Gheorghe Tadici trage un semnal de alarmă prin intermediul ProSport, iar cu șase săptămâni înaintea startului EURO 2024 ne-a vorbit despre problemele cu care se confruntă handbalul românesc.
Naționala României de handbal feminin se află la doar șase săptămâni înaintea startului Campionatului European. A 16-a ediție a turneului final are loc între 29 noiembrie și 15 decembrie în Austria, Ungaria și Elveția. Naționala României a fost repartizată în Grupa B și va juca la Debrecen, cu Muntenegru, Cehia şi Serbia.
Handbalul românesc este măcinat în ultimele luni de tot felul de probleme, iar retragerile de la echipa națională în ultima perioadă au început să apară, însă, una după alta. Ba chiar, ProSport v-a informat recent și despre problema apărută la lot cu Cristina Laslo.
Plecând pe firul acestor retrageri de la echipa națională, dar și în contextul problemelor cu care se tot confruntă această disciplină sportivă, cu șase săptămâni înaintea startului unui nou turneu final, ProSport a luat legătura cu cel mai mare antrenor din handbalul românesc actual, Gheorghe Tadici (72 de ani). Fostul selecționer al României este medaliat argint la Campionatul Mondial din Rusia, 2005, acolo unde România a fost învinsă în marea finală chiar de țara gazdă, scor 28-23.
„Problemele cu care ne confruntăm în handbalul feminin nu sunt de ieri sau de azi, sunt de câțiva ani buni. Iar singurul ministru care a încercat să facă, cu adevărat, ceva bun pentru sportul românesc a fost Eduard Novak. Un ministru UDMR a încercat să facă ceva pentru sportul românesc, iar legea Novak, cea care impune 40 la sută sportivi români pe teren era chiar foarte bună pentru handbalul românesc.
Președintele FRH Constantin Din trebuie să înțeleagă că a venit vremea să ne trezim. Este președintele Federației Române de Handbal, nu președintele cluburilor de handbal, în special al celor susținute din banii publici. Cei de la volei au început să își revină și au început să aibă din nou rezultate. Știți ce regulă au ei acolo, nu? Apropo de sportivii români.
Îi punem lui Pera obiectiv la Campionatul European locul 1-12? Păi, cu cine să mai joace Pera la națională? Cu ce handbaliste de top să meargă el acum la EURO? Cu rezervele rezervelor din campionatul nostru. Evident că la handbalistele românce mă refer. Au ajuns săracele să fie turiste pe la echipele lor etapă de etapă. Jucătoarele străine joacă pe teren, iar româncele noastre sunt în tribune. Am ajuns să prindă lotul doar vreo trei românce. E normal? Aducem în România handbaliste din străinătate în număr mare de tot. Le oferim salarii de 10.000 de euro, 12.000 de euro, 14.000 de euro, 16.000 de euro, ba chiar și 20 de mii de euro am auzit, le oferim casă bună, mașină bună, toate condițiile. Le antrenăm, practic, pentru naționalele lor, iar cu handbalistele noastre române ce facem?
Întreb și eu pe oamenii care răspund de handbal, conducători, antrenori etc. următoarele: Îmi puteți da la această oră câte trei nume de top dintre handbalistele române pe posturile de inter stânga, inter dreapta, și pivot? Vreau câte trei nume de top pe posturile astea. Îmi puteți da? De ce nu avem? A, și chiar la portari vreau trei nume de top. Vreau să mi se dea acum dintre handbalistele românce câte trei nume de top pe aceste posturi.
Cum și unde le mai creștem noi pe handbalistele noastre și unde la mai promovăm? Chiar și Pera am văzut că folosește foarte multe jucătoare străine la echipa lui de club. Dar, face lucrul ăsta ca să țină pasul cu echipele astea de prin București și cu cele care aduc jucătoare străine pe bandă rulantă. În plus, are și el un obiectiv de îndeplinit la echipa de club și nu stă nimeni după tine să crești și să promovezi jucătoarele noastre române. Îmi e teamă că vom merge acum la Campionatul European și ne vom clasa după locul 12. Iar, dacă vom face acest lucru, atunci e clar că am ajuns cu handbalul feminin în situația handbalului masculin românesc. Consider că doar printr-o minune vom intra în locurile 8-10. Nu avem cum să ne mai facem o națională de top, dacă noi nu ne vom trezi. Dar, chiar și dacă le aveam pe Neagu, Pintea și Buceschi, tot pe locurile astea ne clasam”, și-a început Tadici discursul.
În continuare, fostul selecționer al României, Gheorghe Tadici, ne-a vorbit și despre soluția pe care el o vede cea care să ducă la revigorarea handbalului românesc.
„Trebuie să ne facem din nou un mediu propice pentru performanță, atât la echipele de club, cât și în jurul echipei naționale. Trebuie de urgență să ne folosim de Legea Novak, nu e nicio discriminare pentru nimeni cu 40 la sută jucătoare române pe teren. E în favoarea sportului și al handbalului feminin românesc această lege. Trebuie să reintroducem regula U21 și regula U23, iar pe foaia de arbitraj trebuie să avem opt jucătoare române și opt din străinătate. Dacă nu vom facem de urgență aceste lucruri ne vom duce rău de tot la vale cu handbalul feminin.
Cu cine mai vreți să mai jucăm acum la Campionatul European? Voi știți cum se procedează în Norvegia? Cei de acolo știu să își crească junioarele și nu aruncă mii de euro pe jucătoare, așa cum o facem noi. Bine, noi aruncăm cu miile de euro pe jucătoarele străine. În Norvegia, salariile maxime sunt undeva la 6.000-7.000 de euro. Noi dăm de la 10.000 de euro până în 20.000 de euro și Liga Campionilor tot nu o mai câștigăm. Aruncăm și cu banii publici pe astfel de jucătoare din străinătate cu salariile despre care v-am spus. Revenind la Norvegia, acolo, după ce termini junioratul, joci pentru un an-doi pe 600-700 de euro ca indemnizație, sau cam așa ceva. Apoi, în cazul în care confirmi la echipa unde joci, îți vor face contractul propriu zis. Ei nu aruncă din prima cu miile de euro, iar eu v-am spus care e cam cel mai mare salariu în Norvegia, 6.000-7.000 de euro”, a spus Tadici.
Fostul selecționer ne-a vorbit și despre retragerile de la echipa națională, dar și despre alte jucătoare.
„Consider că Neagu și Crina Pintea au luat cele mai bune decizii. Ele aveau o vârstă, iar acum a început un ciclu olimpic.
Teoretic, dacă ai ajunge la Olimpiadă, Neagu și Pintea vor avea vârste care nu le-ar mai permite să joace la un asemenea nivel. Buceschi? La ea acum ați aflat voi presa, dar se știa mai demult că ea nu vrea să mai vină la națională, iar dragoste cu forța nu se poate. Ușa naționalei trebuie să fie deschisă pentru toată lumea, atât la venire la lot, cât și la plecare. Nu simți că mai vrei să joci, deși ai doar 31 de ani, nu mai joci. Punct!
Dindiligan? De ce nu ați mai văzut-o pe la lot? Simplu! Eu o cunosc foarte bine. Eu am promovat-o! Dar am înțeles că în ultimele dăți, deși se intenționa convocarea ei, totuși ea anunța că nu vine. Am înțeles că a refuzat de vreo trei ori, ba sub pretextul unor accidentări, ba din alte motive.
Cristina Laslo? Aici, Pera e cel mai în măsură să vorbească, dar trebuie să înțelegeți un lucru. Indiferent de nume, la națională trebuie să fie o conduită și o disciplină de fier. Nimeni nu e mai presus de nimeni. Dar, totuși, am înțeles că Laslo a avut și o accidentare.
În final, dacă tot am vorbit și despre Pera, eu consider că el este cel mai potrivit să conducă echipa națională. Are un staff foarte bun, iar el e unul dintre cei mai buni antrenori ai noștri și se află la o vârstă care îi permite să aibă energia necesară pentru a lupta să facă performanță”, a încheiat Tadici.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER