
Foelker: „Nici cu Liceul 4 nu mi-a fost rușine”
Fostul mare handbalist al României, Alexandru Foelker, a fost și el prezent la eveniment și consideră inițiativa una ce poate readuce handbalul masculin românesc pe culmile gloriei din urmă cu câteva decenii. „Aș fi vrut ca și pe vremea mea să fie un centru olimpic aici, dar nici cu Liceul 4 nu mi-a fost rușine. După titlul mondial cucerit la Berlin în 1974. Toată lumea voia să se antreneze cu echipa națională a României. Francezii, spaniolii. Francezi au invitat trei săptămâni două naționale ale României pe Insulele Reunion. Mulți dintre ei voiau să miroasă o transpirație de handbalist. Mult timp, în România s-a neglijat aceasă pregătire la băieți. Francezii ne-au luat-o înainte. Să învățăm de la ei, nu este o rușine. Să ne uităm la academiile lor de handbal. Francezii spuneau >”, a spus timișoreanul, plecat de ani de zile în Germania.