În avanpremiera duelului Vâlcea – Györ, din semifinalele Ligii Campionilor, ProSport vă creionează portretul Gabriellei Szucs (25 de ani). Mai precis și-l schițează românca-unguroaică sau… unguroaica-româncă din teamul Oltchimului, pentru că o discuție cu ea se desfășoară mai natural ca o acțiune purtată în mare viteză pe semicerc.
Jucătoarea cu zâmbet luminos, buze cărnoase și ochi captivanți e o apariție cu adevărat fascinantă. Nu te surpinde doar prin evoluții, ci și prin look-ul cameleonic, conferit și de nuanța părului. „Toate culorile îmi plac, dar cel mai mult ador blondul. Iubesc să zâmbesc și sunt fericită când cei ce mă înconjoară sunt bucuroși. De regulă sunt o tipă veselă”, își zugrăvește Gabi portretul, atentă la fiecare cuvânt rostit în limba română. „De două ori pe săptămână am luat ore la Vâlcea… ce zici, mă descurc?”, continuă orădeanca ce a deslușit limba română în jurul celei de-a 24-a primăveri. Tatăl – fotbalist, mama – handbalistă
Povestea internaționalei maghiare începe în România regimului comunist, într-o zi toridă de august a anului 1984, când doamna Ibolya, handbalistă pe acea vreme, o aducea pe lume pe micuța Gabriella. Era sezonul în care tatăl lui Gabi, fotbalistul Arpad Szucs, încheia pe locul 7 în clasamentul Diviziei A cu FC Bihor, grupare ce-l include și în prezent în galeria legendelor alături de Iosif Vigu, Mircea Neșu sau Lajos Sătmăreanu. Revoluția nu mai găsea însă familia Szucs în țară, iar Gabi trecea direct la «Szia»”. Cum să nu-i placă Anjei Andersen
„Pe când aveam doar patru ani, ne-am mutat la Debrecen, tata juca deja fotbal acolo, iar la Oradea mi-au rămas bunicii și câteva rude apropiate. Primii pași în sport i-am făcut pendulând între dans și gimnastică ritmică și abia pe la 11 ani m-am îndrăgostit de handbal”, își începe Gabi istorisirea. Trei ani mai târziu domnișoara șatenă juca deja pentru echipa mare a lui Debrecen, iar până să-și aniverseze majoratul, deja era curtată de nume mari ale handbalului: „La 16 ani, Anja Andersen mi-a trimis tricoul cu nr. 18, în speranța că mă va vedea în echipa ei”. N-au pus mâna pe ea nici Anja, dar nici alte echipe de prim-plan din Danemarca, impresionate de progresia rapidă a tinerei unguroaice. Dar avea s-o facă Oltchim, în 2008. L-a „blocat” chiar și pe Ronaldinho!
Anul în care Szucs, titulară în reprezentativa maghiară a ratat de puțin bronzul la Olimpiadă. „În Beijing am trăit clipe de neuitat. Am întâlnit mulți sportivi celebri, am făcut nenumărate poze, iar cel mai mult țin la cele cu Messi și Ronaldinho. Brazilianul m-a invitat chiar la petrecerea lui privată. Iubesc fotbalul și mai urmăresc cu tatăl meu câte un meci”, dezvăluie Gabriella, a cărei soră mai mică, Niki, e și ea handbalistă. Trandafiri albi
Ajunsă la maturitatea profesională la doar 25 de ani, Gabi poate afirma că handbalul nu i-a furat tinerețea. A absolvit o școală de manechine și fotomodele, merge în paralel cu Facultatea de Drept, ajută prin donații școlile destinate copiilor cu handicap, iar în puținul timp liber… „Îmi place să ascult muzică, să merg la teatru și ador cărțile…, nu pe cele de joc. Obișnuiesc să-mi cumpăr parfumuri și ador trandafirii albi”. Spune Gabi Szucs, care nu e singura floare din grădina Oltchimului, dar cu siguranță e un prim trofeu câștigat de Oltchim în dauna Györ-ului, adversara de duminică.
„Blonda de la drept”
Gabi, una dintre cele mai bune apărătoare din Europa, e studentă la Drept în anul III
Pe Gabriella Szucs (1,83 m) o vedeți de regulă în echipamentul sportiv și se individualizează prin tricoul sfâșiat, obrajii roșii de la palmele inerent recepționate de la adversare sau prin zgârieturile rămase pe brațe. Pentru că lupta între fete pe semicerc e una crâncenă.
Dar Gabi nu se dă lovită niciodată, rămânând fidelă unei legi nescrise a handbalului. „În apărare este mult mai greu, deoarece defensiva îți poate câștiga un meci. Dacă blochezi atacurile adverse, poate urma un atac fulgerător încununat cu gol. Deci, o apărare bună înseamnă jumătate dintr-un meci câștigat”, ne conduce orădeanca pe calea victoriei. Și cum confruntările sunt preferatele ei, Szucs nu renunță la ele se pare nici după încheierea carierei. Se dezbracă chiar de secrete pentru ProSport, spunându-ne pe ce ar da în viitor echipamentul de joc. Pe o robă! V-o imaginați? „Pe lângă handbal, timpul mi-l dedic învățatului, pentru că voi avea o serie de examene. Sunt în anul trei la Facultatea de Drept și mă așteaptă examene grele. Aș dori să învăț foarte bine limba română, pentru că la examenul de diplomă, pe lângă engleză, aș opta pentru română”. Cu un asemenea avocat….
