Naționala femină de handbal feminin mai are aproximativ o lună și jumătate până la marea încercare a acestui an, calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 (20-22 martie). Lucrurile s-au mai așezat la lot după un început de an zbuciumat, după un final de an foarte tensionat, ca urmare a bătăilor istorice pe care România le-a încasat la ultimul Mondial.
Bogdan Burcea, Robert Licu și Jaume Fort Mauri formează staff-ul tehnic al României, iar săptămâna viitoare vor avea șase zile la dispoziție pentru a lucra cu tricolorele în vederea participării turneului preolimpic de la Pogdorica, unde va înfrunta Norvegia, Muntenegru și … sperăm să aflăm cât mai repede și a treia adversară după mutarea naționalei Kazakhstan în turneul de la Gyor. După ce a preluat frâiele naționalei și a reușit să ia pulsul din interior, selecționerul Bogdan Burcea a acceptat un interviu pentru cititorii ProSport și fanii handbalului în general.
Care ar fi primele concluzii, după o perioadă în care ați avut deja și un prim stagiu de pregătire? Avem foarte mult de muncă, apropo de obiectivul pe care ni l-am propus (n.r. calificarea la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo).
Presupun că ați și văzut între timp câteva meciuri din campionat prin ochii selecționereului, ce perspective sunt? Spun că totul este în funcție de sportivele noastre din lotul de 28. Modul cum se vor antrena este foarte important. Și modul cum se focusează pe tot ce înseamnă viață de sportiv de înaltă performanță.
Cristina Neagu și Crina Pintea sunt în creștere mare de formă, după ce am văzut în ultimul meci al echipei CSM București cu Metz în Liga Campionilor. Vă oferă un sentiment de încredere? Chiar sunt bucuros de modul cum au evoluat. Important este să fie sănătoase, ele sunt două sportive pe care România știe că se poate baza. Dar, repet. În urmă cu două săptămâni spuneam că foarte important va fi nivelul general de performanță la care vom fi în stare să aliniem în acel moment echipa (n.r. 20-22 martie). Mă îngrijorează starea de sănătate a Anei Maria Iuganu. Ieri trebuia să primesc o informație vizavi de situația ei, din păcate nu o am nici azi.
Mai sunt soluții pentru postul de extremă stânga, în cazul în care Ana Maria Iuganu nu va fi aptă de joc în martie? Mai sunt 2-3 soluții, dar ținând cont de Iuganu, era o sportivă în formă foarte bună. Ea finalizează cu ușurință, are un braț bun și cred că era una dintre opțiunile viabile pentru noi, pentru acest post. Sper să fie și în continuare, accidentarea să nu fie gravă, accidentarea să nu o țină mai mult de o săptămână pe margine.
Cum ați recepționat vestea, că nu vezi întâlni nici Kazakhstan la turneul preolimpic? Vorbeam și cu colegii mei, cu Robert, cu Jaume (n.r. Licu și Fort Mauri), terminasem analiza, temele pe care le-am avut apropo de Kazakhstan ca adversar. Acum, eu nu cred că Hong Kong sau Taiwan vor da curs invitației IHF pentru a participa la turneul preolimpic și tare mi-e teamă că va veni un adversar mult mai tare.
Adică Germania? Da, echipă care este mult mai puternică și va trebui să o luăm de la capăt, apropo de analiză. Nu este ușor, pentru că timpul este foarte scurt, aveam niște idei clare. Kazakhstan era un adversar teoretic mai ușor, ne stabilisem o anumită strategie, acum, clar, trebuie să revenim asupra ei.
Ați apucat să discutați cu Cristina Neagu despre această campanie de calificare? Da, am discutat.
Din ce a declarat, Cristina își dorește foarte mult să ajungă la Jocurile Olimpice, ar fi și cam ultima ei șansă să joace în această competiție… Exact cum a afirmat și ea, nu am avut un altfel de sentiment. Nu întâmplător ajungi unde a ajuns Cristina la nivel de performanță. Am încredere că va fi un factor hotărâtor în această calificare. Dar Cristina Neagu are nevoie și de o echipă puternică alături, ca să poată să performeze, iar după trei meciuri să ne îndeplinim obiectivele. Am discutat aspecte despre turneu, apropo de întrebare, este o fată de bun simț și sunt convins că va face tot ce îi stă în putință să pună umărul și la această calificare. Este, totuși, o olimpiadă, este poate cel mai important obiectiv pentru ea, ținând cont că până în 2024 se pot întâmpla multe (n.r. atunci Cristina va avea 36 de ani). Atât Cristina, dar și Crina și toate celelalte jucătoare și-ar dori să participe la Jocurile Olimpice din vară.
Știu că ați avut meci de campionat duminică la Zalău, dar ați apucat să vedeți și evoluțiile echipelor românești Vâlcea și CSM în Liga Campionilor? Am văzut parte din ambele meciuri. Eram pe drum și semnalul nu a fost foarte bun pe tot parcursul transmisiunilor. Am călătorit multe ore, am ajuns foarte târziu la Craiova, dar am văzut aproape tot meciul echipei CSM București și parte din cel al echipei SCM Rm. Vâlcea.
V-a plăcut ce ați văzut? Mi-au plăcut că fetele noastre, Cristina, Crina și Denisa (n.r. Dedu), au evoluții bune și foarte bune. Este un lucru de care sunt foarte încântat. În partea cealaltă, îmi pare rău că Yuliaya Dumanska nu prea a evoluat. Ea are nevoie de minute, are nevoie să capete încredere, iar asta nu se poate decât dacă joacă. Eu spun că poarta este una dintre pozițiile foarte importante pentru noi, prin prisma turneului care ne așteaptă la Podgorica și imediat după întrecerea preolimpică. Yuliya și Denisa au apărat poarta României în ultimii ani, au ajutat echipa de multe ori și avem foarte mare nevoie de ele, cu minute de joc înainte de această competiție. Prin capitalul de încredere trebuie să fie la un nivel foarte mare. Deni mai joacă, dar Yuliya apare din ce în ce mai rar și este un lucru care mă întristează.
Și la primul stagiu, dar și pentru al doilea ați convocat în general aceleași fete. Să înțelegem că lotul pentru turneul preolimpic este în mare parte conturat sau mai pot apărea și alte surprize până atunci? Eu spun că pot apărea surprize. Repet, lucrul pe care ne bazăm în mare parte va fi evoluția de la cluburi și, evident, starea de sănătate, pentru că avem nevoie de jucătoare care să dispute la nivel de mare performanță cinci meciuri în 12 zile (n.r. fiind incluse aici și cele două partide cu Polonia pentru calificarea la Euro 2020, care vor urma în săptămâna imediat următoare după turneul preolimpic). Starea de sănătate și nivelul de performanță în evoluțiile lor până la convocarea din martie vor fi decisive.
În final aș vrea să vă întreb despre Gabriela Perianu (n.r. jucătoarea are doar 25 ani), chiar s-a retras de la echipa națională sau este doar o opțiune de selecție? Am stat de vorbă cu ea, am ascultat-o, eu am lucrurile clare. Mă concentrez pe jucătoarele care își doresc să fie alături de această echipă și mai ales la această încercare, într-un moment extrem de dificil. Nu mă concentrez pe jucătoarele care au alte obiective în afară de înalta performanță.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER