Goran: „Astă-seară se face o chermeză, mai trebuia o găleată, o sticlă de ulei, două pungi cu făină, să fie împărțite delegațiilor”. Campionul mondial a atras atenția asupra „organului de conducere, Consiliul de Administrație”

Au rămas mai puțin de 24 de ore până la alegerile programate la Federația Română de Handbal, iar candidații care s-au înscris în această competiție încearcă să-și asigure și ultimele voturi pentru ca din 15 februarie să fie la masa celor care vor decide destinele handbalului în următorii 4 ani. În această campanie s-au spus multe lucruri, și de bine și de rău, rămâne ca membrii Adunării Generale să tragă mâine concluziile, atunci când își vor exprima opțiunile.

Gheorghe Goran, campion mondial în 1970, un susținător al Narcisei Lecușanu și pentru că „EHF și IHF ne-a transmis un semnal, prin faptul că au cooptat-o în forurile internaționale” după cum a precizat, a atras atenția asupra unui alt aspect. Faptul că viitorul Consiliu de Administrație, organul de conducere al FR de Handbal între două Adunări Generale, riscă să fie „populat” din nou de foști arbitri. La aceste alegeri, pentru Consiliul de Administrație, candidează nu mai puțin de 16-17 foști arbitri, câțiva actuali observatori.

„Întotdeauna în sportul de mare performanță, ponderea în decizii a fost 80% a tehnicienilor, foștilor sportivi și 20% a arbitrilor, astfel încât această disciplină să progreseze. Problema federației după alegerile din 2014, care au fost de fapt niște numiri pe linie de partid realizate la mai multe federații, nu numai la handbal, s-a ajuns ca organul de conducere al FRH, Consililiul de Administrație, să fie format din mulți arbitri. Aceștia și-au impus punctul de vedere, inclusiv prin Comisia de Observatori, Comisia de Competiții. Culmea, președintele și-a luat ca și consilier tot un fost arbitru, pe domnul Jean Mateescu. Aceasta este situația actuală, iar primele măsuri care s-au luat după alegeri a fost obligativitatea observatorilor, mărirea în două rate a baremurilor. Apoi, au venit promovarea fiilor în arbitraj, unii chiar la nivel internațional. La nivelul observatorilor au fost promovați tot foști arbitri, nu există niciun fost sportiv. Și bineînțeles, a fost promovat la nivelul observatorilor și cumnatul președintelui, care nu știu ce expertiză are. Ca o consecință, în Consiliul de Administrație a fost mărit apoi și salariul președintelui, care a ajuns să aibă o indemnizație mai mare decât șeful statului”, a declarat Gheorghe Goran

Ce a mai spus, printre altele, fostul director tehnic al echipelor naționale:

„Departamentul tehnic din federație, Comsiile au un rol decorativ”

„Din cei vreo 60 de jucători străini la masculin, doar pe vreo patru i-am văzut evoluând la Campionatul European. Așadar, nu prea se respectă așa-zisele reguli, criteriile de valoare”

„S-au împlinit 80 de ani de la înființarea Federației în acest mandat. Ați văzut să organizeze Federația ceva pentru a marca acest eveniment? Astă-seară se face o chermeză, mai trebuia o găleată, o sticlă de ulei, două pungi de făină, ca să împartă delegațiilor. Dacă acesta este modul de a organiza alegeri, nu știu dacă mai merită această conducere să ceară votul Adunării Generale”.

„Pe banca tehnică a echipei naționale a apărut acest domn Pintea. Nu știu meritele domnului Pintea în handbalul românesc de mare performanță, dacă mi le spune… Măcar dacă erau acolo domnii Din și Dinu, spuneam și eu da, arbitri de mare răsunet, i-am văzut și eu de două ori arbitrând la Mondiale. Domnul Pintea mai este și pe bancă la CSM București, nu știu ce expertiză are.

„Dacă l-aș pune pe domnul Pascual 4 ani la Steaua și l-aș muta pe domnul Stângă la FC Barcelona, aș fi curios dacă selecționerul României, cu același buget pe care îl are la ora actuală CSA la handbal, ajunge în Final 4-ul Ligii Campionilor. Dacă da, jos pălăria! Dar eu sunt convins că domnul Stângă rămâne acolo sus cu FC Barcelona, cu aceeași echipă și același buget”

„Să-ți bagi joc de antrenorii români și să-l aduci pe spaniolul care a stat primele etape pe bancă la CSM pentru că are expertiză, este bătaie de joc”

„Dacă ne permitem ca la un Campionat Mondial feminin să mergem fără cinci din cele mai bune jucătoare la un turneu final, este trist. Nu avem un număr așa de mare de jucătoare de valoare, ca Franța, Norvegia, să facem așa ceva”

„După ce o să ajungem în 2020 și nu o să ne calificăm la Jocurile Olimpice, mă refer în special la băieți, se va veni și se va spune că obiectivul următor va fi 2024. Și mai plătim câteva sute de mii de euro, asta este realitatea”

„Domnul președinte nu mai are expertiză pentru a coordona FR de Handbal, iar măcar 2-3 din cei 7-8 arbitri ar trebui să dispară din Consiliul de Administrație”

 

Publicat: 13 02. 2018, 14:16
Actualizat: 15 02. 2018, 12:26