Înfrânt de Franța, dar totuși victorie mare pentru handbalul masculin românesc la Mondialul U21 ! Planurile federației pentru promovarea „tineretului” la naționala de seniori. Qatar și Suedia, modele de urmat pentru reprezentativele României
Naționala României U21 s-a oprit în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Brazilia, după ce a pierdut cu 30-20 în fața Franței. Trupa pregătită de Ovidiu Mihăilă și Daniel Apostu nu se întoarce însă imediat acasă, ci va mai avea de jucat două meciuri de clasament în turneul 5-8. Primul este vineri, ora 19:15, cu naționala Suediei.
Indiferent că vor termina pe locul 5 sau pe locul 8 Mondialul din Brazilia, pentru tricolori turneul final este un câștig. Venită de „nicăieri”, având în vedere rezultatele la nivel internațional din ultimii ani la acest nivel, România s-a autodepășit prin accederea între cele mai bune națiuni ale lumii. Așa cum spuneam într-un articol precedent, bătălia în handbalul masculin este destul de dură și echilibrată de câțiva ani, iar dacă n-ai ținut pasul cu cei mari din multe puncte de vedere este foarte greu să pătrunzi dintr-o dată în elită. Și totuși, băieții lui Mihăilă și Apostu au reușit!
Deși mulți am sperat că România va merge și mai departe la Campionatul Mondial, alimentați și de jocul legat al naționalei Under 21, era foarte dificil ca Franța să fie eliminată, țara care domină cu autoritate handbalul mondial la nivel de seniori. Franța n-ar fi ajuns să dețină concomitent toate cele trei titluri, Jocurile Olimpice, Campionat Mondial și Campionat European, dacă n-ar fi avut în spate o școală de handbal redutabilă, un sistem solid care să genereze performanțe pe bandă rulantă. Minuni s-au mai văzut, dar acum nu a fost cazul!
„Tot ce au făcut băieții în Brazilia este mai mult decât meritoriu, ne-am depășit condiția”, spune și Alexandru Dedu, președintele FRH, care a continuat: „S-a văzut foarte clar care este diferența între echipa Franței și cea a României, adversarii au câștigat pe merit. Mi-a plăcut însă că echipa noastră a avut o partitură tactică coerentă de la care nu s-a abătut în niciun moment și indiferent de rezultat băieții au luptat până la capăt”.
Turneul final din Brazilia este un mare câștig pentru handbalul masculin, care a stat în umbra celui feminin ani de zile (au trecut peste 20 de ani de când o națională masculină nu a terminat mai sus decât una feminină pe parcursul unui an calendaristic), dar și un motiv să sperăm că și prima reprezentativă va beneficia pe viitor de acești băieți extraordinari, care dau senzația că știu ce au de făcut și știu și unde vor să ajungă atunci când sunt în teren. Președintele FRH, Alexandru Dedu, are deja o idee, cum ar putea fi promovați la naționala „mare” cât mai mulți jucători de la România Under 21: „Va trebui să discut și cu colegii, dar eu intenționez ca majoritatea băieților să fie promovați imediat la România B. Vreau să înscriu această selecționată în programul naționalei de seniori, să le oferim jucătorilor meciuri, să crească și ușor-ușor să promoveze la lotul A”. Șeful handbalului românesc este de părere că generația prezentă în Brazilia ar putea genera performanțe peste 4-5 ani, în apropierea Jocurilor Olimpice din 2020. „Câțiva băieți sunt suficient de maturi, dar este opțiunea antrenorilor dacă îi va solicita încă de acum la prima reprezentativă. Maturitatea deplină a unui handbalist se atinge la 26-28 de ani”, a mai spus Alexandru Dedu.
România nu și-a terminat programul de jocuri din Brazilia, chiar dacă a fost eliminată din lupta pentru medalii. Naționala va juca vineri cu Suedia (ora 19:15) într-o partidă care are ca miză calificarea pentru meciul de clasament 5-6. Interesant, în staff-ul tehnic al nordicilor figurează și Staffan Olsson, antrenorul implicat și la reprezentativa de seniori. Suedia este a doua națională pe care România înfruntă la acest turneu și care are pe banca tehnică și antrenorul de la seniori. Primul caz a fost cel al lui Valero Rivera, coordonatorul echipelor naționale ale Qatarului. Ambele naționale, Suedia și Qatar, sunt două cazuri fericite din acest punct de vedere, din moment ce au rezultate atât la seniori, cât și la tineret. „Este un model de urmat și pentru noi pe viitor, ca antrenorul de la seniori să se ocupe și de tineret, să coordoneze toate echipele naționale. Este un lucru care îmi place mult și care este de luat în seamă”, a concluzionat Alexandru Dedu.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?