Gațu își lansează cartea biografică. Campionul mondial de handbal povestește cu lux de amănunte cum a fost „presat” să reformeze Steaua. Un suporter al Rapidului s-a asigurat că echipa de fotbal se va „privatiza”

  • La puțin timp după ce a împlinit 70 de ani, Cristian Gațu, dublu campion mondial și fost președinte al Federației Române de Handbal, lansează joi (ora 10:30) cartea „Steaua lui Gațu”, semnată de jurnalistul Horia Alexandrescu și prefațată de Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor. Evenimentul va avea loc la Târgul de carte Gaudeamus, la Romexpo (Sala Cupola, parter).

După ce a pierdut alegerile pentru funcția de președinte la Federația Română de Handbal, Cristian Gațu nu a mai fost atât de vizibil în viața publică. Printre altele, campionul mondial în 1970 și 1974 a decis să-și pună toate memoriile într-o carte. Și a avut ce spune, având în vedere cariera excepțională ca handbalist pe care a avut-o, dar și pentru că a ocupat mai multe funcții importante de-a lungul timpului, atât în handbalul românesc, dar și în cadrul COSR, MTS și mai ales la clubul Steaua, pe când acesta avea în subordine și secția de fotbal

Pe parcursul a 330 de pagini, 23 de capitole, Cristian Gațu a povestit printre altele cum a crescut în spiritul lui Dinamo, club la care și-a început activitatea ca fotbalist, despre debutul în prima ligă la handbal, la 17 ani, sub culorile Rapidului, iar mai apoi a detaliat aspecte din deceniul de aur trăit atât la Steaua, cât și la echipa națională.

Am avut ca scop în această carte să ridic, poate pentru ultima dată, generații de excepții, care trebuiesc respectate și cunoscute de toată lumea. Să scot în evidență prietenia dintre noi, spiritul de sacrificiu care a compus această familie. Numai așa am putut obține niște rezultate deosebite pentru sportul românesc. Practic, fără aceste lucruri, un rezultat de talie mondială este imposibil de obținut. Am trecut pe la Dinamo, Rapid și Steaua de-a lungul carierei, dar așa erau regulile jocului pe vremea respectivă. Am terminat la Steaua, după 10 ani de fotbal la Dinamo. Trecutul nu se uită, iar cât am fost în activitate nu am incitat rivalitatea dintre aceste grupări”, a declarat Cristian Gațu

În carte, marele handbalist istorisește și cum a trăit momente din decembrie ’89, perioadă în care ocupa funcția de vicepreședinte la CS Steaua și șef al secției de fotbal! Nu în ultimul rând, Cristian Gațu a atins și subiectul „cel mai disputat și mai controversat, care a fost și continuă să fie chiar și astăzi, după atâția ani, desprinderea fotbalului de clubul Steaua”, după cum a specificat Horia Alexandrescu. Jurnalistul a continuat descrierea: „Mulți o numesc rupere, deși, după cum veți vedea, la momentul acela, inițial, când s-a consumat procedura, Steaua se numea tot Steaua, stadionul din Ghencea era tot al său, iar din noul Consiliu de Administrație făceau parte vreo patru generali cu poziții importante în conducerea MApN. Mai mult chiar, ceea ce mi se pare foarte important de evidențiat este că fosta secție, devenită structură sportivă independentă, era înscrisă ca…asociație nonprofit! Aceste detalii trebuie rememorate, ca să știm de unde am plecat și pentru ce s-a bătut, de fapt, Cristian Gațu, în calitatea sa de comandant al clubului, căruia istoria îi va păstra pentru totdeauna eticheta de >.

Sigur, în principiu așa e, dar realitatea a fost cu totul alta și știți de-acum că Gațu era ultimul care ar fi susținut o asemenea măsură, după cum și declarase la festivitatea de la Polivalentă, în decembrie 1987! Nu depindea însă de el sau, mai corect spus, nu lui îi aparținea decizia, care era cu mult mai sus, chiar dincolo de minister și de ministru, după cum s-a putut observa din semnalele care i s-au dat la revenirea în club. Iar dacă s-a așezat de-a curmezișul, era de-acum conștient că nu va mai rezista prea mult în funcție!”.

Printre altele, Cristian Gațu a relatat că Victor Babiuc l-a presat în 1998 cu reformarea Stelei, ministrul fiind un suporter la vedere al Rapidului! Dacă politicianul a acționat în toate această poveste și ca un suporter al formației din Giulești, la acea oră mare rivală a Stelei la titlu, handbalistul a rămas cu anumite semne de întrebare. ProSport vă prezintă un scurt pasaj al dialogului purtat între autor și personajul central al cărții:

„Dar ministrul Babiuc venea la meciuri?

La cele de campionat nu, dar a venit, pentru vreun sfert de oră, la jocul de cupă europeană cu Aston Villa. În schimb, trebuie să-ți spun, știu că era nelipsit de la meciurile de campionat ale Rapidului, din Giulești, adică de la principalii noștri rivali la ora aia! Sigur că nu i-am reproșat niciodată, avea tot dreptul să fie suporter rapidist, dar era și șeful Armatei Române, care avea o echipă proprie în prima divizie a țării, una care deținea titlul de campioană! 

Și crezi că de aia te presa cu reformarea Stelei și   despărțirea fotbalului de club?

 Nu știu dacă de aia, dar nu rata nicio întâlnire sau convorbire cu mine fără să îmi reamintească asta. Iar tema se vărsase și la voi în presă, de unde, la un moment dat, mi se recomanda – pe chiar două pagini de ziar! – ca unică soluție pentru Steaua să se…”privatizeze prin FPS„.

Lansarea acestei cărți se va face practic în două reprize distincze, „necesare pentru refacerea jucătorilor”, după cum se specifică în invitația pentru acest eveniment. Joi, Cristian Gațu îi va avea alături pe toți campionii mondiali din București. Peste o săptămână, când va avea loc „repriza secundă”, la Cercul Militar (ora 13:00), dublului campion mondial i se vor alătura și foști coechipieri din anii ’70 care locuiesc în prezent în alte zări.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Publicat: 18 11. 2015, 11:58
Actualizat: 20 11. 2015, 12:15