Herbert Muller a explicat cum a fost posibilă minunea de la Viena: „Țelul nostru a fost să-l facem pe Trefilov să se enerveze, pentru că atunci schimbă la nebunie”. În ce condiții și când ar fi putut surprinde la fel și România

Cu antrenorul româno-german Herbert Muller pe banca tehnică și portarul Petra Blazek de la HCM Rm. Vâlcea în poartă, naționala Austriei a produs una din cele mai mari surprize din handbalul feminin în ultimii ani, 27-25 cu Rusia, campioana olimpică en-titre, într-un joc oficial cu miză, în preliminariile Campionatului European din 2018.

ProSport a stat de vorbă cu selecționerul Austriei după acest rezultat neașteptat, cu implicații majore inclusiv pentru România, care face parte din aceeași grupă de calificare. „Într-un singur meci, mai ales în primul joc, întotdeauna poți să surprinzi și pe unul mare-mare. Dacă îți faci gânduri și îți faci o tactică potrivită este posibil să învingi o dată un adversar atât de important, dar nu în 2-3 meciuri, pentru că atunci echipele mari știu ce au de făcut, au alte calități și jucătoare de alt nivel. Dar într-un meci poți să surprinzi”, ne-a declarat Herbert Muller.

Fostul antrenor al echipei Rulmentul a susținut apoi că un astfel de scenariu ar fi fost posibil și în fața României, în barajul de calificare pentru Campionatul Mondial din 2017 din luna iunie: „Dacă primul meci cu România n-ar fi fost la Oradea și ar fi fost în Austria, atunci s-ar fi putut întâmpla o asemenea surpriză și în respectiva întâlnire. Am pierdut la 5 goluri la Oradea (scor 34-29), dar în minutul 50 încă eram în joc. Dacă ai un asemenea meci acasă, mă refer la primul joc dintr-o confruntare tur- retur, și ai o tactică potrivită, poți să reușești totul de la un scor egal în minutul 50. Așa ne-a ieșit cu Rusia. Petra Blazek a avut o zi impozantă, ea a apărat incredibil de bine și asta ne-a dat siguranță. Am reușit să o atacăm bine pe Dmitrieva, care în jocul echipei Rusiei a avut o importanță la fel de mare cât are și Neagu în naționala României. Plus, țelul nostru a fost să-l facem pe Trefilov să se enerveze. El când se enervează, schimbă la nebunie. Pur și simplu trebuia să încercăm să ne ținem lângă ele și să-l facem pe el supărat pe jucătoare, pentru că aștepta un rezultat clar. Exact asta s-a întâmplat. El a început să schimbe, a scos-o pe Ilina, a scos-o pe Kochetova, chestii care sunt de neînțeles. Iar la final a avut o altă echipă pe teren, atunci am simțit că aceasta este șansa noastră”.

Chiar și antrenorul Herbert Muller a crezut cu greu că ar putea învinge Rusia la această oră, când aria de selecție în Austria este foarte redusă în handbalul feminin. „În handbal nu prea sunt posibile asemenea rezultate, când diferența valorică dintre două echipe este foarte mare. Când l-am sunat pe Heli (n.r. Helfried Muller, fratele și colaboratul lui Herbert Muller la Thuringer) după meci, el a crezut că vreau să fac un banc cu el. >”, ne-a povestit selecționerul Austriei. Și totuși, surpriza s-a produs la Viena.

„A fost un culoar pe care l-am prins și ne-am dus cu decizie. Fetele au luptat la nebunie, atmosfera în sală a fost frumoasă, poarta a fost tare, în apărare ne-a ieșit jocul. La un moment dat, am avut fete foarte mici de statură în teren, am avut-o pe Patricia Kovacs pe inter stânga, pe Sonja Frey pe centru și pe Kristina Logvin pe inter dreapta, am jucat foarte larg, am intrat în situații unu contra unu, am dat de la șold, am reușit să le surprindem”, a continuat Herbert Muller.

  • În Austria, nimănui nu-i vine să creadă că am învins Rusia. Niciodată o echipă națională din Austria nu a reușit să bată un campion olimpic în niciun sport„, Herbert Muller, selecționer Austria

Bucuria antrenorului după un asemenea rezultat cu Rusia a fost însă doar pe jumătate. „Eu nu am reușit să mă bucur decât jumătate de seară după acest succes. A venit apoi știrea din Turcia, cea mai bună jucătoare a mea și-a rupt piciorul. La o acțiune unu contra unu, Anne Hubinger a avut piciorul la 180 de grade în partea cealaltă. Totul este distrus în picior. Ea sigur nu va juca nici la Campionatul Mondial și poate lipsi chiar și un an, iar asta este dramatic. În 3 meciuri, Hubinger are 30 de goluri, tot sistemul de joc este făcut pentru ea. Prin accidentarea ei, pierdem nivelul de a concurca cu Bietigheim și Metzingen (n.r. Bundesliga), la Liga Campionilor nici nu mă mai refer”, ne-a relatat antrenorul

Acum, Austria poate visa frumos, chiar și la o calificare la Camionatul European, bineînțeles și cu sprijinul României. „Îți dai seama că o să țin pumnii României. Pe de altă parte, putem specula o calificare și de pe locul 3, deși sunt alte grupe în care echipele își vor lua punctele între ele. Va fi greu să ne calificăm cu 2 puncte din postura de cea mai bună echipă clasată pe locul 3, dar există și această șansă”, a spus Herbert Muller, care ar semna fără nicio ezitare pentru o calificare la Campionatul European, iar apoi o nouă confruntare cu România la turneul final: „Nu m-ar interesa cu cine am juca, pentru că acolo oricum toate adversarele vor fi prea tari pentru noi. Când joci împotriva echipelor mari, astfel de meciuri te ajută foarte mult să crești”, a concluzionat antrenorul româno-german.

  • Austria nu s-a mai calificat la un turneu final de handbal feminin din 2009, când a participat la Campionatul Mondial din China

După 2 etape în grupa preliminară a Camionatului European, România este lider cu 4 p, fiind urmată de Rusia și Austria cu câte 2 p, în timp ce Portugalia nu are niciun punct.

Citiți marți în ProSport ce a spus Herbert Muller despre noul sezon al Ligii Campionilor la handbal feminin, care va debuta la sfârșitul acestei săptămâni, ce îi lipsește echipei CSM București în această perioadă și ce finală a pronosticat antrenorul pentru Budapesta 2018.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Publicat: 02 10. 2017, 14:59
Actualizat: 03 10. 2017, 11:50