Fenomenul din Turda! Potaissa a încheiat neînvinsă turul Ligii Naționale
Să vezi și să nu crezi! Cam așa poate fi definită povestea echipei masculine de handbal Potaissa Turda, ajunsă în fruntea Ligii Naționale după un tur de forță, în care a înregistrat 11 meciuri consecutive fără înfrângere. O performanță incredibilă având în vedere că în vară formația ardeleană a fost la 2-3 zile distanță de neînscrierea în campionat. Un proiect de succes dacă ne gândim că a fost conceput într-o localitate cu o populație de sub 45.000 de locuitori. Apropo de acest ultim aspect, dacă Turda va reuși să ducă minunea până la capăt, adică să câștige un titlu de campioană, atunci ar deveni cea mai mică așezare de pe harta României care ar obține o asemenea performanță la handbal după 1990.
Ultimul trofeu la Turda a venit în ’61, la fotbal
Povestea echipei de handbal s-a născut pe un teren arid în rezultate sportive (n.r. jocuri de echipă) de peste 50 de ani. De Turda nu s-a mai auzit la cel mai înalt nivel din 1961, când Arieșul, echipă de Divizia B, câștiga Cupa României la fotbal, după o finală câștigată cu 2-1 în fața Rapidului. „În ziua de azi, Turda nu-și permite o echipă de fotbal la un nivel ridicat, costurile sunt prea mari. În schimb, poate ajunge sus la handbal. Și în Germania, echipele mari provin din comunitățile mici”, ne spune Flaviu Sâsâeac, președintele echipei Potaissa, cel care alături de frații Gal, Horațiu (antrenor principal) și Ovidiu (vicepreședinte și antrenor secund) sunt capii acestui proiect. Turda a apărut în handbalul masculin în 2011, când a promovat. Atunci a fost un mister, în toamna lui 2012 a fost o surpriză, când s-a plasat imediat în spatele HCM Constanța, în primăvară a devenit pentru scurt timp o incertitudine, în condițiile în care era în imposibilitatea de a se înscrie în campionat, iar acum a ajuns o formație pe buzele tuturor în fenomen. „Am trecut prin momente delicate în vară, însă toți băieții au avut încredere că problemele financiare se vor rezolva într-un final și nu au plecat. Asta deși au avut oferte mult mai bune din alte părți”, dezvăluie Sâsâeac.
Secretul Turdei, forța grupului
Potaissa Turda a ajuns să se bată pentru primele locuri în România cu un președinte de 31 de ani, un antrenor de 44 de ani și un lot de jucători din care numai Claudiu Dediu (31 ani) câștigase un titlu în trecut, cu Steaua, și el din postura de rezervă. „Nu avem vedete în lot, la nivel de foaie de joc alte formații sunt mai valoroase, dar ca forță de grup suntem acolo unde ne arată clasamentul în prezent. Nu există bisericuțe în echipă, iar victoriile au adus victorii”, așa explică președintele turdenilor ascensiunea grupării în handbalul românesc. Rezultatele obținute în această toamnă au adus și confirmările în rândul jucătorilor. Extrema dreaptă Flavius Câmpan este primul handbalist de la Turda care a ajuns la națională, însă n-ar fi exclus ca în viitorul apropiat să-i mai vedem la lot pe Claudiu Dediu, interul stânga care a avut o medie de 10 goluri în jocurile cu principalele forțe ale campionatului, HCM, Știința și HC Odorhei, sau Radu Lazăr (26 ani), un alt inter stânga de 2.01 metri.
Grupe de copii și juniori de la 7 ani în sus
Proiectul „Potaissa” nu este un episod de scurtă durată, ne anunță conducătorul formației clujene: „Am reușit să înființăm grupe de copii și juniori la toate categoriile de vârstă, am coborât ștacheta până la 7 ani. Ne apropiem de 150 de tineri handbaliști, scopul principal fiind crearea unei echipe cu jucători autohtoni. Peste noapte nu s-a putut acest lucru, întrucât să crești un junior ai nevoie de vreo 7-8 ani. Iar noi am promovat în prima ligă de doi ani”. Strategia pentru viitor pare făcută, ce obiectiv are însă Turda în acest sezon, în care teoretic a devenit contracandidată la titlu pentru Constanța? „Nu există încă echipă în România care să se poată bate cu HCM Constanța. Atât HCM, dar și Știința Bacău au loturi valoroase și cred că sunt în prezent peste noi. Au și bănci foarte lungi de 17-18 handbaliști, iar dacă se accidentează unu-doi băieți nu se simte atât de tare ca la noi. Ne dorim să prindem în meciul eliminatoriu din play-off alte echipe decât Constanța și Bacău, iar la final să obținem o calificare în premieră în cupele europene, adică ce n-am reușit în sezonul trecut”, spune Flaviu Sâsâeac.
Potaissa a fost la trei secunde de a juca încă din acest sezon în cupele europene, însă în semifinala Cupei României cu HCM, din primăvară, a încasat un gol chiar la ultima fază a meciului, care a scos-o din calcule. Astfel, în locul clujenilor a mers în Cupa EHF formația lui Aihan Omer, Caraș Severin. Sezonul trecut, Turda a fost surpriza, dar și marea perdantă dacă ținem cont că a ratat și locul 2 în ultimele etape, însă la cum stau lucrurile acum, porțile Europei se deschid în 2014.
Buget de 450.000 de euro
În acest sezon, Potaissa Turda are un buget de două milioane de lei, cea mai mare parte din sumă fiind asigurată de autoritățile locale. Ultimele rezultate ale echipei au trezit însă și interesul unor firme private. «Încet-încet mediul privat începe să-și lege numele cu noi. În prezent avem bugetul unei echipe care trage la promovare în prima ligă», a precizat Sâsâeac. În vară, când a avut probleme financiare, gruparea a supraviețuit cu ajutorul banilor aduși de acasă de șeful clubului și de frații Gal. „Ne-am golit toate conturile de economii pentru a ajuta clubul”. Falviu Sâsăeac are cabinet de avocatură, Horațiu Gal are un business în comerț cu familia, iar Ovidiu Gal deține o firmă de turism.
Horațiu Gal, handbal în sânge
Un aport însemnat la tot ce înseamnă Turda handbalistică azi îl are antrenorul principal Horațiu Gal (foto). Explică președintele clubului: „Este dedicat handbalului 24 de ore din 24. Horațiu este un antrenor care se pregătește permanent, atent la fiecare detaliu, care acceptă că are oricând de învățat. De asemenea, își lasă tot timpul elevii să-și spună părerea, reușește să facă lucrurile să meargă printr-o comunicare foarte bună. A avut oferte de 2-3 ori mai mari din alte părți, dar a rămas la Turda”. Ar fi și un nume de luat în calcul pentru a pregăti naționala pe viitor? „De ce nu?! Noi sperăm însă să rămână cât mai mult la noi, activitatea de club îi mănâncă tot timpul”, răspunde Sâsâeac. De remarcat că Horațiu Gal a făcut parte din echipa lui Poli Timișoara, care în 1991 a „furat” primul titlu Bucureștiului, iar timp de opt ani a jucat și a antrenat în Germania.
La noi, jucătorii nu pot schimba antrenoÂrul. Și nici nu evoluează unul sau altul, că e pila lui X sau Y
Flaviu Sâsâeac, președinte Potaissa
Turdeni celebri: Ion Rațiu, Fuego, Emilian Dolha, Cristina Pârv
Nenad Savic este singurul jucător străin din lotul Potaissei. „Este cel mai bun apărător din România, ar fi bine dacă am putea să-l naturalizăm pentru națională”, susține Sâsâiac
Extrema dreaptă Flavius Câmpan o are ca model de sportiv pe Elisabeta Lipă
43,472 de locuitori avea Turda la ultimul recensământ, în 2011
La începutul sezonului, interul dreapta Cristian Adomnicăi era cel mai cunoscut handbalist din lotul Turdei
Fostul jucător al Constanței, Daniel Mureșan, se antrenează de două săptămâni cu Potaissa și ar putea juca în retur la Turda
FOTO Mircea Roșca