CSM București a câștigat în această seară, primul meci din grupele Ligii Campionilor, scor 36-31 (18-13) cu Ferencvaros Budapesta, într-un meci disputat în fața a peste 4.000 de spectatori care au luat cu asalt Sala Polivalentă. Partida a fost controlată de la început de elevele lui Magnus Johansson, care au construit cu luciditate atacurile. Fie au aglomerat pe centru pentru a destabiliza defensiva pusă la punct de Gabor Elek, fie au mizat pe deschiderea extremelor, care au tranșat fiecare duel pe flancuri. Cu un trident pe linia de 9 m Kurtovic – Lekic – Neagu, campioana României nu a excelat prin blocul defensiv, dar s-a distanțat treptat și pe fondul anihilării creierului Aniko Kovacsics.
Cristina Neagu a marcat de nouă ori din 15 aruncări, în timp ce Majda Mehmedovic a punctat de opt ori din nouă tentative.
Final de meci. CSM București se impune, scor 36-31.
Min.56 Mai sunt mai puțin de 5 minute, Mehmedovic și Neagu sunt principalele marcatoare ale CSM-ului, cu câte opt goluri. Pena reduce din diferență.
Min.49 Johansson cere time-out după ce unguroaicele leagă trei goluri consecutive. Jump around, hitul dătător de energie al celor de la House of Pain, îi merge direct în poigne Amadei Kurtovic, care nu iartă, 30-25.
Min.46 Surpriza CSM-ului e slovena cu tată nigerian Elizabeth Omoregye, care a înlocuit-o pe Andrea Lekic
Min.44 Cu o apărare arțăgoasă, care se deschide ca un evantai la fiecare atac al maghiarelor, CSM se distanțează succesiv, până la 27-20. Mehmedovic marchează din orice poziție, Cvijic primește a doua eliminare, în condițiile în care Ferencvaros nu mai are permis de liberă trecere prin axul central al gazdelor.
Min.39 Unguroaicele reduc la patru goluri ecartul, au atacul, însă bâlbâie o minge și, pe un contraatac școală, CSM înscrie prin Amanda Kurtovic. Paula Ungureanu e schimbată cu Jelena Grubisic, show-ul continuă
Min.36 Magnus Johansson e consecvent pe același 7 de start, cu excepția Jelenei Grubisic, înlocuită cu Paula Ungureanu. CSM joacă în mare viteză, cu luciditate, și finalizează bine de pe extrema stângă. Nera Pena conduce atacul maghiarelor, care încearcă frecvent angajarea pivotului olandez Snelder.
Min. 31 A început repriza a doua. Amanda Kurtovic aruncă imparabil și înscrie primul gol. Snelder reduce din diferență, 19-14. CSM a început cu Oana Manea pe pivot
Min.30 Se încheie prima repriză din Sala Polivalentă. CSM a intrat la cabine cu un avans consistent, de cinci goluri, datorită unui final de act inaugural gestionat fără cusur. Cristina Neagu a înscris când trebuia, Cvijic impresionează prin felul în care face ambele faze. Antrenorul CSM-ului a optat bine pentru a o înlocui pe Grubisic cu Paula Ungureanu. De partea cealaltă, Aniko Kovacsics nu a reușit să găsească breșe în apărarea compactă a gazdelor, Gabor Elek pregferând să o arunce de multe ori în luptă pe Nera Pena.
Min.23 Ferencvaros începe să citească acțiunile gazdelor. CSM mizează mult pe jocul cu pivotul, pentru că extremele par imobile în acest prim act. Agresivă, jucând la limita regulamentului, defensiva maghiarelor începe să blocheze morișca pusă la punct de Andrea Lekic și colegele ei. Valeriu Argăseală e un mare iubitor de handbal, se inspiră de la CSM pentru FCSB.
Min. 18 Maghiarele reduc din diferență după câteva nesincronizări în atac și în defensivă. Nera Pena își valorifică bagajul enorm tehnic, Mehmedovic ratează din unghi extrem de închis. CSM mizează pe o linie de 7 m stelară, cu Amanda Kurtovic – Andrea Lekic – Cristina Neagu.
Min.15 Gabor Eles cere time out, la 6-10, după ce Cristina Neagu transformă o lovitură de la 7 m obținută de Dragana Cvijic
Min.10 CSM conduce cu 7-4, grație unor intervenții providențiale ale Jelenei Grubisic. Cu o defensivă solidă, croata poate face minuni. Tigroaicele încearcă să ducă poziționalul până în pasiv pentru a găsi cele mai bune culoare. Toate speranțele maghiarelor stau în coordonatoarea lor de joc.
Min. 4 Gazdele se desprind, scor 3-1. Hornyak și Snelder sunt alte două jucătoare cheie ale adversarelor Tigroaicelor. Au venit și fanii maghiari în Polivalentă. O posibilă cheie pentru asigurarea victoriei stă în anihilarea centrului Aniko Kovacsics, jucătoare care în urmă cu aproape 10 ani juca cu Gyor în bătăliile cu Oltchim Râmnicu Vâlcea
Min. 2 Mehmedovic deschide scorul, 1-0 pentru CSM, după ce a croșetat apărarea unguroaicelor. Aniko Kovacsics e cea mai valoroasă jucătoare a maghiarelor
Min. 1 A început meciul din Sala Polivalentă. Sunt 4.000 de spectatori în tribune.
CSM București pornește ca a doua favotită la câștigarea Ligii Campionilor în acest sezon, după rivala Gyor. Primul pas al campioanei României în tentativa de a se califica pentru al patrulea an la rând în Final Four poate fi făcut vineri, de la ora 18:30, când „tigroaicele” vor înfrunta FTC Rail Cargo, a doua echipă ca valoare din Ungaria, în primul meci din cadrul Grupei D.
Cele două formații au fost adversare în sferturile de finală în 2017, CSM București reușind să câștige atunci ambele manșe, cu 30-25 în România și cu 27-26 în Ungaria. De la acele meciuri, în ambele echipe au survenit destule modificări, CSM și FTC sunt și la primul meci în Europa în seznul actual, dar cu siguranță orgoliile s-au păstrat și sunt toate șansele pentru un joc intens.
CSM București nu a jucat grozav la debutul sezonului în România, dar va afla cu această ocazie cam pe unde se află, după cele șase achiziții efectuate în vară plus antrenorul Magnus Johansson.
„Sunt nerădbător. Mă bucur că toată lumea este bine, jucătoarele sunt sănătoase. Cel mai greu meci din grupă este acesta cu FTC, dar este bine că jucăm acasă și avem publicul de partea noastră. Suntem printre favoriții la câștigarea titlului în Liga Campionilor, este țelul nostru, pentru asta ne antrenăm zi de zi”, a susținut Magnus Johansson, antrenorul CSM București.
FTC a luat un start lansat pe plan intern, cu șase victorii la cel pușin 10 goluri din tot atâtea meciuri. Echipa oaspete are însă destule probleme de lot. Pena și Klivinyi nu sunt apte, iar Szikora și Klikovac vor absenta pe o perioadă mai lungă.
„În mod evident, reprezentanta României are prima șansă să câștige, dar încercăm să surprindem. Ceea ce am făcut în acest sezon de până acum nu a fost rău, dar meciurile cu adevărat dificile abia acum urmează. Nu vreau să-i jignesc pe adversarii noștri de până acum, dar deocamdată am câștigat fără probleme, la diferențe mari. La București, sarcina noastră va fi cu totul diferită. Vom arăta cu adevărat cam pe unde ne aflăm, care este situația noastră actuală. Aștept asta cu nerăbdare”, a declarat Gabor Elek, antrenorul echioei FTC înaintea acestei întâlniri.
CSM București în cifre
4 jucătoare care au câștigat Liga Campionilor în 2016 se mai regăsesc azi în lotul CSM București: Oana Manea, iulia Curea, Bianca Bazaliu, Jelena Grubisic
6 transferuri a efectuat CSM București în vară: Mădălina Ion, Elizabeth Omoregie, Barbara Lazovic, Jovanka Radicevic, Dragana Cvijic și Andrea Lekic. Ultimele trei dețin deja în palmares trofeul Ligii Campionilor. Radicevic și Lekic au câștigat titlul cu Gyor, iar Cvijic, cu Buducnost
4 sezoane adună CSM București în Liga Campionilor și de fiecare dată a început cu un alt antrenor. Mette Klit (2015), Jakob Vestergaard (2016), Helle Thomsen (2017) și Magnus Johansson (2018, acum). Interesant este faptul că de fiecare dată echipa a terminat sezonul cu un alt „principal”. Per Johansson este singurul care a încheiat două sezoane, în 2017 și 2018, el având de fiecare dată câte un mandat de 2 luni.
14 sezoane a adunat Jovanka Radicevic în Liga Campionilor, cu trei echipe diferite, Buducnost, Gyor și Vardar Skopje. La CSM București, extrema dreaptă va atinge o bornă rotundă – 15 sezoane
694 de goluri a marcat Andrea Lekic în Liga Campionilor. Din acest punct de vedere este cea mai prolifică handbalistă din lotul CSM București
70,5 goluri este media golurilor înscrise de Cristina Neagu pe sezon în Liga Campionilor, pentru Oltchim, Buducnost și CSM București. Ea este cea mai eficientă „tigroaică”. De altfel, ea a și câștigat de două ori titlul de golgheter al competiției
2 trofee de golgheter au poposit în curtea CSM București în cele trei sezoane disputate în această competiție, Isabelle Gullden (2016), plecată în vară la Brest Bretagne, și Cristina Neagu (2018).
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER