Oltchim nu mai este pe hartă, dar handbalul românesc are continuitate în grupele Ligii Campionilor, după ce HCM Baia Mare a bătut în mai puțin de 48 de ore două formații din Danemarca în turneul de calificare. România și-a salvat astfel locul la „masa bogaților” și va continua să-și măsoare forțele la cel mai înalt nivel în handbalul feminin. HCM-ul e perceput deja ca noul Oltchim, însă mesajele venite dinspre Baia Mare după calificare sunt clare: „Nu ne comparați cu Vâlcea!”. Din punct de vedere financiar, diferența dintre cele două combantante pare uriașă. Pentru sezonul 2013-2014, vicecampioana României are un buget de aproximativ 700.000 de euro, adică de vreo cinci ori mai mic decât cel al Oltchimului de anul trecut. „Este un buget care ne ajunge atât pentru campionat și Cupa României, cât și pentru grupele Ligii Campionilor”, spune Liviu Bala, directorul executiv al HCM-ului.
Nici ca loturi, Baia Mare și Vâlcea nu pot fi comparate. Oltchim a avut în sezonul trecut o echipă împărțită în două ca proporție între jucătoarele aduse din afară și cele din țară. Echipa lui Costică Buceschi este formată sută la sută din jucătoare autohtone, inclusiv Gabriella Szucs, care reprezintă Ungaria, fiind născută la Oradea. „Suntem o echipă modestă, la locul ei, fără titulare și rezerve. De altfel, și la meciul cu Holstebro s-a văzut că linia a doua a fost la același nivel ca și prima”, susține Liviu Bala.
Ca pe vremea Minaurului
HCM Baia Mare va juca în grupa A a Ligii Campionilor, în fața unor echipe consacrate, Györ, Thuringer și Hypo Viena. Numele adversarilor nu le dau însă fiori maramureșenilor. „Cu ce public avem în Baia Mare, nu ne bate nimeni acasă, nici măcar Györ. În primă fază ne dorim să prindem măcar locul 3, care să ne permită să continuăm în Cupa Cupelor și să visăm la finală. Dacă jocul rezultatelor ne ajută, atunci încercăm să mergem și mai departe în Liga Campionilor”, afirmă directorul executiv al HCM-ului.
Interesul pentru handbal a crescut enorm în Baia Mare în aceste zile. De fapt, a reînviat după câțiva ani în care fosta mândrie a maramureșenilor, Minaur, a intrat într-un con de umbră. „Au început să curgă cererile pentru abonamente. Am vândut deja 600, dar până la startul Ligii Campionilor sperăm să avem sold-out, adică să oferim 2.300 de abonamente”, spune Liviu Bala. Prețul unui abonament la meciurile HCM-ului este de 200 de lei (cupe europene și campionat), iar ca bonus fanii vor avea acces și la toate jocurile Minaurului!
30 de meciuri au asigurate, cel puțin, fanii băimăreni în prețul unui abonament
100.000 de euro este suma pe care HCM-ul o poate strânge din vânzarea abonamentelor în acest sezon
HCM debutează pe 6 octombrie, la Thuringer. Primele două clasate merg în grupele principale
„Grupa morții”
Simona Spiridon, revenită la Hypo, ia în considerare și Baia Mare în lupta pentru calificare
Simona, te așteptai să ajungă Baia Mare în grupa voastră? Mi-am dorit sincer ca HCM să se califice pentru a nu dispărea handbalul de calitate din România. Am știut că le va fi foarte greu cu formațiile din Danemarca, dar am crezut în Baia Mare.
Cu ce te-a surprins HCM-ul? Nu m-a surprins Baia Mare, cât Holstebro. Să fii vicecampioana Danemarcei sau deținătoarea Cupei EHF și să te prezinți în halul acesta… Înseamnă că handbalul românesc a urcat peste cel danez.
Cum vezi grupa cu Györ, Thuringer și Baia Mare adversari? Va fi grupa morții. Cine se califică, are șanse și pentru mai departe. Györ are prima șansă, dar cu accidentarea lui Gorbicz se pot întâmpla multe.
Cum vezi Baia Mare ca adversar? Unul foarte aprig. Baia Mare are deja o echipă omogenă și îmi place că are numai fete din țară. Deci se poate face treabă și cu material românesc. În plus, HCM va avea și un public fierbinte în spate. Și antrenorul nostru (n.r. – Morten Soubek), care a fost la meciuri, a rămas impresionat. Mi-a spus că nu ne va fi deloc ușor cu atmosfera de acolo. Altcineva mi-a povestit că nici la „U” Cluj – Györ nu a fost o asemenea atmosferă cum a fost în Baia Mare.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER