Handbalul din Europa, „rupt în două”! 52,83% din competițiile naționale au fost încheiate în afara terenului. EHF poate stinge toate „conflictele” din România, Franța și Ungaria | ANALIZĂ
Ungaria a anunțat azi că a pus punct final sezonului 2019-2020, atât la feminin, cât și la masculin.
Handbalul maghiar este un vector foarte important la nivel continental, cel puțin la nivel de cluburi, având în vedere că în Ranking-ul EHF este pe locul 1 la feminin și pe locul 4 la masculin. În ambele cazuri, vecinii au echipe care se luptă an de an pentru câștigarea Ligii Campionilor. Așadar, decizia lor nu poate fi trecută cu vederea. O astfel de măsură mai transmite încă un lucru. Budapesta nu pare foarte dispusă să organizeze un Final al Ligii Campionilor la feminin cu opt echipe în luna iunie.
Situație tare complicată în România și Franța la feminin, dar EHF poate stinge „conflictele”
Tot azi, într-un interviu acordat pentru ProSport, Cristina Vărzaru, secretarul general al FR de Handbal, a susținut că intenția forului este ca sezonul 2019-2020 să se decidă pe teren, ideal până în 30 iunie. Cu un program modificat, meciuri mai puțin disputate la masculin, dar un calendar care să fie dus la bun-sfârșit. Același anunț l-a făcut și Bundesliga (masculin), care a fixat ca termen de reluare a sezonului 16 mai. În România este și o situație tare încurcată la feminin, în lupta pentru titlu. Vâlcea și CSM București sunt la egalitate de puncte, SCM este lider la momentul întreruperii campionatului și are avantajul rezultatelor directe, dar CSM are un meci mai puțin disputat. Un alt aspect care nu trebuie omis, azi există și o ierarhie influențată de excluderea Coronei Brașov!
O situație la fel de încurcată, adică egalitate de puncte în lupta pentru titlu, mai este în Franța la feminin (Brest – Metz) și a mai fost în Ungaria la masculin (Veszprem – Pick Szeged), până când federația maghiară a luat o decizie cât se poate de dură, dar cu acordul sută la sută a celor 11 membri din Consiliu. În mod normal, EHF poate stinge aceste „conflicte”, dacă invită toate aceste formații în viitoarea ediție a Ligii Campionilor și chiar și pe Siofok, căreia i s-a făcut o mare nedreptate în Ungaria, într-un Consiliu în care patru din cele 11 voturi au fost exprimate de patru foste și actuale jucătoare de la Gyor și Ferencvaros, precum Anita Görbicz, Erika Kirsner, Katalin Pálinger și Bojana Radulovics. Ungaria a decis ca pentru cupele europene să fie luat în considerare clasamentul din sezonul 2018-2019. Ori în acest fel a fost avantajată FTC Rail Cargo pentru a fi sigură de locul în Liga Campionilor, deși Siofok i-a luat fața în acest sezon.
Ungaria a urcat la peste 50% procentajul competițiilor care s-au închis
Din punct de vedere statistic, Ungaria a făcut azi ca procentul națiunilor care au hotărât să pună punct final sezonului să treacă de 50%. Dintre cele 53 de națiuni analizate, 24 la feminin și 29 la masculin, cele care în principiu pot intra cu echipe în primele două competiții din cupele europene, 13 la feminin și 15 la masculin au pus punct final, adică 52,83%.
Sunt câteva cazuri particulare, cum ar fi Cehia – Slovacia (feminin) sau Belgia – Olanda (masculin), care au avut întreceri comune. După ce s-a pus punct final în Mol League (Cehia – Slovacia) a rămas în suspans dacă națiunile își vor desemna fiecare campioana în urma unor play-off-uri. Dar Slovacia a anunțat că totul s-a închis în sezonul 2019-2020, în toate competițiile naționale. Cehia, la fel, a declarat închis campionatul masculin și probabil că nu va pune în mișcare nici o competiție nouă la feminin.
După modul cum au procedat țările în stabilirea clasamentelor finale, părerile au fost oarecum împărțite. Unele au acordat titlul după ultima etapă disputată, altele au decis să nu desemneze campioane.
La masculin, procentajul în Top 15 este sub 50%. Germania și Franța țin deocamdată steagul sus! În handbal nu s-a acționat de la bun început unitar ca și la fotbal
În ceea ce privește marile națiuni, statisticile evidențiază următoarele lucruri. În sectorul feminin, la nivelul primelor șapte națiuni, cele care contează de fapt și care dau ora exactă, lucrurile stau în felul următor: Ungaria, Danenamarca, Germania și Norvegia au spus stop, iar două au acordat titlurile, două nu au anunțat campioane. România și Rusia și-au exprimat intențiile de a continua sezonul, în timp ce Franța va lua o decizie în jurul datei de 15 aprilie.
La masculin, putem vorbi de mai multe campionate tari. Până la locul 15 în Ranking EHF pentru sezonul 2020-2021 au încheiat sezonul Ungaria, Danemarca, Polonia, Suedia, Slovenia și Elveția. În procente, 40%! Germania și Franța, cele mai puternice campionate din lume, dar și Spania, Croația ori Portugalia sunt încă în așteptarea unor decizii definitive. Foarte probabil, Germania și Franța vor fi, foarte probabil, cele mai importante repere pentru tot sezonul care a mai rămas „deschis”.
În orice caz, EHF are deja semne mari de întrebare și este la rândul ei sub mare presiune pentru a se ține de acel studiu de fezabilitate, după ce Ungaria și Danemarca au spus stop. Cel puțin în handbal nu s-a acționat de la bun început unitar ca și la fotbal, pentru a fi prelungit sezonul peste vară în Europa. Mai mult, Franța a transmis EHF-ului printr-o scrisoare faptul că întrecerile naționale ar fi trebuit să aibă prioritate în luna iunie! Așadar, care va fi finalul sezonului 2019-2020?
Mai jos vă prezentăm situația exactă în fiecare națiune din handbalul european, cele care contează mai mult sau mai puțin în Ranking-ul 2020-2021.
Feminin
- Ungaria sezon încheiat nu s-a acordat titlul
- Rusia în așteptare –
- România în așteptare –
- Danemarca sezon încheiat Team Esbjerg
- Franța în așteptare –
- Norvegia sezon încheiat Vipers Kristiansand
- Germania sezon încheiat nu s-a acordat titlul
- Macedonia de Nord în așteptare –
- Muntenegru în așteptare –
- Suedia sezon încheiat nu s-a acordat titlul
- Slovenia sezon încheiat Krim Ljubljana
- Croația în așteptare –
- Turcia în așteptare –
- Polonia sezon încheiat MKS Lublin
- Spania în așteptare –
- Austria sezon încheiat nu s-a acordat titlul
- Cehia sezon încheiat nu s-a acordat titlul
- Belarus este în desfășurare –
- Italia sezon încheiat nu s-a acordat titlul
- Serbia în așteptare –
- Slovacia sezon încheiat nu s-a acordat titlul –
- Olanda sezon încheiat nu s-a acordat titlul
- Elveția sezon încheiat nu s-a acordat titlul
- Ucraina în așteptare –
Masculin
- Franța în așteptare –
- Germania în așteptare –
- Macedonia de Nord în așteptare –
- Ungaria sezon încheiat nu s-a acordat titlul
- Spania în așteptare –
- Polonia sezon încheiat Vive Kielce
- Danemarca sezon încheiat Aalborg
- Croația în așteptare –
- Portugalia în așteptare –
- Belarus este în desfășurare –
- Ucraina în așteptare –
- Suedia sezon încheiat nu s-a acordat titlul
- România în așteptare –
- Slovenia sezon încheiat Celje Lasko
- Elveția sezon încheiat nu s-a acordat titlul
- Norvegia sezon încheiat Elverum
- Rusia în așteptare –
- Slovacia sezon încheiat nu s-a acordat titlul
- Finlanda sezon încheiat nu s-a acordat titlul
- Turcia în așteptare –
- Austria sezon încheiat nu s-a acordat titlul
- Islanda sezon încheiat Valur Reykjavik
- Belgia sezon încheiat Achilles Bocholt
- Luxemburg sezon încheiat Esch
- Israel în așteptare
- Olanda sezon încheiat Achilles Bocholt
- Cehia sezon încheiat nu s-a acordat titlul
- Grecia în așteptare –
- Serbia în așteptare –