Gloria Bistrița s-a întărit considerabil în această vară, cu obiectivul de a reveni pe podium în handbalul feminin.
Clubul are, totodată, un proiect însemnat pentru dezvoltarea handbalului în zonă și a dat lovitura prin transferul soților Mihaela și Claudiu Evi la Bistrița, printre cei mai titrați antrenori din sectorul juvenil în ultimul deceniu.
Gloria Bistrița este deja în cantonament la mare, unde încearcă să pună bazele unui sezon pentru a reveni în cupele europene. Antrenorul Horațiu Pașca a întărit echipa cu cinci jucătoare și așteaptă următorul sezon cu mare încredere. Selecționerul naționalei de junioare a oferit un interviu pentru ProSport, în care a vorbit despre așteptările pentru sezonul 2020-2021, dar și despre cel mai nou proiect, înființarea echipei a doua.
Pentru început v-aș întreba cu ce obiective ați plecat la drum? La ce transferuri am văzut că s-au făcut, cred că o să fie una dintre cele mai echilibrate sezoane de până acum. Cel puțin 7-8 echipe se luptă pentru cele patru locuri de cupe europene, lucru pe care ni l-am propus și noi. Cu acest gând plecăm la drum, să ne clasăm la final pe un loc care să ne permită participarea în cupele europene. Plecând de la acest obiectiv, orice se poate mai mult, e binevenit.
Sunteți mulțumit de lotul avut la dispoziție? Cred că am unul dintre cele mai echilibrate loturi de când am promovat în 2016. Avem jucătoare bune pe toate posturile, fiecare poziție este dublată. Unul dintre atu-urile noastre va fi că noi am transferat destul de puțin. Dacă stau să mă gândesc, am făcut doar trei transferuri, Raluca Băcăoanu, Andreea Târșoagă și Natalia Savchyn. Celelalte două fete aduse în această vară, Almudena Rodriguez și Ana Maria Măzăreanu, sunt de fapt reveniri. Nu au niciun fel de problemă de adaptare, nu am schimbat nimic de când ele s-au transferat în 2019 de la Gloria, e ca și cum nici nu ar fi fost plecate. Am transferat puțin în poziții esențiale, pentru postul de pivot, inter stânga, unde aveam doar câte o jucătoare de valoare. Acum consider că suntem destul de echilibrați și cred că și destul de legați, mai omogeni.
„Avem acum încă o soluție bună pentru postul de pivot, pentru că în ultimii ani am cam tras de Dana (n.r. Rațiu). În 4 ani, a fost aproape singură pe post, aproape 60 de minute din 60 în teren. Mă mir că este încă în picioare”, Horațiu Pașca, antrenor Gloria Bistrița
Mai poate să apără vreo achiziție sau ați închis lista? Din punctul meu de vedere s-a închis, dar orice sportivă de mare valoare care și-ar dori să vină la Bistrița, este binevenită. La ora asta am însă exact lotul pe care mi l-am dorit.
Pe cine vedeți principala favorită la titlu? CSM București rămâne principala favorită la titlu. Atât timp cât o are în teren pe Cristina Neagu, iar pe lângă ea jucătoare precum Crina Pintea, Denisa Dedu. Odată și cu venirea lui Sandy Barbosa, a celorlalte transferuri pe care le-au efectuat, au în continuare prima șansă. Sigur, nu trebuie subestimată nici Vâlcea. Au făcut și ei niște transferuri importante, s-au întărit.
Baia Mare? Baia Mare a transferat multe jucătoare, iar în prima parte a sezonului vor avea probleme de omogenitate.
Deci va fi o luptă în doi la titlu și în acest sezon? Posibil să fie o luptă în doi, dar CSM București și Vâlcea vor avea multe meciuri foarte grele. Pentru prima dată cred că echipele care își doresc o calificare în cupele europeană, cele clasate în zona locurilor 3-7, sunt destul de echilibrate. Cred că aici intră Baia Mare, Buzău, Bistrița, de ce nu, Brăila, Craiova.
Posibil astfel să se piardă mai multe puncte și la indirecte? Programul echipelor CSM București și SCM Rm. Vâlcea va fi mult mai complicat decât al celorlalte competitoare și cred că acest lucru va conduce și la pierderea unor puncte. Oboseala își va spune cuvântul la un moment dat. Vor avea viață grea!
Din această vară, Gloria Bistrița va avea și echipa a doua în Divizia A. De asemenea, va avea o piramidă completă. Până la junioare 3 va avea propriile grupe, iar la categoriile J1 și J2 va avea o colaborare cu LPS Bistrița.
„În momentul în care am plecat la drum cu cele 14 grupe de junioare IV în județ, m-am gândit că acest proiect trebuie să aibă o finalitate. Copiii trebuie să crească parcurgând niște etape firești. Astfel, varianta normală era apariția echipei a doua, ca o anticameră pentru prima ligă. Vorbim despre o echipă de tineret, din care vor face sportive cu reale calități din țară și bistrițence care vor parcurge toate etapele de la copii și juniori și nu vor avea loc să promoveze direct la echipa mare. Vor avea astfel loc unde să joace, să reușească să crească în valoare și să se apropie de nivelul primei echipe. Cu acest obiectiv pleacăm la drum”, ne-a declarat Horațiu Pașca.
Proiectul a căpătat valoare din momentul în care Gloria Bistrița a reușit să transfere printre cei mai titrați antrenori din sectorul juvenil în ultimul deceniu, Mihaela și Claudiu Evi, care au cucerit în această perioadă șase titluri de campioni și au jucat în alte trei finale.
„În momentul în care am văzut că acest club se poate dezvolta, i-am sunat prima dată pe soții Evi. În condițiile în care an de an câștigi campionate la copii și juniori, ești în finale doar cu munca ta, fără să transferi nimic de afară, se poate spune că ești cel mai bun. Am avut o discuție tare deschisă, le-am povestit despre proiect și le-am spus că îi văd făcând parte din el. Cred că oamenii care împărtășesc aceeași viziune, ajung să lucreze împreună. M-am bucurat foarte mult că Mihaela și Claudiu Evi au acceptat să vină la Bistrița, sincer, nu prea credeam. Știu ce înseamnă pentru ei Tg. Mureș, știu că și-ar fi dorit din toate punctele de vedere să ridice ceva la ei acasă. Nu mă bucur de necazul altuia, ci mă bucur pentru mine, că au acceptat oferta mea și au venit la Bistrița. Cred că au adus un plus de valoare. Astfel, tot ce înseamnă liga a doua și tot ce înseamnă o piramidă la copii și juniori va fi una de calitate”, a concluzionat Horațiu Pașca.
Surse foto: Sport Pictures și CS Gloria 2018 Bistrița Năsăud – Facebook
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER