HCM Constanța riscă să devină un nou caz Oltchim. Campioana României la handbal masculin se confruntă cu probleme financiare

  • HCM Constanța nu a mai putut accesa o sumă de bani aprobată în martie de Consiliul Județean Constanța, aproximativ 4 milioane de lei (în jur de 900.000 de euro), aceasta fiind blocată de Curtea de Conturi.
  • Campioana României și-a anulat un cantonament în Serbia, iar ultima șansă pentru salvare o reprezintă Primăria Constanța

HCM Constanța trece prin cele mai delicate momente din istoria clubului, fiind chiar la un pas ca echipă să se destrame. În aceste zile, campioana României ar fi trebuit să se afle într-un cantonament în Serbia, însă pentru că oficilii clubului nu au avut banii la dispoziție pentru deplasare, acțiunea a fost anulată. Mai mult, jucătorii sunt neplătiți de câteva luni (sunt voci care susțin că nu s-au mai plătit salariile patru luni), iar răbdarea lor pare să fi ajuns la limită. „Singurea mea bucurie și mulțumire în acest moment este că avem în echipă băieți de caracter. Echipa este într-un moment greu, dar ei au înțeles stuația și au rămas pe loc”, a comentat Ali Nurhan, președintele echipei HCM Constanța.

Campioana României a intrat într-un impas financiar după ce președintele Consiliului de Administrație, dar și președintele Consiliului Județean Constanța a fost trimis în judecată de procurorii DNA în trei dosare penale. „N-are nicio legătură acest aspect cu situația echipei de handbal. Noi aveam bugetul aprobat de Cosiliul Județean, dar n-am mai putut să-l accesăm. Curtea de Conturi ne-a obligat să accesăm fondurile doar prin Legea 350 care este pentru orice, dar nu pentru sportul de performanță”, a declarat Ali Nurhan. Mai mult, Curtea de Conturi a cerut Consiliului Județean Constanța să solicite restituirea fondurilor acordate sportului de performanță.

Legea 350 reglementează finanțări pe proiecte mici, pentru sportul de masă

La începutul acestui an, Consiliul Județean Constanța a aprobat acordarea unor finanțări nerambursabile pentru susținerea sportului de performanță în valoarea de 11.350.000 de lei, adică aproximativ 2,5 milioane de euro. Cea mai mare sumă urma să revină echipei HCM Constanța – 4 milioane de lei, având în vedere obiectivele de performanță, atacarea turneului Final 4 al Cupei EHF în primăvară și grupele Champions League în toamnă. Nu însă doar HCM Constanța este afectată de blocarea fondurilor la CJ Constanța, ci și celelalte echipe importante din oraș. Tomis Constanța, campioana României la volei masculin, avea alocat 1,6 milioane de lei, Farul (rugby) – 2,6 milioane de lei, Farul (baschet) – 700.000  de lei, Tomis (volei feminin) – 1.400.000 de lei, Neptun (handbal feminin) – 700.000 de lei.

Conform unor surse, HCM Constanța ar avea nevoie urgent de aproximativ 400.000 de euro pentru a debloca situația. „Speranța noastră este Primăria Constanța, să ne aprobe o suplimentare de buget. Altfel, putem deveni un nou caz Oltchim. Sponsorii fug când aud de HCM Constanța. Toată lumea e speriată de DNA. De 24 de ani nu s-a gândit încă o lege a sponsorizării. În Germania, că tot dăm comparații, se fac licitații de sponsori, la noi le este frică să vină lângă o activitate sportivă. Cert este că avem nevoie cât mai urgent de bani, nu știu cât mai suportă și băieții”, a mai spus Ali Nurhan.

HCM Constanța se află într-o situație critică tocmai într-un moment în care a realizat patru transferuri foarte importante pentru viitoarea stagiune. Pentru o comportare la cel mai înalt nivel în Champions League, campioana României l-a achiziționat pe Goran Bogunovic (Flensburg), Humet (Istres), Rakcevik, pivotul naționalei Muntenegru și Kedzo, un inter dreapta de la Metalurg Skopje.

Publicat: 29 07. 2014, 17:11
Actualizat: 29 07. 2014, 17:52