Florentin Pera a câștigat definitiv procesul cu CSM Roman. Clubul obligat să-i plătească antrenorului salariul pe 10 luni! Ce va hotărî acum federația, după ce l-a suspendat pe antrenor la un moment dat pentru „lipsă de sinceritate”?
Litigiul dintre Florentin Pera și HCM / CSM Roman a ajuns la final și din punct de vedere juridic. Contrar deciziei luate de Federația Română de Handbal, care i-a dat dreptate clubului în momentul în care a judecat speța, Curtea de Apel Timișoara i-a dat câștig de cauză antrenorului. Clubul a fost obligat să-i plătească lui Florentin Pera salariul pe 10 luni, după ce l-a dat afară fără nici un suport.
În vara anului 2016, când HCM Roman și-a schimbat denumirea în CSM Roman, noul club a preluat aproape tot lotul de jucătoare, dar l-a dat afară pe antrenorul Florentin Pera, care mai avea contract încă un sezon. Decizia a fost mai mult decât ciudată, în condițiile în care tehnicianul reușise să ajungă cu echipa în finala Cupei României și obținuse calificarea în cupele europene pentru al treilea an consectiv. Trecând însă peste această problemă de moralitate, Romanul s-a despărțit de Florentin Pera fără a negocia măcar o reziliere de contract și fără a-i comunica de fapt că poate să-și facă alte planuri, decizia fiind luată după ce a întocmit inclusiv planul de pregătire pentru următorul sezon. Ca toată această poveste să aibă un scenariu de film, tehnicianul a fost anunțat că a fost dat afară chiar în ziua în care trebuia să-și scoată soția și copilul nou-născut din maternitate!
Conflictul s-a declanșat în momentul în care Romanul a făcut trecerea de la HCM la CSM fără a fi respectate regulamentele FR de Handbal, conform cauzei susținute de Florentin Pera. O condiție de bază pentru ca această transformare să fie legală din punct de vedere sportiv, clubul trebuia să achite toate datoriile către jucătoare și staff-ul tehnic. La vremea respectivă, HCM Roman a depus la Federația Română de Handbal un document care suna în felul următor: „Tabel Nominal cu jucătoarele și staff-ul tehnic de la HCM Roman care au primit toate drepturile financiare inclusiv luna MAI 2016 și că nu mai au nicio pretenție financiară sau de altă natură de la HCM Roman”.
De la bun început, antrenorul a susținut că nu a semnat niciodată un asemenea act, că este de fapt un „fals”, a atenționat și FRH prin prezentarea mai multor documente, a existat o declarație scrisă în acest sens și a handbalistei Diana Druțu, însă forul din „Floreasca” nu a ținut cont de aceste aspecte, ci a considerat că Romanul a procedat legal, corect.
De aici, a urmat un adevărat „serial”, mai întâi un proces pe căi sportive, unde antrenorul, bineînțeles, a pierdut. Mai mult, după ce Romanul i-a tras „țeapă” antrenorului pe înțelesul tuturor, iar acesta și-a cerut drepturile financiare, Federația Română de Handbal l-a mai și suspendat prin Comisia de Disciplină pentru „lipsă de sinceritate”! Fără sorți de izbândă și considerându-se complet nedreptățit, Florentin Pera și-a căutat dreptatea în justiție. Prima instanță i-a dat câștig de cauză, Tribunalul Timiș obligând clubul din Roman să-i plătească și daune morale în valoare de 20.000 de lei, pe lângă salariul pe un sezon. CSM Roman a făcut Apel, însă fără succes. Curtea de Apel a decis joi tot în favoarea antrenorului, singura modificare fiind în privința daunelor morale. Instanța a considerat că Florentin Pera nu a fost afectat psihic și moral, dar a obligat clubul la plata salariului pe 10 luni. Sentința este definitivă, Florentin Pera a avut curaj, a mers până la capăt și a câștigat!
Așadar, rămâne acum să fie lămurită și pe parte sportivă acea „lipsă de sinceritate” a antrenorului. Federația Română de specialitate ar trebui să ofere un răspuns. Interesant este faptul că în timpul procesului, CSM Roman nu a adus în niciun moment în discuție acel TABEL NOMINAL semnat de jucătoare și staff-ul tehnic. De ce oare, pentru că acest act ar fi rezolvat de la bun început, foarte probabil, cauza în favoarea clubului!
După decizia primei instanțe judecătorești, Alexandru Dedu, președintele FRH, a declarat: „Așteptăm o decizie definitivă în acest caz, iar în funcție de aceasta vom alinia și regulamentele. Nu am mai avut niciodată un astfel de caz în handbal. În momentul în care vom avea sentința, va fi analizată în Consiliul de Administrație și se vor lua măsurile în consecință”. Ar mai fi de adăugat faptul că în sezonul trecut, HC Zalău a contestat atât la meciul tur, cât și la meciul retur, legalitatea echipei CSM Roman în Liga Națională, susținând de fiecare dată că gruparea din județul Neamț a indus în eroare Federația Română de Handbal, Comisiile abilitate și Consiliul de Administrație prin depunerea unor acte false în 15 iunie 2016. Și această speță a rămas în pronunțare la Consiliul de Administrație, până la o decizie definitivă în instanță. Așadar, foarte interesantă viiitoarea ședință a Consiliului de Administrație. Vom urmări reacția celor care conduc de fapt destinele handbalul românesc.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?