Cele mai bune opt echipe ale sezonului regulat în Liga Națională de handbal masculin încep bătălia pentru titlu la mijlocul acestei săptămăni. Campionatul va fi câștigat de formația care va obține șase victorii în următoarele două luni, în urma unui program cu 6-9 jocuri.
Pentru al treilea sezon consecutiv, trofeul Ligii Naționale în handbalul masculin se decide în urma unui play-off cu sistem KO, întins pe parcursul a trei tururi (sferturi, semifinale, finale). Pentru publicul spectator, sistemul de desfășurare este dinamic în ultima parte a sezonului, foarte spectaculos, predispus și la mari surprize. Dar pentru o competiție a suprizelor există deja Cupa României, reclamă cluburile, care sunt tot mai nemulțumite de actualul format, după ce au ieșit la iveală tot mai multe deficiențe. În ultimele etape ale sezonului regulat, anumite echipe și-au permis să aleagă între a câștiga sau a pierde un meci, au fost destule jocuri care au trebuit doar să se desfășoare, principala grijă a handbaliștilor fiind să nu se accidenteze. În același timp, grupările situate în prima parte a clasamentului spun că play-off-ul desfășurat în actualul format nu reflectă în totalitate cadența unei echipe pe parcursul sezonului și pot fi eliminate chiar la primul pas greșit. De altfel, HC Odorhei este echipa care a pățit-o de fiecare dată în ultimele două sezoane. Deși a terminat pe locul 1, respectiv locul 3 la sfârșitul sezonului regulat, formația harghiteană a fost eliminată de fiecare dată din primul tur.
„Este foarte important turul 1, astfel că echipele sunt sub presiune. În momentul în care ajungi în semifinale, reușești să te mai eliberezi de tensiune și poți evolua mai dezinvolt”, a susținut Vlad Caba, antrenorul echipei HC Odorhei.
În primul tur, avantajul echipelor situate pe locurile 1-4 în sezonyl regulat ar fi că un eventual meci decisiv se desfășoară pe teren propriu. „Unele dispute se pot rezolva din două jocuri în sferturi, altele probabil vor avea nevoie de trei meciuri. Pe lângă partida noastră cu Constanța, cred că și Dinamo – Călărași poate deveni un meci interesant, la fel Potaissa Turda – Poli Timișoara”, a mai spus Vlad Caba.
La prima vedere, Dinamo este principala favorită la câștigarea titlului și în acest sezon, având în special echipa care stă cel mai bine la linia de 9 metri, acolo unde în general se face diferența. Dar trupa din Ștefan cel Mare va întâmpina o opoziție solidă în acest sezon, condusă în special de CSM București și HC Odorhei, care au un echilibru pe toate posturile.
După cum veți observa mai jos, în toate cele patru sferturi de finală nu există o echipă care să fi obținut maximum de puncte în confruntările directe:
Dinamo București – Dunărea Călărași: 4-1 (puncte)
Rezultate în acest sezon: 32-28 (la București), 29-29 (la Călărași)
Cele două echipe se întâlnesc pentru al treilea an consecutiv în play-off, Dinamo fiind echipa care a mers mai departe de fiecare dată. În 2015, trupa din Ștefan cel Mare a terminat campionatul pe locul 3, dar s-a revanșat un an mai târziu, când a cucerit titlul, după locul 1 ocupat la sfârșitul sezonului regulat.
HC Odorhei – HCDS Constanța 3-6 (puncte)
Rezultate în acest sezon: 30-31 și 28-30 (la Constanța; al doilea rezultat s-a consemnat în Cupa României), 31-27 (la Odorhei)
Este de departe cel mai echilibrat joc al sferturilor de finală. Constanța și Odorhei au mai fost adversare în lupta pentru podium în anii trecuți, dar Constanța a avut o altă echipă – HCM. Toate cele trei jocuri din acest sezon au fost destul de tensionate.
CSM București – HC Vaslui 3-3 (puncte)
Rezultate în acest sezon: 25-26 (la București), 27-22 (la Vaslui)
CSM București este una din cele trei echipe care au ajuns în ultimii 2 ani în Top 4, de fiecare dată fiind învinsă în finala campionatului. HC Vaslui este calificată în premieră în play-off și probabil este revelația seonului, având în vedere că a ajuns în această fază deși s-a confruntat cu foarte multe greutăți.
„Am obținut niște victorii nescontate, gen cu CSM București, Odorhei și Poli Timișoara, care ne-au dat foarte multă încredere. În retur ne-a ajutat și programul, în sensul că am avut acasă toate jocurile cu principalii noștri adversari. Suntem o echipă mică, dar ne vom juca șansa cu CSM București, care este favorită în acest sfert de finală. Noi ne-am îndeplinit obiectivul, menținerea în Liga Națională, acceptăm orice rezultat, asta înseamnă că jucăm cu mai puțină presiune. Dar ar fi grozav dacă am putea termina mai sus de locul 6. Suntem porumbeii cei mici, dar avem și noi puterea să ciugulim din pâine”, ne-a relatat Sandu Iacob, antrenorul HC Vaslui, care a exemplificat partida cu CSM București printr-o fotografie găsită de Alexandru Axinte, directorul tehnic al echipei.
Potaissa Turda – Poli Timișoara 6-3 (puncte)
Rezultate în acest sezon: 20-28 (la Timișoara), 31-25 și 26-25 (la Turda¸ al doilea rezultat s-a consemnat în Cupa României)
După rezultatele înregistrate în ultima etapă a Ligii Naționale, Poli Timișoara a dat senzația că a căutat să evolueze cu Potaissa Turda în primul tur, în ciuda faptului că a pierdut de două ori în acest an pe terenul formației ardelene.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER