„Handbalul nu e baschet, dar asta e situația”. Mondialul de handbal din Qatar arată o nouă tendință: protejarea integrității jucătorilor. Numărul eliminărilor a crescut cu 27% față de ediția din 2013

Campionatul Mondial de handbal masculin din Qatar a ajuns în faza sferturilor de finală, în care s-au calificat șapte echipe din Europa și una din Asia. Cu excepția rezultatului de egalitate dintre Argentina  și Danemarca (scor 24-24), care a și condus către un sfert de finală între reprezentativa nordică și Spania, turneul final nu a oferit surprize majore. În schimb, Mondialul a venit cu o premieră: medie de 11 eliminări pe meci!

  • Programul sferturilor de finală: Croația – Polonia (ora 17:30), Germania – Qatar (17:30), Franța – Slovenia (ora 20:00), Danemarca – Spania (ora 20:00).

Mondialul de handbal din Qatar arată o nouă tendință în handbal, intenția forului internațional de a proteja integritatea jucătorilor. În condițiile unui ritm de joc și a unei agresivități sportite în ultimii ani, numărul de accidentări a crescut exponențial. Una dintre accidentări, cea a polonezului Karol Bielecki, rămas fără un ochi în urma unui meci oficial, a uluit întreaga lume handbalistică.

S-a ajuns astfel la concluzia că trebuie luate măsuri pentru a fi diminuat numărul jucătorilor care suferă în urma duelurilor tari. Astfel, cine a urmărit turneul final a putut sesiza numărul mare de eliminări acordate inclusiv pentru împingeri, fără ca jucătorul să se afle în săritură, sau pentru aproape orice contact la pătrunderea extremelor către poartă.

Statistica evidențiază clar câteva aspecte. La Mondialul din 2013, găzduit de Spania, arbitrii au arătat, în medie, 3,97 eliminări / echipă. Așadar, o medie de 8 eliminări pe joc. Doi ani mai târziu, în Qatar, aceste cifre au crescut considerabil: 5,58 eliminări / echipă în faza grupelor, ceea ce înseamnă o medie de 11 eliminări pe joc, adică șase minute în plus de inferioritate! În procente, creșterea este de 27% în doi ani!

Spre exemplu, la partida Franța – Egipt a fost „măcel”, s-au arătat nu mai puțin de 17 eliminări. Practic, mai bine de o repriză de handbal, o echipă sau alta a jucat în inferioritate.

„Dacă în trecut, în cazul extremelor, un mic atac la șold era trecut cu vederea, acum se sancționează. În momentul în care extrema a pătruns efectiv nu mai ai voie să o atins. Îmbrâncelile care au ca efect o căzătură, tamponul frontal al unui atacant sunt, de asemenea, sancționate în prezent. Practic, orice mână de la piept în sus se sacționează cu două minute eliminare”, ne-a declarat arbitrul internațional Sorin Dinu.

România nu a avut niciun cuplu de arbitri la Campionatul Mondial, fiind prima competiție majoră din ultimii ani fără cuplu din țară. „Toate măsurile luate în ultima vreme au ca scop protejarea integrității jucătorilor. Nu am avut brigadă la acest Mondial, astfel că nu știm încă exact care au fost sarcinile trasate arbitrilor, dar cu siguranță că vom fi informați. Apărătorii vor trebui să caute minge. Nu e baschet, dar asta este situația”, a susținut Alin Cârligeanu, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Publicat: 28 01. 2015, 13:30
Actualizat: 28 01. 2015, 13:45