A alergat doi ani după Szucs
Gabriella Szucs a fost transferată la Vâlcea, la insistențele lui Gheorghe Tadici. Fostul antrenor al Oltchimului a precizat pentru ProSport că a încercat aproximativ doi ani să o convingă pe jucătoare să vină la Vâlcea.
Când ați descoperit-o pe Szucs? O știam încă de la lotul de tineret, dar m-am convins de valoarea ei la CM din Rusia, în 2005. A jucat foarte bine faza defensivă în semifinala cu România. În momentul în care a fost transferată la Oltchim, toată lumea spunea că este cea mai bună handbalistă străină care a ajuns în campionatul nostru.
Oltchim a transferat-o însă abia în 2008… S-a lăsat mai greu convinsă. Mi-am dorit-o la echipă încă din 2006, dar era sub contract cu Debrecen. Nici nu a vrut să plece mai devreme.
Și până la urmă, Oltchim a câștigat duelul cu Györ. Cum ați convins-o? A câștigat duelul cu Györ, dar și cu Hypo, ambele echipe fiind interesate de serviciile ei. Am încercat să tot forțez treaba cu semnătura contractului încă din decembrie 2007 și am făcut mai multe drumuri la Debrecen. Până la urmă am semnat la Oradea, după ce înainte discutase și cu directorul general Constantin Roibu.
Un alt duel Oltchim – Györ este acum în semifinalele Ligii Campionilor. Cine este favorită?Din punct de vedere valoric și numeric, prima șansă o are Oltchim. Depinde însă de atitudinea celor două echipe și de modul cum vor fi pregătite tactic ambele manșe. În procente, aș spune că Oltchim are 55% șanse să meargă mai departe.
„Suntem favorite! Avem 80% șanse de calificare”
ETO Györ, adversara Oltchimului din semifinalele Ligii Campionilor (manșa întâi, duminică, în Ungaria), e numele cu o multitudine de rezonanțe pentru Gabriella Szucs. Multe dintre adversare îi sunt prietene, iar Györ a dorit-o mai mereu. Mai întâi, pe când era doar o adolescentă de 16 ani la Debrecen, pentru ca apoi s-o scape printre degete, în urmă cu două sezoane, în favoarea Oltchimului. Gabi, cum ai primit vestea că vei juca împotriva lui Györ? Mulți prieteni m-au sunat după tragerea la sorți și mi-au zis: „Wow, din nou Györ!”. Probabil că amicii și amicele mele din Ungaria vor susține Oltchimul. Ei caracterizează Vâlcea drept o echipă bună și simpatică! Mulți dintre prietenii mei vor ajunge chiar și la returul din România.
Cum se poate tranșa disputa cu campioana Ungariei? Cu o apărare precisă și cu o evoluție bună în poartă, avem 80% șanse de calificare, pentru că oricum obiectivul nostru îl constituie câștigarea Ligii Campionilor.
În ultimul timp, nu ai mai jucat la naționala Ungariei… Sper să revin cât mai repede, pentru că aș vrea să prind echipa pentru Olimpiada de la Londra, dar depinde cât de mult mi se va oferi posibilitatea de a evolua pentru echipa de club.
Apropo, în vară îți expiră contractul cu Oltchim… Ți-l vei prelungi? Deocamdată, n-aș vrea să vorbesc despre asta.
Vâlcea zici că e simpatică, aveți 80% șanse de calificare… Dar cine-s mai frumoase? Unguroaicele sau româncele? Mmmh, la întrebarea aceasta tu și restul bărbaților trebuie să cunoașteți răspunsul.
Ai dreptate, îl știm
Contra României am jucat multe partide tari. Sunt jucătoare valoroase în ambele echipe. N-aș pleca pe o insulă pustie, pentru că iubesc oamenii și societatea Gabriella Szucs, inter Oltchim
15 goluri a marcat Szucs pentru Oltchim în Liga Campionilor
Sexy RIA, HUNGARIA!
Careul de superdame din handbalul maghiar le mai conține, în afara Gabriellei Szucs, pe Anita Gorbicz, Monika Kovacsicz sau Szandra Zacsik. Sunt la fel de frumoase ca și ale noastre. Despre românce însă, într-o ediție următoare. Ochii mari!
Monika Kovacsicz (27 de ani, extremă dreapta, Viborg) Blonda cu ochi albaștri, medaliată cu bronz la CM 2005, e vânată de toate revistele de showbiz din Danemarca, țara în care face mai mult tușa, după evoluțiile excelente din ultimul timp ale Cristinei Vărzaru.
Anita Gorbicz (27 de ani,centru, Györ) Desemnată drept cel mai bun conducător de joc la trei Campionate Mondiale consecutive (2003, 2005, 2007), jucătoarea originară din Veszprem a apărut pe coperta revistei FHM, dar și în alte pictoriale sexy. Accidentată în prezent, Gorbicz nu se va duela cu Oltchim în semifinalele LC.
Szandra Zacsik (19 ani, inter stânga, Krim Ljubljana) Posesoarea unui tatuaj impresionant pe abdomen, noua vedetă a handbalului maghiar a înscris în acest sezon al Ligii Campionilor 63 de goluri pentru campioana Sloveniei.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER