INFOGRAFIE | Liga Campionilor la handbal feminin, competiția accesibilă românilor
Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.
HCM Baia Mare, campioana României en-titre, și-a propus să pătrundă între cele mai bune patru echipe ale sezonului.
În ultimii șase ani, România a fost reprezentată la cel mai înalt nivel de Oltchim, care a prins în patru rânduri semifinalele. În 2010 a și jucat finala. Între timp, Vâlcea a dispărut de pe hartă, însă Baia Mare și-a propus să îi calce pe urme.
CLICK AICI PENTRU A MĂ‚RI IMAGINEA
Handbal – Liga Campionilor
Din puncte de vedere financiar, premiile nu acoperă cheltuielile de participare în această competiție, cel puțin în cazul fetelor. Eventual, câștigătoarea trofeului ar putea să ajungă pe zero atunci când va trage linia după cheltuieli / venituri cu cei aproximativ 250.000 de euro. La feminin, o echipă participantă în turneul Final 4 trebuie să susțină în total 16 jocuri, dintre care 9 sunt în deplasare. Până în accederea în faza finală, premiile însumează mai puțin de 50.000 de euro pentru o echipă, însă bonusul cel mare poate ajunge la 200.000 de euro. Deocamdată, pentru Turneul Final 4 din mai 2015 încă nu s-au anunțat bonusurile, decât suma minimă pe care o va încasa fiecare participantă, adică 50.000 de euro. În Champions League la masculin, câștigătoarea trofeului poate aduna premii de aproximativ 500.000 de euro.
Volei – Liga Campionilor
La startul competiției sunt 28 de echipe la masculin și 20 la masculin. Ca și în cazul handbalului, în volei se câștigă foarte puțini bani din premii. Pentru participarea în prima fază a Ligii Campionilor (masculin), fiecare grupare plătește o taxă de 25.000 de euro, valoare care crește concomitent cu accederea în fazele următoare. Echipa calificată în Play-off 6 (cele mai bune șase echipe) ajunge la taxe de 38.000 de euro. La feminin, taxele sunt de 10.000 de euro.
În ceea ce privește bonusurile financiare primite din partea CEV, acestea sunt nesimfinicative. Spre exemplu, câștigătoarea Ligii Campionilor la masculin încasează la final premii în valoare maximă de 98.000 de euro, lucru valabil numai în cazul în care obține victorii pe linie. La feminin, echipa care intră în posesia trofeului este recompensată cu 50.000 de euro.
Fotbal – Liga Campionilor
Dacă la handbal sau volei, Liga Campionilor este mai degrabă o „consumatoare” de bani decât un business, la fotbal se poate vorbi de o industrie în adevăratul sens al cuvântului. UEFA a anunțat premii de aproximativ 1,34 miliarde de euro. Fiecare grupare care participă în grupe are garantat un bonus financiar de 8,6 milioane de euro. Victoria este răsplătită cu 1 milion de euro, iar egalul cu 500.000 de euro. Câștigătoarea Ligii Campionilor va primi un bonus de 10,5 milioane de euro. Astfel, veniturile echipelor de top sunt de câteva zeci de milioane de euro numai din premii și drepturi TV. Spre exemplu, Juventus a câștigat 65,3 milioane de euro din Champions League, în sezonul 2012-2013. O competiție interesantă de profil devine și Euroliga la baschet masculin, având în vedere câteva condiții: buget de minimum 4 milioane de euro și o arenă cu cel puțin 5.000 de locuri (licența B).
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?