„Gyor este cea mai bine organizată echipă din Europa”. Răbdarea și inspirația – calitățile pe care Tone Tiselj le apreciază la câștigătoarea Ligii. Cum poate să o bată Baia Mare pe Gyor

Tone Tiselj și Martin Ambros au fiecare câte două Ligi ale Campionilor câștigate în carieră. Cei doi se întâlnesc duminică (ora 18:30, Digi 1), în meciul HCM Baia Mare – Gyor, o șansă mare pentru campioana României să urce în Grupa 2 din Main Round-ul Ligii Campionilor. Baia Mare (2 puncte) e ultima clasată, la două puncte de Metz, locul 4, și la un punct de Savehof. Primele patru echipe merg în sferturile de finală. Înainte de jocul cu dubla câștigătoare a Ligii, Tone Tiselj a acceptat să vorbească pentru ProSport despre prima lună petrecută la Baia Mare, dar și despre meciul cu Gyor

Dublu câștigător al Ligii Campionilor cu Krim Ljubljana și fost antrenor la echipe uriașe din handbalul mondial, precum Celje Pivovarna Lasko, Gorenje Velenje, KIF Kolding sau Buducnost Podgorica. Tone Tiselj se află la una dintre cele mai mari provocări din carieră. Slovenul de 53 de ani are ca misiune calificarea echipei în Final Four-ul Ligii Campionilor din 2016, dar și câștigarea unui nou event. Până atunci, însă, Tiselj, care a câștigat cinci jocuri disputate pe banca echipei băimărene, spune că fiecare meci este important, indiferent de rezultat, vizând creșterea nivelului de joc al campioanei României. Jocul cu Gyor devine, însă, extrem de important în economia grupei 2 a fazei principale a Ligii Campionilor, mai ales după ce Metz a cedat acasă cu Savehof. O victorie în fața lui Gyor ar propulsa-o, astfel, pe Baia Mare cu șanse mari la calificarea în faza următoare. Ce crede, însă, Tiselj? Puteți afla în rândurile de mai jos!

„Engleza, limbă oficială la Baia Mare”

Domnule Tiselj, de ce ați acceptat oferta echipei băimărene?
Veneam după o perioadă de pauză, am avut nevoie de această perioadă, în care nu am făcut mai nimic, doar m-am odihnit. Oferta a fost, de fapt, o mare provocare, pe care am acceptat-o fără să stau prea mult pe gânduri.

Ce v-a făcut să acceptați propunerea? Ce știați despre handbalul românesc?
Oooo, destul de multe! Aveți un handbal bine dezvoltat. Sunt aici pentru prima dată în carieră, dar respect mult handbalul românesc. Gațu, Voina, Birtalan, Gruia au fost niște handbaliști senzaționali, pe care i-am admirat mult. Apoi, am lucrat cu pivotul Eremia Pîrîianu, apoi cu Luminița Huțupan-Dinu și cu Simona Gogârlă. Dar și cu Talida Tolnai, Oana Manea sau Patricia Vizitiu. Mi-au plăcut mult și Amariei sau Lecușanu, două jucătoare senzaționale.

Cum ați găsit echipa la Baia Mare?
Vreau să spun că fostul antrenor, Costică Buceschi, a făcut o treabă foarte bună, calificând echipa pentru prima dată în Liga Campionilor. Victoria contra Viborgului a fost una specială atunci. În acest an, a mai fost făcută o injecție financiară, au venit niște jucătoare foarte bune, iar rezultatele trebuiau să fie mai bune.

Și nu s-a întâmplat asta. De ce?
Cred că principala problemă a fost comunicarea. Am găsit un grup care nu comunica foarte bine. Și cred că a fost nevoie ca limba oficială a vestiarului să fie engleza, așa toată lumea înțelege și e mult mai ușor.

Nu se pierde din identitatea echipei?
Nu, de ce? Dacă ne uităm în sport, toate echipele de succes au mulți străini. În NBA, campioana, San Antonio Spurs, a avut șapte străini care au ajutat-o să ia titlul. Iar Parker, Ginobili, Diaw sau chiar Duncan – născut în Insulele Virgine – erau jucători de bază. Apoi Chelsea, Manchester City sunt echipe în care englezii sunt minoritari, au existat momente când nu au avut niciun englez pe teren. Uită-te și la ruși, la baschet. Cât sunt ei de conservatori, au câștigat aurul european în 2007 cu un antrenor american și un conducător de joc naturalizat, tot american.

Da, dar…
Încă ceva: eu cred că fiecare străin care vine aici, studiază cultura și învață ceva despre echipă. Ei trebuie să știe tradițiile…


Baia Mare – Gyor 21-33 și Gyor – Baia Mare 28-26 au fost meciurile disputate în sezonul trecut în Liga Campionilor

„Au o echipă senzațională”

Ați câștigat cu Savehof, vă gândiți acum la un parcurs cât mai lung în Ligă?
Nu, nu, nu!!! Să nu ne grăbim. Eu nu sunt un om care se gândește doar la o singură victorie. Eu îmi imaginez o traiectorie ascendentă a echipei pe termen lung. E nevoie de răbdare și timp pentru a crește ca o echipă. Primele semne sunt îmbucurătoare, evident, fetele s-au achitat excelent de sarcini în acest meci. Dar îmi doresc un parcurs cât mai lung, evident!

Urmează un meci cu Gyor, câștigătoarea ultimelor două Ligi ale Campionilor. Ce ați dori să împrumutați de la Gyor?
În primul rând, organizarea. E cea mai bine organizată echipă din Europa. Și a avut nevoie de ani buni să ajungă acolo. Vedeți ce înseamnă răbdarea? Au fost în semifinale de câteva ori, au pierdut și finale și nimeni nu a oprit proiectul. Eu cred că asta dovedește cât de implicați sunt oamenii de acolo.


Ambros Martin, omul care a dus Gyorul către două Ligi ale Campionilor la rând

…și un duel cu Martin Ambros, și el dublu câștigător al Ligii.
E un antrenor excelent, un antrenor care cunoaște mult handbal și a maximizat potențialul acestei echipe. A avut rezultate foarte bune și în Spania, și la Gyor, ceea ce nu e o coincidență

Care credeți că e punctul forte al lui Gyor?
Cred că anul acesta au reușit să pună pe roate o echipă senzațională, un Dream Team, poate cea mai bună echipă din istoria handbalului! Rivalizează, cu siguranță, cu Slagelse sau Viborg-ul care a câștigat și ea două Ligi consecutive. Dar au avut ghinion cu niște accidentări grave, plus niște fete care nu au mai putut juca, fiind însărcinate. Astfel că pot fi bătute!

Cum?
Nu dezvălui nimic, dar spun doar că noi avem nevoie de un joc perfect, în timp ce Gyor trebuie să greșească. E cel mai ușor meci pentru fetele mele, pentru că știu la ce să se aștepte.

ȘTIAȚI CĂ‚ AVEM O PAGINĂ‚ DE FACEBOOK DEDICATĂ‚ HANDBALULUI?

Publicat: 07 02. 2015, 23:45
Actualizat: 08 02. 2015, 00:03