Naționala masculină a intrat în linie dreaptă cu pregătirile în vederea participării la Campionatul Mondial (13-30 ianuarie), competiție la care și-a propus să pătrundă între cele mai bune 12 echipe ale lumii. Înainte de a pleca la ultimul turneu de verificare, mâine, în Elveția, selecționerul Vasile Stângă a acceptat ieri să vorbească cu ProSport despre așteptările pe care le are de la întrecerea din Suedia.
În general, lumea spune că performanța fetelor de la Europene, medalia de bronz, obligă și băieții la mai multe lucruri decât o simplă participare la Mondiale. Sunteți de acord? Într-un fel, suntem obligați să ne depășim și noi condiția. Fetele au obținut o performanță deosebită, o medalie este o medalie la un turneu final, indiferent de culoarea ei. Și cum poporul român s-a obișnuit cu multe medalii la handbal, suntem nevoiți să ne propunem să ajungem cât mai sus. O medalie va fi însă foarte greu să o obținem, dar putem spera la o clasare între cele mai bune 12 echipe.
Ați urmărit împreună cu jucătorii Campionatul European feminin. Evoluțiile fetelor i-au determinat și pe ei să fie mai orgolioși, în sensul de a le călca pe urme? Nouă ne-a părut rău că fetele nu au obținut medalia de aur, dar și medalia de bronz este o performanță de lăudat, a fost o medalie muncită. Totuși, naționala feminină este în topul mondial de câțiva ani și datorită ei suntem văzuți bine acum și la IHF, și la EHF. Cu ajutorul fetelor se vorbește acum de România și în handbalul masculin și vrem să profităm de această ocazie.
Fetele au plecat la Euro fără un obiectiv declarat, pentru a se evita presiunea, din cauza căreia au clacat la multe competiții. Se pune aceeași problemă și la naționala masculină? La feminin a fost vorba de o acțiune tactică, care a avut succes. La noi nu are de ce să fie presiune asupra noastră. Nu avem nimic de pierdut, ci numai de câștigat. Vom încerca să obținem maximum de la fiecare joc.
Ochii pe Danemarca și Serbia
Așadar, obiectivul este o calificare în grupa principală, astfel că România trebuie să depășească în grupă o forță mondială. Peste cine puteți sări? Poate să fie chiar Danemarca, poate să fie Serbia. Dar trebuie să fim atenți și la Algeria. Am urmărit-o deja pe casete și pot spune că este o echipă tare incomodă. Cred că va pune probleme tuturor echipelor din grupă, iar bătălia pentru cele trei locuri calificabile se va da în cinci. Președintele Gațu visează chiar la o prezență la JO de la Londra. Asta ar însemna ca România să ajungă între primele 6-7 echipe. Este capabilă naționala de băieți de așa ceva? Este un vis prea frumos, dar și eu sunt din fire optimist și trebuie să-ți propui lucruri mărețe pentru a le atinge. Campionatul Mondial este competiția prin care se ajunge la Jocurile Olimpice de la Londra și într-o eventuală clasare între primele 12 echipe ale lumii avem șansa de a merge la turneele de precalificare.
Pe ce vă bazați când spuneți că România poate ajunge între primele 12 echipe ale lumii? Mă bazez în primul rând pe unitatea echipei, să luptăm unul pentru altul, să ne ajutăm atunci când ne va fi mai greu. Este singura noastră armă întrucât nu avem valori individuale care să ia acțiuni pe cont propriu și să decidă un meci, așa cum se întâmpla pe vremuri.
Cine ar putea fi surpriza din echipa României la acest Mondial? Oricine poate fi o surpriză, dar cred că va fi Mondialul lui Mihai Popescu. Este un portar de mare valoare, deja o certitudine, iar competiția din Suedia ar putea fi apogeul carierei lui.
„Am uitat și am învățat din eșecurile rușinoase”
2010 a fost un an al paradoxurilor pentru naționala masculină. A fost acea fenomenală calificare, în dauna Rusiei, dar și cele mai categorice înfrângeri din istorie. S-au uitat ultimele eșecuri, cu Croația și Spania? S-au și uitat și am și învățat din eșecurile rușinoase cu Croația și Spania. Acele înfrângeri au venit într-un moment prost al naționalei, cu jucători ieșiți din formă sau accidentați. Am trecut însă cu bine peste acea perioadă. Am avut acum timp la dispoziție pentru a pregăti echipa așa cum mi-am dorit, ne-am antrenat foarte bine și altfel va arăta România la Mondiale. Le-am și spus băieților că jocul cu Rusia de la Chehov, din 2010, trebuie să fie un etalon la fiecare partidă pe care o vom juca în Suedia.
Deci și jocul cu Croația va arăta altfel (n.r. – în octombrie, în preliminariile CE, România a pierdut meciul direct la 14 goluri)… Categoric, acel joc nu se va asemăna cu partida de la Mondiale și nicio astfel de diferență nu va mai fi posibilă.
AU MAI RĂ‚MAS 8 ZILE până la debutul CM din Suedia
Între 7 și 9 ianuarie, la Winterthur, naționala masculină va juca la un turneu de pregătire alături de Norvegia, Slovenia și Elveția
Lotul României pentru CM de handbal masculin va fi prezentat pe 12 ianuarie, la restaurantul Crama Domnească din București
Grupa A Franța Spania Germania Tunisia Egipt Bahrain
Grupa B Islanda Norvegia Austria Ungaria Brazilia Japonia
Grupa C Croația Danemarca Serbia România Algeria Australia
Grupa D Polonia Suedia Slovacia Coreea de Sud Argentina Chile
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER