Handbalul masculin din Capitală nu mai înseamnă doar Steaua și Dinamo. CSM București, prima echipă care are șansa să întrerupă o hegemonie cu 40 de trofee

CSM București s-a pregătit încă de la începutul anului 2014 să câștige titlul cu echipa feminină la sfârșitul acestui sezon, numai că oficialii au primit un bonus neașteptat: posibilitatea de a deveni campioni și cu formația de băieți! Trupa pregătită de Bozo Rudic și Ovidiu Mihăilă au depășit toate așteptările, iar vineri (ora 20:30) va susține primul meci din seria finală a play-off-ului cu Minaur Baia Mare.

  • CSM București are șansa de a deveni a 8-a formație din istoria handbalului românesc care câștigă titlul în Liga Națională și prima din Capitală, în afară de Steaua și Dinamo, care de-a lungul istoriei au adunat 40 de trofee!

Cine ar fi crezut că o echipă care tocmai scapă de retrogradare ajunge în mai puțin de un an să se bată pentru titlu? Exemplele sunt extrem de rare atât în sportul românesc, cât și în afară. Și totuși, în acest sezon competițional avem două formații care și-au depășit cu mult condiția: ASA Tg. Mureș (fotbal), echipă care abia a promovat și este gata să o lase fără titlu pe Steaua, și CSM București (handbal masculin), care a reușit să urce și să demonstreze că handbal masculin în București nu mai înseamnă doar Steaua și Dinamo. Pentru cei care urmăresc fenomenul handbalistic, calificarea echipei CSM București în finala Ligii Naționale masculine este o mare surpriză, aproape nimeni nu-i dădea vreo șansă să ajungă până aici. Conducerea clubului a avut totuși un semnal în vara trecută, iar de atunci a sperat în tăcere într-un astfel de parcurs. „Primul moment în care am crezut că se poate a fost la turneul de pregătire din Ungaria, în care am jucat finala cu Balatonfured, a doua echipă a lui Veszprem. Am făcut câteva meciuri foarte bune și am pierdut finala foarte greu”, a declarat Bogdan Vasiliu, președintele secției de handbal de la CSM București.

Ca și în cazul echipei Minaur Baia Mare (vezi aci), Prosport vă prezintă în cinci puncte, aspectele esențiale care au contribuit la ascensiunea echipei CSM București până în finala Ligii Naționale.

S-au nimerit aproape toate transferurile. Spirit de luptă sârbesc

Echipa susținută de Primăria Capitalei s-a salvat anul trecut de la retrogradare cu ajutorul actualilor jucători din naționala U21, în ultima parte a sezonului fiind adus și sârbul Sasa Marijanac. În vară, oficialii clubului și-au dorit să urce un nivel mai sus, și din dorința de a avea un model pentru echipele de juniori din cadrul centrului, astfel că au decis să aducă și câțiva jucători. Profilul: să nu fie scumpi și cât mai valoroși posibil. CSM a lucrat pe partea masculină cu o impresară din Serbia, care l-a propus antrenor pe Bozo Rudic, dar și un mic comando de jucători din zona fostei Iugoslavii: Mario Blazevic, Krsto Milosevic, Marko Simovic și Milos Kostadinovic. Surprinzător, toți au dat satisfacție și au contribuit pe parcursul sezonului la rezultatele excelente.

Mai mult, acești jucători au implementat echipei spiritul sârbesc de luptă, la care s-au pliat foarte bine Iulian Stamate, Marius Novanc, dar și jucătorii din naționala de tineret. De pe urma acestui aspect a avut de câștigat inclusiv reprezentativa U21, care s-a calificat la Mondiale tot pe spirit de sacrificiu, antrenorul Ovidiu Mihăilă și cei 7 jucători convocați transferând acea putere de luptă și la lot.

Unitatea grupului: „Suntem o superfamilie”

Unitatea grupului poate părea la prima vedere un clișeu, însă acest aspect este un aspect primordial în obținerea unor rezultate sportive. Ca și în cazul echipei Minaur, la CSM jucătorii au devenit și prieteni. „Suntem deja o superfamilie. Băieții sunt  foarte uniți, se vizitează cu familiile sau prietenele”, descrie starea de fapt Bogdan Vasiliu.

Banca mai lungă i-a ajutat

Echipa masculină a avut un lot destul de numeros în acest sezon, aproape la fiecare meci antrenorii Bozo Rudic și Ovidiu Mihăilă fiind nevoiți să lase câte 2-3 jucători în afara echipei. Lotul a fost numeros și echilibrat pe posturi. Din acest motiv, CSM București a fost capabilă să revină în multe jocuri când a fost condusă și chiar să câștige meciuri importante. Cele mai recente exemple au fost în play-off, când formația bucurețteană a făcut 1-0 cu HCM Constanța după ce a revenit pe tabelă, iar decisivul l-a câștigat după ce în ziua precedentă pierduse la 6 goluri. La fel și cu Turda, în jocul doi din semifinale, a fost în stare să întoarcă rapid un handicap de 3 goluri în repriza a doua.

Liniștea financiară

După un parcurs foarte bun în prima jumătate a sezonului regulat, în care CSM București s-a aflat și pe prima poziție, conducătorii au avut posibilitatea să-și mai întărească echipa cu trei jucători importanți, Marius Stavrositu, Ramon Șomlea și Pal Wetterebrandt, handbaliști care aveau să dea și mai mare greutate echipei.

Lipsa presiunii rezultatelor

La CSM București presiunea cea mare a fost pe echipa feminină, în care s-au făcut investiții mult mai mari, de nivelul fazelor superioare ale Ligii Campionilor. În schimb, băieții au plecat la drum cu obiectiv locurile 1-8, așadar un obiectiv la îndemână. „Nu a fost presiune, dar băieții și-au dorit foarte mult să ajungă până aici”, a concluzionat Bogdan Vasiliu. Iar dacă tot au ajuns până în finală, „cesemiștii” speră să dea și cea mai mare lovitură din istoria handbalului românesc pe plan intern, un titlu de campioni.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Publicat: 20 05. 2015, 14:51
Actualizat: 20 05. 2015, 15:30