România va participa la a 22-a ediție a Campionatul Mondial, o performanță aplaudată de toată lumea handbalului feminin. Având în vedere că naționala feminină este văzută ca un reper pentru întreg sportul românesc, pretențiile sunt la cel mai înalt nivel. Din acest motiv, modul cum a reușit naționala să se califice, cu o înfrângere la 4 goluri în fața Serbiei (scor 24-28), a stârnit discuții, reacții, atât printre suporteri, dar și printre oficiali, antrenori.
Pentru un spectator, pentru o echipă, calificarea, atingerea unui obiectiv este mai important decât orice alt aspect, nu contează maniera. Pentru un antrenor lucrurile sunt văzute însă dintr-un alt punct de vedere. Adună, scade, în funcție de acțiunile fiecărui sportiv în timpul unui joc, iar după 60 de minute trage concluzia. Dacă dă cu plus, atunci se poate spune că a fost un meci reușit, dacă rezultatul este negativ înseamnă că undeva s-a greșit.
După returul cu Serbia, telefoanele au fost „înroșite”, iar mesajele, destul de critice. Câțiva antrenori au comentat chiar la vedere, în mediul online. Într-o discuție purtată pe pagina personală de Facebook a antrenoarei Ileana Morari (CSȘ 6 București), în care a mai intervenit Alexandru Axinte, profesor universitar și fost președinte al Comisiei Tehnico-Metodice din cadrul FRH, și Gheorghe Sbora (director tehnic SCM Craiova), ultimul a avut un comentariu destul de amplu și plin de „substanță”. Înainte de toate, antrenorul care ajuns până pe locul 4 în lume cu România la Campionatul Mondial din 1993 a ținut să precizeze: „Doresc ca ceea ce comentez, să nu fie luat ca o rputate, ci ca o durere!”.
Apoi, Gheorghe Sbora a dezvoltat: „Dupa jocul cu Suedia (n.r. – Trofeul Carpați, scor 17-26), este a doua lecție importantă ce o primim. La Kraljevo, nu știu cât de bine am jucat noi, dar azi (n.r. sâmbătă) s-a văzut cât de rău a jucat Serbia. Apreciez poziția federației sârbe, care a rămas neinfluențată de poziția unor jucătoare și l-au respectat pe Boskovic, la noi nu știu dacă s-a întâmplat cândva… probabil și faptul că vor primi acceptul de participare la CM a fost influent (n.r. foarte probabil Serbia va primi wildcard din partea IHF pentru a fi prezentă la Mondial). Nu am nimic cu antrenorii din afară, ci consider că orice schimb de experiență este folositor. În schimb, simt o marginalizare a antrenorilor autohtoni care trebuiesc ajutați să se apropie de interesele majore ale handbalului și nu a săpa o prăpastie între federație și ei. Vestergaard, iată, a reușit să nu califice Germania, ce este drept cu un adversar redutabil, Rusia, dar valoarea se demonstrează cu cei tari”.
Directorul tehnic de la SCM Craiova, care în ultimul sezon a făcut echipă cu Aurelian Roșca, antrenor care va fi prezentat oficial luni la HCM Baia Mare, a vorbit apoi la concret despre actualul selecționer: „Azi (n.r. sâmbătă) , Ryde a surprins. Pe mine, în special, m-a dezamăgit prin faptul că pe atac în inferioritate numerică a folosit așezare cu pivot extremă dreapta cu transformare în circulație. Ce s-ar fi întamplat dacă Serbia folosea 5:1 combinat la Neagu. Pentru mine, prin această manevră și-a aratat limitele. Calificarea este calificare pe care o aplaudăm , dar proiectele, proiecțiile trebuie să țină cont de realitățile de la noi. Mulțumesc!”.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER