Naționala feminină a luat startul perfect, prin victoria cu Tunisia (27-17), care îi asigură în mare măsură prezența în optimile Campionatului Mondial. Următorul adversar, Australia (luni, ora 20:15), pare doar un partener de antrenament.
Dacă e decembrie, e naționala feminină de handbal, cu tot ce poate ea să ne ofere sportiv, emoții, reprezentare! La un an distanță după ce a terminat pe locul 10 la Campionatul European, prima reprezentativă a revenit la Novi Sad parcă și pentru un nou restart. Cu vreo 10 handbaliste noi în lot, cu mai mulți suporteri aproape, în tribune, dar cu aceleași milioane de speranțe din țară. Cel puțin la debutul unui turneu final, naționala a știut în ultimii ani să „distribuie” adrenalină, să ne facă să vorbim permanent de medalii chiar dacă, judecând la rece, de cele mai multe ori șansele au fost mici. România și-a creat însă un renume în handbalul feminin de care se ține cont și în aceste zile de decembrie 2013. Și a pornit la drumul unui nou Mondial ca una din favoritele grupei D, alături de Ungaria și Germania. În fața Tunisiei, adversarul de debut, a fost chiar mare favorită!
Apărarea a dat tonul succesului
Așa cum a anunțat inițial, Tadici a intrat în turneu cu un lot de 15 jucătoare, lăsând vacantă o poziție, astfel încât să nu piardă mai târziu o schimbare, în cazul în care ar avea nevoie să facă două modificări în echipă. Totodată, selecționerul a lăsat să se înțeleagă în ziua precedentă că ar putea să țină pe margine unul dintre cei doi portari de bază, Ungureanu sau Tolnai, și să mizeze pe Denisa Dedu cu Tunisia și Australia, adversari de categorie inferioară României. Numai că selecționata africană l-a pus pe gânduri pe Tadici după evoluțiile din Franța de săptămâna trecută, astfel că a decretat înainte de start: „Niciun risc!”. De început, Toumi i-a alimentat temerile, după ce a înscris primul gol al meciului, însă lucrurile s-au liniștit rapid. Apărarea, cea pe care Tadici pune mare preț la acest Mondial, a dat semnalul unui joc solid, care a produs rezultate și în atac. Selecționerul a început cu două surprize în defensivă, cu Marin și Neagu ca apărători intermediari, care au făcut pasul în față la Chebbah și Toumi, cele mai periculoase jucătoare din tabăra adversă, acestea fiind incomodate vizibil la combinații. Cu o determinare ieșită din comun, Cristina Neagu a desfăcut lacătul și în atac, iar cu două reușite, marcă înregistrată, România s-a desprins la 4-1. Tricolorele și-au sufocat total adversarele, care n-au mai găsit poarta spre gol timp de 11 minute, un mare merit revenindu-i și Paulei Ungureanu. În acest interval, diferența a ajuns la cinci goluri (6-1). Cu presiunea luată de pe umeri, naționala a continuat să joace dezinvolt, a avut ritm și a desenat acțiuni care au ținut Tunisia la respect. Singura hibă, ratările care s-au înmulțit până spre pauză. Dar și în aceste condiții, la cabine s-a intrat cu un rezultat mulțumitor: 15-7. Pe jumătate, treaba era rezolvată.
Pe final s-a lucrat și la echipa viitorului
După pauză, Tadici a făcut unele modificări în apărare, a intrat și Tolnai în poartă, dar registrul tactic a rămas în mare același, cu o singură modificare între cele două faze de joc. Neagu a fost păstrată doar pentru atac, în apărare fiind trimise trei handbaliste cu talie, Pintea – Brădeanu – Perianu, dar și Oana Manea care a rămas pentru ambele compartimente. În ciuda unui avantaj substanțial, în jocul echipei n-au mai apărut acele momente de deconectare de altădată. Din contră, tricolorele au ținut ritmul și au pus-o în valoare pe Gabriela Perianu, care a marcat goluri în stilul Amariei, în vremurile bune. În numai opt minute, România s-a desprins la zece goluri, 20-10, moment în care și selecționerul a devenit ceva mai liniștit. România a oferit un joc solid, dar și spectacol totodată, o aeriană Nechita – Neagu, cu ultima apărută la finalizare, fiind ovaționat la scenă deschisă de cei peste 150 de suporteri români. Pentru că rezultatul i-a permis, Tadici a lucrat pe final și la echipa viitorului și a trimis în teren o linie de nouă metri care nu a depășit media de vârstă de 21,5 ani, cu Perianu – Marin – Buceschi. Chiar și așa, diferența s-a majorat la 23-12 (minutul 48), astfel că România a așteptat liniștită auzul sirenei după 60 de minute: scor 27-17.
România – Tunisia 27-17
pauză: 15-8
Ungureanu (8 intervenții), Tolnai (7 intervenții) – portari; Pîrvuț 1, Dincă, Pintea, Nechita 4, Neagu 6, Brădeanu 3, Țăcălie, Perianu 6, Marin, Ardean 3, Ciuciulete 1, Manea 2, Buceschi 1 Antrenor: Gheorghe Tadici
Omrani, Ben Salma – portari; Daoula 1, Elghaoui 1, Rejeb, Sfar Ben Chker 1, Toumi 3, Abdallah, Hlaili, Kilani, Chebbah 5, Hachana, Dhaouadi 3, Yahiaoui, Jaouadi 1, Kouki 2 Antrenor: Paulo De Moura Pereira
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER