Adi Vasile, fostul selecționer al României înaintea lui Florentin Pera, face o analiză detaliată a ceea ce a însemnat Trofeul Carpați, încheiat la Cluj unde tricolorele au bifat două eșecuri dureroase.
România se pregătește pentru Campionatul European – EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie în Austria, Ungaria şi Elveţia.
Echipa antrenată de Florentin Pera va evolua în Grupa B, alături de Cehia (pe care o va întâlni pe 29 noiembrie), Muntenegru (1 decembrie) şi Serbia (3 decembrie).
România încheie competiția de la Cluj cu o victorie (36-25 cu Macedonia de Nord) şi două eşecuri (27-36 cu Elveţia şi 31-34 cu Brazilia).
Adi Vasile a acordat primul interviu după despărțirea de CSM București, vorbind despre echipa națională pe care a și antrenat-o în paralel.
ProSport: Trofeul Carpați a arătat nivelul echipei noastre. Cum ați caracteriza jocul prestat?
Adi Vasile: Desigur că este tare complicat să ai un model de joc clar, o identitate, atunci când sunt multe schimbări în compenenta echipei și când mai apar și alte accidentări. Pentru mine, și mă voi întoarce la concluziile din ultimul meu raport de activitate că antrenor al lotului, nevoia primordială a naționalei este perfecționarea fazei defensive.
Mai ales în ceea ce privește tehnica individuală în relația 1:1 cât și mecanismul de ajutorare. În atac, chiar dacă lipsa experienței este vizibilă, avem o gena inventivă și o inteligență nativă că din acțiunile propuse să ajungem în situații bune de finalizare.
Trebuie în schimb că jocul de defensiv să nu fie afectat de momentele mai oscilante din atac. Puterea și spiritul echipei vor sta mereu în bucuria de a te lupta în faza de apărare.
Să avem o echipa atât de tânără este o scuză bună pentru rezultate?
Avem multe jucătoare tinere, ceea ce are multe aspecte pozitive. Se poate construi. Avem în schimb și alte câteva jucătoare cu caracter și experiență care nu sunt la lot și care ar putea încă ajută mult echipa în acest start de ciclu olimpic. Pentru moment e clar că Elveția demontează scuza vârstei și experienței.
Sunt convins că a durut acel meci așa cum cred că poate fi folosit pentru viitor mai bun atunci când va fi analizat mai în amănunt. Se poate să fie chiar un accident acel meci, dar în niciun caz nu trebuie neglijat.
Ne permitem, după atâtea retrageri de la echipa națională, să nu chemăm căpitanul Cristina Laslo?
Echipa României, mai ales într-o perioadă la start de ciclu olimpic și după retragerea unor jucătoare atât de importante, cu rol marcant atât în teren cât și în vestiar, are nevoie de toată competență pe care o poate avea. Rolul căpitanului de echipă este la fel de important în afara jocului chiar dacă traversează o perioada cu accidentări.
Ea, alături de alte câteva colege experimentate, este cea care asigură, printre altele, integrarea jucătoarelor mai tinere, continuitatea regulilor și valorilor din echipă. Este o responsabilitate mare mai ales când pe tricou scrie “România”.
Ce trebuie să facem că totuși să ajungem în grupele principale la Euro 2024?
Sunt convins că Florin și Bogdan sunt deja cu gândul la primul meci cu Cehia. Cel mai bun lucru pentru moral și clasament ar fi debutul cu o victorie.
Fiecare echipă din grupă are calitate, dar și puncte de exploatat. Aici trebuie să identificăm și să acționăm cât mai clar. Până acolo este nevoie de liniște și cât mai puține elemente care să distragă atenția, astfel încât toată concentrarea să fie canalizată către noi că și echipă
Încercarea de a ne maximiza potențialul actual și de a ne lupta inteligent și eficient este tot ce se poate speră. Rezultatul nu-l poate garanta nimeni. Nu va fi ușor, asta știm deja, dar eu am încredere că ne vom prezența aproape de potențialul maxim. Începuturile de ciclu olimpic nu sunt ușoare. Le țin pumnii!
Rezultatul de la Trofeul Carpați, locul 4, este un efect al faptului că avem 50 la sută dintre jucătoare rezerve în Liga Florilor? Sau al invaziei de străine?
Nu.
Ce vă deranjează mai mult: jocul echipei sau lipsa de perspective?
Lipsa de perspectivă despre care amintești în prezent are de fapt, în spate, o perioadă de timp în care noi nu înțelegem, nu putem sau nu știm cum să creăm un sistem actual format din oameni de elită.
Elveția sau Portugalia de azi pot fi Olanda din trecutul apropiat, care uimea lumea atunci când își făcea loc printre cele mai bune echipe ale lumii
Nu știu dacă la fel de sus în ierarhii vor ajunge și ele, dar cu siguranță au un plan și îl urmează an de an și asta vine cu o oarecare garanție. Toate echipele care se bat în prezent la primele 10 locuri au asta în comun.
Între 18 noiembrie 2017 și 22 noiembrie 2020, Adrian Vasile a fost antrenorul secund al echipei naționale a Muntenegrului, sub conducerea lui Per Johansson.
Pe 19 ianuarie 2021 a fost numit antrenorul principal al echipei naționale a României. Adrian Vasile a fost secundul naţionalei de handbal feminin din Muntenegru (locul 5 la Campionatul Mondial din Japonia 2019), dar şi antrenorul principal al reprezentativei României, pe care a calificat-o la turneul final al Campionatului European 2022.
Florentin Pera l-a înlocuit în funcţie în august 2022, pe Adrian Vasile, antrenorul echipei CSM Bucureşti, care ocupa postul de selecţioner al primei reprezentative de handbal feminin a României din 19 ianuarie 2021.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER