Formatul Campionatelor Mondiale se modifică începând cu 2018. Se revine la sistemul prin care România a câștigat argintul în 2005! Ambros Martin: „Probabil, la un European am fi fost în semifinale cu punctele făcute în prima fază”

Următoarele Campionate Mondiale de handbal se vor desfășura după un alt sistem, este decizia luată de Federația Internațională de Handbal. Aceasta va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, astfel că viitoarele turnee finale de seniori, programate în 2019, se vor desfășura după un format care a mai fost folosit și în alte perioade, pentru ultima dată în intervalul 2003-2009.

În urma unui studiu efectuat chiar după Campionatul Mondial de Handbal masculin din Franța, desfășurat la începutul anului, IHF a hotărît să renunțe la meciurile de timp KO, după prima fază a grupelor, și să reintroducă faza Main Round. Formatul ne este extrem de cunoscut de la Campionatele Europene, cu diferența că pe „Bătrânul Continent” titlul este diputat azi de 16 naționale, față de 24 la Campionatele Mondiale.

Din 2019, Campionatul Mondial masculin din Germania / Danemarca și cel feminin din Japonia vor debuta cu câte 4 grupe a câte 6 echipe, primele trei urmând să acceadă în Main Round. Punctele naționalelor calificate în 1-16 din meciurile directe se vor contabiliza mai departe. După grupele principale se va trece direct la semifinale și finale.

Federația Internațională de Handbal a motivat această decizie prin faptul că astfel se poate pune la punct o structură mai clară a competiției, pentru toate categoriile participante la un astfel de eveniment, echipe, mass-media, fani. Spre exemplu, Mondialul feminin din Germania s-a desfășurat în fazele eliminatorii (exceptând semifinale și finale) cu sălile goale, cu puțini fani veniți din afară. Un alt motiv ține de audiență TV și de interesul dictat de cele mai importante națiuni. La masculin, Germania și Danemarca au ieșit mai devreme de la Campionatul Mondial, încă din faza optimilor, astfel că interesul în aceste țări pentru turneul final a scăzut dramatic chiar din acele momente. Nu în ultimul rând, IHF încearcă să preîntâmpine consecințele dramatice ale unei reprezentative într-o rundă KO, care într-o zi slabă poate fi eliminată de la Campionatul Mondial.

România a suferit din cauza acestui sistem KO la două din ultimele trei ediții, fiind eliminată în optimi de Polonia (2013) și Cehia, în urmă cu câteva zile, deși era cotată ca mare favorită să meargă mai departe în ambele cazuri. „Probabil, la un Campionat European am fi fost în semifinale cu punctele făcute în prima fază”, a spus selecționerul Ambros Martin după ce România a terminat pe locul 1 în grupa de la Trier. Naționala feminină a cunoscut însă și reversul medaliei la Mondialul din 2015, când după trei înfrângeri în grupă a reușit totuși să se califice mai departe de pe locul 4, iar într-un sistem KO a ajuns până pe locul 3.

Pe de altă parte, în formatul care va avea loc în 2019, naționala feminină a obținut cea mai bună performanță din ultimii 40 de ani, adică medalia de argint la Campionatul Mondial de la St. Petersburg (2005).

Campionatul Mondial din 2019 se va desfășura în Japonia în regiunea Kumamoto, acolo unde ceva mai devreme va avea loc și o grupă de la Cupa Mondială de rugby. Turneul final va avea o însemnătate majoră având în vedere că este criteriu de calificare la Jocurile Olimpice din 2020.

 

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Publicat: 22 12. 2017, 11:30
Actualizat: 22 12. 2017, 11:31